Cum a motivat instanţa suspendarea celor doi viceprimari de Vaslui. Primăria a rămas fără conducere după ce edilul a fost confirmat COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul municipiului Vaslui a fost confirmat COVID-19
Primarul municipiului Vaslui a fost confirmat COVID-19

Primăria municipiului Vaslui se află într-o situaţie nemaiîntâlnită, după ce primarul reşedinţei de judeţ a fost confirmat COVID-19, iar cei doi viceprimari nu îşi pot exercita mandatul, hotărârea privind alegerea lor fiind suspendată de instanţă.

Municipiul Vaslui înregistrează o premieră în administraţia locală fiind singura reşedinţă de judeţ din ţară unde nici primarul, nici viceprimarii nu îşi pot exercita atribuţiile, coordonarea activităţii instituţiei fiind asigurată de un director economic. 

Situaţia fără precedent a apărut după ce luni, 21 decembrie, primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl a fost confirmat cu COVID-19, situaţie medicală ce nu îi mai permite desfăşurarea activităţii.  Edilul prezintă o formă uşoară a bolii, însă se află sub monitorizare medicală, având în vedere că suferă şi de alte afecţiuni care l-ar putea face vulnerabil în contextul infectării cu noul coronavirus. 

Îmbolnăvirea lui Vasile Pavăl a găsit Primăria Vaslui cu ambele posturi de viceprimar descoperite, deşi de la alegerile locale au trecut aproape trei luni. Lucian Branişte (PNL) şi Cătălin Mîndru (USR-PLUS) au fost aleşi viceprimari ai municipiului Vaslui de noua majoritate a Consiliului Local, însă hotărârile prin care aceştia au fost aleşi au fost contestate de PSD. 

O primă decizie nu a primit viza de legalitate a Prefecturii Vaslui, fiind invocate vicii de procedură în alegerea comisiilor de specialitate. Cea de-a doua hotărâre, adoptată de CL Vaslui pe 24 noiembrie, a primit viza de legalitate a juriştilor Prefecturii, însă a fost contestată de PSD în contencios administrativ.

 Consilierii social-democraţi, aflaţi în minoritate, nemulţumiţi că, la respectiva şedinţă, cinci dintre ei nu au putut să-şi exercite dreptul la vot, fiind confirmaţi COVID-19 sau contacţi direcţi ai unor bolnavi, au solicitat Tribunalului Vaslui anularea hotărârii, iar până la judecarea definitivă a cauzei să se dispună suspendarea efectelor acesteia.  

Tribunalul Vaslui a decis pe 9 decembrie suspendarea efectelor hotărârii prin care au fost aleşi viceprimarii Lucian Branişte şi Cătălin Mîndru (foto jos).

viceprimari vaslui

Magistraţii au admis că în privinţa alegerii viceprimarilor Codul Administrativ nu prevede posibilitatea votului electronic, aceasta fiind prevăzută doar în cazul votului deschis. 

”În cazul votului secret Codul Administrativ prevede doar posibilitatea votării pe buletine de vot. Însă Codul Administrativ nu prevede posibilitatea îngrădirii dreptului de a vota consilierilor care nu sunt prezenţi fizic în sala de şedinţă. Astfel, tribunalul reţine că pârâta (Consiliul Local Vaslui n.r.) avea obligaţia de a se organiza astfel încât să dea posibilitatea tuturor consilierilor locali să îşi exercite dreptul de vot”, au menţionat magistraţii în motivarea hotărârii.

Cum s-a apărat Consiliul Local

Avocatul Consiliului Local a invocat însă că în Codul Administrativ nu sunt stipulate prevederi exprese pentru situaţiile excepţionale, precum cea înregistrată la şedinţa din 24 noiembrie.

„Proiectul de hotărâre privind alegerea viceprimarilor a impus luarea în calcul a unor norme imperative prevăzute de Codul administrativ, care nu făceau posibil exprimarea votului de către consilierii aflaţi în sistemul online. Din conţinutul normelor imperative rezultă că, pentru alegerea viceprimarilor, era obligatoriu votul secret, prin introducerea buletinului de vot în urnă, ceea ce făcea imposibilă exercitarea votului de către cei 5 consilieri locali aflaţi la domiciliu, care utilizau mijloace electronice. Legea nu permite exercitarea votului secret prin mijloace electronice. De asemenea, solicitarea lor de a vota prin intermediul unei urne mobile nu avea nici temei legal şi, cu atât mai puţin, proceduri regulamentare de punere în aplicare. Astfel, având în vedere împrejurările prezentate mai sus, cât şi temeiurile legale menţionate, votul a fost exprimat de către consilierii local: prezenţi efect în sala de şedinţă , al căror număr întruneau cvorumul legal de şedinţă. Hotărârea a fost adoptată cu majoritatea cerută de lege”, a invocat, prin intermediul apărătorului, CL Vaslui.

În privinţa celuilalt motiv de nulitate, invocat de consilierii PSD, acela că alegerea viceprimarilor nu se poate face decât după validarea şi depunerea jurământului de către toţi consilierii, (raportat la demisia consilierului Dragoş Cazacu şi validarea înlocuitorului acestuia), Tribunalul a apreciat că situaţia nu reprezintă un caz justificat pentru a atrage nelegalitatea hotărârii.

”Din susţinerile necontestate ale părţilor rezultă că la data de 24.11.2020 fuseseră validaţi un nr. de 23 de consilieri locali care au şi depus jurământul, convocarea la această şedinţă a doar 22 de consilieri datorându-se demisiei unuia dintre consilierii PSD ulterior validării şi depunerii jurământului”, a explicat instanţa. 

O suspendare ce anticipează fondul cauzei

Totuşi, invocând că s-ar produce o perturbare gravă a activităţii unei autorităţi publice, în condiţiile în care la finalul judecăţii pe fond s-ar dispune anularea hotărârii prin care s-au ales cei doi viceprimari, iar toate actele întocmite de aceştia sau pe care şi-au pus semnătura ar fi susceptibile de anulare, Tribunalul a decis suspendarea executării hotărârii Consiliului Local Vaslui, privind alegerea viceprimarilor, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Demers juridic ce se poate întinde şi pe o perioadă lungă de timp.

”În jurisprudenţa sa, instanţa supremă a reţinut că aparenţa de nelegalitate nu se limitează doar la verificarea regularităţii procedurii administrative sau a dimensiunii formale a actului administrativ, ci poate fi circumscrisă unor motive ce ţin de fondul raportului de drept administrativ, de legalitatea substanţială a actului supus evaluării. Dar îndoiala serioasă asupra legalităţii actului administrativ trebuie să fie evidentă, să poată fi decelată cu uşurinţă printr-o cercetare sumară a aparenţei dreptului, pentru că în cadrul procedurii suspendării executării, pe calea căreia pot fi dispuse numai măsuri provizorii, nu este permisă prejudecarea fondului. (Decizia nr. 1786/2011). Tribunalul reţine că motivul de nelegalitate invocat de către reclamant (PSD Vaslui n.r.), acela a imposibilităţii exercitării dreptului de vot de către cei cinci consilieri prezenţi la şedinţă, din motive neimputabile lor, prin videoconferinţă, reprezintă un caz bine justificat”, au motivat judecătorii.

Decizia instanţei a fost contestată de Consiliul Local Vaslui, o hotărâre definitivă în acest caz urmând a fi pronunţată de Curtea de Apel Iaşi după judecarea recursului.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite