Două metode simple de umplut borşul acasă. Secretele licorii pentru acrit ciorbele perfecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Borşul este gata de folosit în 24 de ore
Borşul este gata de folosit în 24 de ore

Tradiţionalul borş, licoare care dă gust ciorbelor româneşti este un ingredient este un ingredient de nelipsit din bucătăria gospodinelor.

Chiar dacă se găseşte în comerţ, sub diverse forme, bucătarii susţin că mult mai gustos şi mai sănătos este borşul pregătit în casă. Maestrul bucătar Nicolae Curelea, profesorul bârlădean care promovează bucătăria tradiţională moldovenească, oferă două variante pentru a umple borşul acasă. Două metode simple, pe care dacă le urmaţi pas cu pas ”într-o zi şi-o noapte borşu-i gata”.

Prima variantă de umplere a borşului

Ingrediente pentru 10 l:  drojdie de bere 20 g; mălai 600 g; tărâţe de grâu 1200 g; pâine neagră 200 g.

Preparare:

Drojdia, mălaiul şi a şasea parte din cantitatea de tarâţe se amestecă bine cu 2,5 l apă caldă până ce se formează o maia, care se lasă 6-7 ore la loc cald să se dospească, după care se pune într-un borcan de sticlă, se adaugă restul de tărâţe şi 3 l apă caldă. Se amestecă şi se lasă circa 4-5 ore la dospit din nou, după care se toarnă restul de 4,5 l apă clocotită, pentru a obţine cei 10 l de borş.

Se recomandă ca proporţia să fie un sfert maia şi trei sferturi apă. Se taie pâinea felii, se prăjeşte pe ambele părţi şi se pune în borş. Se acoperă vasul cu un capac şi se lasă să se limpezească. Când s-a limpezit, se poate întrebuinţa.

După terminarea borşului, huştele mai pot fi întrebuinţate, umplându-se din nou vasul cu apă fiartă şi amestecându-se bine.

Pentru pregătirea altei cantităţi de borş, se scot huştile, păstrându-se numai jumătate din ele, se spală vasul bine şi se pun din nou în vas, adăugandu-se jumătate din cantitatea de mălai şi tărâţe prevăzute în reţetă.

Se amestecă din nou cu apă caldă, lăsând să se dospească 3-4 ore, apoi se fierbe apa în clocote şi se pune peste maia împreună cu pâinea prăjită, acoperindu-se cu un capac până a doua zi, când se scoate pâinea prăjită şi după limpezire, e bun de folosit.

Varianta a doua:

Ingrediente pentru 10 l: 3 kg tărâţe de grâu; 1 kg mălai; 250 g pâine neagră (integrală); 2 cărbuni; 10 l apă; o mână de frunze de vişin; 500 g huşti (tărâţe înăcrite de la alt borş).

Pregătire:

Dacă nu aveţi huşti, le puteţi obţine astfel:

Se amestecă 250 g tărâţe de grâu, 150 g mărar şi un litru apă rece cu 500 g pâine integrală, neagră şi caldă; se lasă să dospească 10-12 ore şi huştile sunt gata.

Se pune apa la fiert.

Într-un borcan de sticlă sau o putinică de stejar de 15 litri se amestecă tărâţele şi mălaiul. Se umezesc cu apă rece. Peste acest amestec se toarnă apa clocotită. Se amestecă energic cu o lingură mare de lemn. Se lasă să se răcorească.

Când apa e călduţă se pun huştile, pâinea neagră, cărbunii şi frunzele de vişin. Se amestecă şi se acoperă. Se lasă la loc călduros.

”Într-o zi şi-o noapte borşu-i gata. Dacă adugaţi în borş două lămâi fără coajă, acesta va căpăta o savoare deosebită”, ne asigură bucătarul Nicolae Curelea.

Pasionat de gastronomie şi artă culinară, profesorul bârlădean Nicolae Curelea promovează bucătăria moldovenească, oferind secretele gustoaselor şi savuroaselor reţete autentice moldoveneşti prin intermediul unui blog intitulat Moldova Culinaria. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite