Cum turna la Securitate un afacerist controversat, implicat în politică: ”Poartă discuţii nevaforabile, vrea să plece într-o ţară capitalistă, unde va trăi mai bine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Scafaru alături de fostul preşedinte Traian Băsescu
Liviu Scafaru alături de fostul preşedinte Traian Băsescu

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis  definitiv că omul de afaceri Liviu Scafaru din Negreşti, fost candidat la funcţia de primar din partea PMP şi fost candidat la algerile parlamentare din 2012, a fost colaborator al fostei Securităţi.

Liviu Scafaru a ajuns în atenţia CNSAS, cu ocazia depunerii candidaturii la alegerile parlamentare din 2012, când a declarat pe propria răspundere că nu a avut legătură cu fosta Securitate. În urma verificărilor, în arhivele CNSAS a fost descoperit dosarul privind colaborarea afaceristul din Negreşti cu fosta Securitate.

”Adevărul” vă prezintă, în exclusivitate, notele informative care au stat la baza verdictului  de colaborator al fostei Securităţi în cazul lui afaceristului-politician Liviu Scafaru. 

Potrivit hotărâririi prin care s-a stabilit calitatea de turnător, Liviu Scafaru a fost recrutat de fosta Securitate pe 10 mai 1988, pe când lucra ca instalator la IGO Negreşti. în scopul de a semnaliza „în timp util preocupări şi intenţii ostile din partea acestei categorii de persoane. Din analiza situaţiei operative rezultă că în rândul acestor persoane mai există şi unele stări de spirit negative, precum şi unele comentarii negative la adresa politicii de partid şi de stat din ţara noastră.” La aceeaşi dată a semnat Angajament, preluând numele conspirativ de colaborator „Bacalu Vasile”.

Ţăranii care îşi cereau pământul, turnaţi la Securitate

Informaţiile furnizate de Liviu Scafaru Securităţii vizau din zona Negreştiului care aveau activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, dar şi persoane care desfăşurau activităţi religioase.
În acest sens, CNSAS a prezentat în instanţă o nota olografă furnizată de Scafaru sub numele conspirativ „Bacalu Vasile”, referitoare la comentariile unor cunoscuţi ai săi cu privire la procesul de colectivizare:
„ Vă informez referitor la numitul ... din satul ............... că din discuţiile purtate cu mai multe persoane din această localitate că sus numitul are o poziţie contrară politicii de stat şi de partid din ţara noastră, creând în rândul cetăţenilor o stare de spirit necorespunzătoare în sensul că şi-a luat pământul pe care îl avea înainte de colectivizare în proprietate personală, fără ca organul de conducere a comunei să fie de acord. Datorită acestui fapt şi alţi cetăţeni încearcă să facă acelaşi lucru ca de exemplu numitul .. din aceeaşi localitate. Tot despre numitul ... pot arăta că este o fire violentă care inspiră în rândul populaţiei un sentiment de teamă, îndemnând şi pe alţii la faptul de a-şi lua pământul înapoi de la C.A.P. Fiind o fire violentă a ameninţat pe vecinul său, luându-i grădina şi spunând că aceasta este a lui. Mai are un fiu, fost profesor suplinitor, care are aceleaşi concepţii ca tatăl său”.

Într-o altă notă furnizată Securităţii, Liviu Scafaru informa că ”mai mulţi cetăţeni poartă discuţii nefavorabile la adresa politicii de partid şi din ţara noastră cu referire la nivelul de trai şi drepturile omului, precum şi la faptul că la noi în ţară nu este dreptate şi el vrea să plece într-o ţară capitalistă unde el va trăi mai bine. De asemenea face investigaţie între cetăţenii comunei pentru a-şi lua pământurile înapoi de la stat. Aceeaşi atitudine negativă o are şi fiul său fiind influenţat de tatăl său şi făcând aceleaşi comentarii".

Note informative despre cei ”duceau injurii conducerii de partid” 

Pe 29 decembrie 1988, într-o notă informativă, semnată Vasile Bacalu, Liviu Scafaru anunţă Securitatea cum mai mulţi cetăţeni dintr-un sat din apropiere de Negreşti  ”aduceau injurii conducerii superioare de partid şi de stat din ţara noastră. De asemenea comentau nefavorabil unele legi din ţara noastră precum şi unele aspecte legate de nivelul de trai din ţara noastră, ambii, fiu şi tată, se completau reciproc, fiind şi sub influenţa băuturilor alcoolice. Aceştia în comună, sunt cunoscuţi ca nişte firi violente de care consătenii se tem, ei afirmând că cine intră în curtea lor, indiferent de funcţie şi pe cine reprezintă, le va <lua capul>.”

În baza informaţiilor furnizate de către Liviu Scafaru organele de Securitate au dispus mai multe măsuri informativ - operative: „ să stabilească dacă audiază şi colportează ştirile posturilor de radio reacţionare. Anturajul său din localitate”, „dacă audiază şi colportează ştirile posturilor de radio reacţionare. Dacă sus numiţii au intenţii de evaziune. Anturajul şi relaţiile lor din comună”, ”,dacă deţine la domiciliu unele materiale de interes pentru organele de securitate”.

În urma administrării tuturor probelor, judecătorii au stabilit că notele furnizate de Liviu Scafari au îngrădit drepturile si libertăţile fundamentale ale omului. 

”Nu se poate reţine că furnizarea unor informaţii de asemenea natură nu a fost făcută conştient, având reprezentarea clară a faptului că relatări ca cele prezentate anterior nu rămâneau fără urmări. Altfel spus, prin furnizarea acestor informaţii, pârâtul a conştientizat că asupra persoanelor la care s-a referit în delaţiunile sale se pot lua măsuri de urmărire şi verificare (încălcarea dreptului la viaţă privată, a dreptului la liberă exprimare) şi, prin urmare, a vizat această consecinţă”, se arată în hotărârea pronunţată, în primă instanţă, de Curtea de Apel Bucureşti. 

În faţa judecătorilor, Liviu Scafaru a invocat că, de fapt, a fost o victimă a sistemului, că ar fi fost ameninţat cu siguranţa şi libertatea sa şi a familiei sale atunci când a semnat angajamentul cu Securitatea. 

Antecedentele familiei Scafaru

De lungul anilor,familia Scafaru din Negreşti a ţinut capul de afiş a nenumărate scandaluri, fiind acuzat că face legea în zonă cu pumnul. Niciodată însă nu a fost găsit vinovat pentru vreo faptă cu violenţă. În campania electorală din 2012 a fost implicat într-un incident, fiind acuzat că în timpul unui miting electoral ar fi ameninţat cu pistolul câţiva săteni care participau la acţiune.

Nu a ajuns în Parlament, însă un an mai târziu a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală. Pentru că fapta nu a fost considerată una cu un grad ridicat de pericol social, Liviu Scafaru a scăpat doar cu o amendă administrativă în cuantum de 1.000 de lei!

Liviu Scafaru are copii şi amândoi au ajuns după gratii. Fiul, Marius Mihai Scafaru, a fost arestat în 2006 fiind ulterior condamnat definitiv pentru trafic de droguri. Fiica, Alina Scafaru, avocată în cadrul Baroului Vaslui, a fost arestată în 2015 şi condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare, după ce a încercat să mituiască un gardian din cadrul Penitenciarului Iaşi, pentru a introduce în puşcărie telefoane mobile şi alcool iubitului ei, de la vremea repectivă, interlopul ieşean Florin Rotariu, zis Cap de Porc.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite