Cum scapă nepedepsit abuzul în serviciu într-unul din cele mai sărace judeţe. Foşti şefi ai CJ Vaslui, primari, poliţişti nu vor mai răspunde penal pentru faptele lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Mihalachi, Titi Constanescu, Sergiu Marian,Cătălin Cupşan, Iulian Munteanu
Vasile Mihalachi, Titi Constanescu, Sergiu Marian,Cătălin Cupşan, Iulian Munteanu

Fostul preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Consiliului Judeţea (CJ) Vaslui, fost primar al municipiului Bârlad, foştii subrepecţi Sergiu Marian şi Vasile Cătătălin Cupşan sunt doar o parte dintre cei care vor beneficia de pe urma dezincriminării mascate a abuzlui în serviciu. Alături de ei, vor scăpa de acuzaţii şi poliţiştii Biroului Rutier Vaslui care transformau amenzile în avertismente, în funcţie de interese.

Una dintre principalele modificări ale ordonanţei aprobate de Guvernul Grindeanu marţi seara se referă la modificarea definiţiei abuzului în serviciu. Concret, după noile reglementări, abuzul în serviciu este incriminat penal doar în situaţia în care prejudiciul depăşeşte 200.000 de lei sau dacă se produce o vătămare gravă.

La Vaslui, printre beneficiarii Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului se numără mai multă persoane publice, care au deţinut funcţii în conducerea judeţului, foşti primari, foşti funcţionari din primării sau alte instituţii publice, judecaţi sau sau urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, în dosare al căror prejudiciu nu depăşeşte limita de 200.000 de lei impusă de noile reglementări.

Fostul preşedinte CJ Vaslui, salvat de OUG înaintea sentinţei definitive

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, Vasile Mihalachi, este judecat pentru abuz în serviciu într-un dosarul privind atribuirea traseelor de transport interjudeţean, fiind acuzat că a desemnat în mod discreţionar. În aprilie 2016, Mihalachi a fost condamnat de prima instanţă, la doi ani de închisoare cu suspendare. Alături de el au mai fost condamnaţi, în acelaşi dosar, tot pentru abuz în serviciu: Liviu Butnaru, şef al Autorităţii Rutiere Române, filiala Vaslui, la data comiterii faptei, precum şi alţi doi funcţionari din cadrul ARR Vaslui, respectiv CJ Vaslui. Dosarul se află în prezent, în calea de atac, la Curtea de Apel Iaşi, unde pe 14 februarie judecătorii ar fi trebuit să pronunţe sentinţa definitivă.

Subrefecţii acuzaţi că au retrocedat ilegal zeci de hectare

Foştii subprefecţi de Vaslui, Sergiu Marian şi Vasile Cătălin Cupşan, sunt viizaţi de mai multe dosare de abuz în serviciu, fapte ce au avut drept consecinţă retrocedarea ilegală a zeci de hectare de teren de pe teritoriul judeţului Vaslui. 

Sergiu Marian, aflat în prezent în penitenciar unde îşi ispăşeşte o altă condamnare pentru fapte similare, a fost condamnat în septembrie 2015 la cinci ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, iar Vasile Cătălin Cupşan la doi ani şi opt luni închisoare cu suspendare. Dosarul a fost restituit de instanţa de control judiciar, în reprezent, cei doi foşti subprefecţi fiind rejudecaţi de Tribunalul Vaslui.Alături de ei, este judecată, tot pentru abuz în serviciu, şi o funcţionară a Prefecturii Vaslui, Gabriela Luca, subalterna celor doi foşti subprefecţi.

Primarul care s-a opus fără temei preotestelor antişist

Fostul primar al municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu, se numără şi ei printre beneficiarii Ordonanţei aprobate de Cabinetul Grindeanu. 

Constantin Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad într-un dosar de abuz în serviciu, cu un prejudiciu mai degrabă de ordin moral. Constantinescu a fost acuzat că abuzând de funcţia de primar, în timpul protestelor împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist, a interzis fără niciun temei legal organizarea unui miting în municipiul Bârlad. 

Dosarul se judecă în prezent la Judecătoria Bârlad, în cauză nefiind pronunţată nicio sentinţă. 

Poliţiştii care schimbau amenzile în funcţie de prietenii şefului

Printre cei care vor scăpa de acuzaţiile de abuz în serviciu se numără mai mulţi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, inculpaţi într-un amplu dosar de corupţie, aflat în prezent pe rolul Curţii de Apel Iaşi, în cale de atac, la cameră preliminară.

Este cazul poliţiştii rutieri acuzaţi că transformau sancţiunile din procesele verbale, în avertismente, în funcţie de interesele superiorilor. Unii dintre poliţiştii vizaţi vor scăpa complet de acuzaţii, alţii vor rămâne cu alte fapte reţinute în sarcina lor. 

Astfel, vor scăpa de răspundere penală  poliţiştii Cernat Irinel Ioan, Beraru Mihai Gabriel, Guralivu Constantin, Roman Andrei, Augustin Brat agenţi de poliţie judiciară în cadrul Biroului Rutier Vaslui, la data faptei, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, precum şi fostul şef al IPJ Vaslui, Mihai Carp, acuzat de instigare la abuz în serviciu.

Fostul şef al Biroul Rutier Vaslui, subcomisarul Iulian Munteanu, va scăpa de aproape jumătate din faptele pentru care a fost trimis în judecată. Mai exact, Iulian Munteanu va scăpa de cele 11 infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, reţinute în sarcina sa, respectiv trei infracţiuni de abuz în serviciu. 

Iulian Munteanu a fost arestat pe 19 decembrie 2015, alături de comisarul şef Mihai Axente, din cadrul Direcţiei Rutiere a IGPR, pe care l-ar fi mituit cu un pat, vin şi miei, pentru a nu fi sancţionat în urma controlului efectuat în primăvara acestui an la Vaslui. Munteanu este acuzat că ordona subalternilor să falsifice procese verbale pentru a scuti de amenzi sau dosare penale persoanele din anturaj sau de la care urma să obţină beneficii. Iulian Munteanu şi Mihai Axente au fost trimişi în judecată, alături de alţi 19 inculpaţi, printre care şi fostul şef al IPJ Vaslui, comisarul Mihai Carp. De altfel, 11 dintre cei 21 de inculpaţi sunt poliţişti.

Şeful de Poliţie acuzat că ar fi favorizat un violator

Un alt beneficiar al deyincriminării mascate a abuzului în serviciu este fostul şef al Poliţiei Municipiului Bârlad, Vasile Chelaru. În acest caz dosarul se află încă în fază de urmărire penală. Chelaru a fost acuzat că ar fi intervenit pe lângă un expert pentru a dispune efectuarea unei expertize, într-un dosar de viol, care s-a dovedit a fi favorabilă autorului, deşi acesta era atributul procurorului, care anterior respinsese efectuarea respectivei expertize.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite