Cum sunt sifonate fondurile la firmele de stat. Cazul societăţii de transport public unde şefii şi-au dat ilegal ani la rând  salarii şi indemnizaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un control al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice (DRGFP) Iaşi la societatea de transport în comun din Vaslui, SC Transurb SA, al cărei acţionar unic este Consiliul Local Vaslui, scoate la iveală nereguli grave în gestionarea fondurilor publice.

Societatea care asigură transportul în comun în municipiul Vaslui şi suburbii supravieţuieşte de ani de zile graţie ajutoarelor financiare acordate de Consiliul Local Vaslui. Criza financiară s-a acutizat în ultimul an, când angajaţii au ameninţat în repetate rânduri cu greva, reclamând salariile mici şi condiţiile proaste de muncă. În această vară, Consiliul Local (CL) Vaslui a acordat SC Transurb un sprijin financiar în valoare de 960.000 de lei.

Banii au fost alocaţi pentru acoperirea pierderilor contabilizate de societate în ultimii ani. Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a spus că ajutorul financiar reprezintă o gură de oxigen pentru SC Transurb şi îi permite să continuie activitatea de la zero. „Să sprijinim societatea cu această sumă de bani. Toate sunt societăţi în subordinea CL Vaslui şi trebuie sprijinite, pentru că prestează un serviciu public”, preciza primarul de Vaslui, Vasile Pavăl.

O societate şi cinci administratori

Societatea de transport Transurb SA Vaslui este condusă de Mariana Plăcintă, o fostă angajată a Primăriei Vaslui detaşată în funcţia de director general. Plăcintă nu conduce singură societatea, fiind sprijinită de un consiliu de administraţie unde au ajuns personaje care nu au nicio legătură cu transportul public. Toţi cei cinci membri ai consiliului de administraţie al Transurb au calitate de administrator şi sunt remuneraţi pe măsură. Astfel, pe lista administratorilor Transurb Vaslui se numără şi Florin Sârbu, un poliţist pensionar, director al Centrului de Afaceri Vaslui şi un apropiat al preşedintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, Cătălin Aprodu, şeful staţiei CFR Vaslui şi Mihai Marian (auditor din partea firmei de transport public Galaţi). Celălalt for al societăţii Transurb, Adunarea Generală a Acţionarilor, este formată din trei consilieri locali: Alexandru Barbu, Răducu Băetu şi Ion Bordeianu, toţi trei de la PSD.

Condusă de un director general şi cinci administratori, Transurb Vaslui cheltuie sume uriaşe pentru a le asigura salarii şi indemnizaţii. Un control fiscal realizat de DRGFP a scos însă la iveală modul ilegal în care se împart banii pentru a îndestula conducerea, în timp ce societatea nu reuşeşte să supravieţuiască fără ajutoare financiare de la stat. În urma deficienţelor constatate de către inspectorii fiscali, s-au dispus operatorului economic 62 măsuri, dintre care 14 operative si 48 cu termene şi responsabilităţi în sarcina reprezentanţilor legali. 

Indemnizaţii acordate ilegal şefilor societăţii

Inspectorii fiscali au constatat nereguli privind înregistrarea în contabilitate a cheltuielilor şi acordarea de drepturi salariale în mod ilegal. Astfel, au fost acordate, simultan, drepturi salariale persoanelor din conducerea societăţii, membre în Consiliul de administraţie, atât în baza contractului individual de muncă, dar şi în baza contractului de mandat. Iar acest lucru s-a întâmplat ani la rând.

Potrivit legii (L31/1990), pe durata îndeplinirii mandatului, administratorii nu pot încheia cu societatea un contract de muncă. În cazul în care administratorii au fost desemnaţi dintre salariaţii societăţii, contractul individual de muncă este suspendat pe perioada mandatului.  

”Directorului societăţii Plăcintă Mariana i-au fost acordate drepturi salariale fără a avea încheiat, conform susţinerilor, un contract de muncă sau contract de mandat pentru funcţia de director.
Contractele de mandat nu s-au încheiat cu respectarea OUG 109/2011, actualizată, privind remuneraţiile directorilor si membrilor Consiliului de Administraţie. Astfel, operatorul economic a plătit si înregistrat pe cheltuieli atât indemnizaţiile din contracte de mandat încheiate cu membrii Consiliului de Administraţie al societăţii, cat si salarii aferente contractelor individuale de muncă ale acestora în sumă totală de 173.630 lei”, se menţionează în raportul DRGPF Iaşi. 

Venituri ilegale au fost acordate şi contabilului şef, precum şi inginerului şef al Transurb, care au avut încheiat atât contract individual de muncă, cât si contract de mandat în calitate de administrator în cadrul Consiliului de Administraţie. În 2018, urmare a controlului de la Finanţe, cei doi au demisionat din funcţiile de administratori ai Consiliului de Asministraţie, demisiile fiind aprobate de AGA.

Societate săracă, indemnizaţii bogate

Din totalul celor 173.630 lei încasaţi în mod ilegal, 126.992 lei au fost reţinuţi în sarcina contabilei şefe Elena Borş, sumă la care se adaugă valoarea tichetelor de masă 6.384 lei; directorului general Plăcintă Mariana: 20.000 lei şi inginerului şef al societăţii - 17.500 lei. Şi lor le-a fost imputată valoarea tichetelor de masă încasate fără drept.

Raportul Finanţelor Publice a fost contestat de către Transurb, însă Tribunalul Vaslui a respins solicitarea reprezentanţilor societăţii de a se anula concluziile controlului. 

”Faţă de împrejurarea că cei patru membri a Consiliului de administraţie au avut şi calitatea de salariat în anumite perioade din durata 2015-2017, situaţie incompatibilă potrivit art. 137 ind. 1 din legea 31/1990, rezultă că măsura 4.8 este corectă, respectiv de remediere a deficienţelor privind înregistrarea eronată în contabilitate a cheltuielilor, cu recalcularea şi regularizarea consecinţelor fiscale aferente”, se menţionează în motivarea instanţei.

Judecătorii au mai arătat că în execuţia bugetară nu s-a asigurat evidenţierea distinctă a cheltuielilor cu salariile rezultate din majorarea salariului minim brut pe tară, precum şi a celor aferente personalului angajat pe perioadă determinată, astfel că nu s-a putut stabili la control valoarea cheltuielilor cu salarii acordate nelegal salariaţilor Societăţii Transurb SA Vaslui în anii 2015, 2016 si 2017.

”Această măsură a fot contestată doar formal de către reclamantă, nefiind invocate motive în fapt. Analizând măsura, se constată că acesta este legală, respectiv se impune a se stabili pentru perioada 2015- 2017 a remuneraţiilor acordate nelegal pentru limita legală a cheltuielilor. Se impune ca reclamanta să justifice majorarea bugetului din anii anteriori şi îndeplinirea condiţiilor pentru majorarea bugetului, astfel cum prevăd legile bugetare anuale”, a conchis Tribunalul Vaslui.

Decizia instanţei i-a nemulţumit pe reprezentanţii Transurb care au atacat hotărârea Tribunalului Vaslui, apelul urmând a fi judecat de Curtea de Apel Iaşi.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite