De ce au refuzat judecătorii să aprobe căsătoria unei minore de 16 ani. Motivul pentru care părinţii au cerut legalizarea relaţiei care durează de doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie din judeţul Vaslui a solicitat judecătorilor să autorizeze căsătoria fiicei lor în vârstă de 16 ani, invocând că minora are o relaţie cu un tânăr de 20 de ani de la vârsta de 14 ani şi locuiesc împreună, în Spania, de anul trecut.

Atât familia fetei, cât şi a băiatului sunt cunoscute în comunitatea locală din satul Lunca Banului ca fiind persoane respectabile. Părinţii nu doar că au acceptat ca fiica lor să aibă o relaţie cu un bărbat de la o vârstă foarte fragedă, însă au şi fost de acord cu căsătoria. 

Aceştia au inaintat o solicitare la Judecătoria Huşi prin care au solicitat judecătorilor să autorizeze căsătoria fiicei lor cu tânărul de 20 de ani. Părinţii au invocat faptul că fiica lor doreşte să îşi întemeieze o familie şi au solicitat autorizarea căsătoriei pentru a dovedi autorităţilor spaniole că minora  poate locui cu acte legale în Spania. În faţa judecătorilor, au fost prezenţi doar părinţii minorei şi avocatul ”ginerelui”.

Chiar dacă şi-au dat acordul pentru căsătoria fiicei şi au invocat că relaţia acesteia cu tânărul de 20 de ani este una foarte serioasă, judecătorii au respins solicitarea şi nu au autorizat căsătoria minorei.

Potrivit dispozitiilor Cod civil, ,,pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi şi cu autorizarea instanţei. În cauza de faţă, judecătorii din Huşi au apreciat că nu există niciun motiv temeinic, care să justifice autorizarea căsătoriei înainte de vârsta de 18 ani.

”Instanţa constată că la dosar nu există nici o dovadă a faptului că părţile sau măcar pârâtul are domiciliu stabil în Spania sau în România, nu s-a dovedit că pârâtul are loc de muncă sau venituri de vreun fel şi că poate întreţine o familie. De asemenea, în cauzele având ca obiect autorizarea căsătoriei înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, reclamanta trebuie să facă dovada că este în măsură să înţeleagă însemnătatea unei căsătorii şi să-şi asume în mod conştient drepturile şi obligaţiile pe care aceasta le implică, aspecte despre reclamanta nici nu a amintit, nefiind avute în vedere în cauza de faţă”, au explicat judecătorii.

Când se pot căsători minorii

În literatura juridică şi în practica de specialitate s-a apreciat ca fiind motive temeinice pentru acordarea dispensei de vârstă femeii care a împlinit vârsta de 16 ani, starea de graviditate a acesteia, naşterea unui copil sau boala gravă a unuia dintre viitorii soţi. Astfel de situaţii sunt excepţionale şi sunt de natură a crea derogări de la regulile generale în materie.

”Scopul încheierii unei căsătorii, menţionat la art. 259 al. 2 din Codul civil, este acela de a întemeia o familie, astfel încât minorul trebuie să aibă gradul de maturizare fiziologică, psihică şi intelectuală, care să îi permită asumarea îndatoririlor specifice ale unei căsătorii şi a tuturor consecinţelor acesteia precum şi exprimarea consimţământului liber la căsătorie”, au motivat magistraţii Judecătoriei Huşi decizia prin care au respins cererea.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite