Cum a încasat firma apropiaţilor lui Sebastian Ghiţă milioane de euro pentru publicitate, promovând o mega-investiţie care rugineşte în Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de spoturi publicitare au fost difuzate în 2012 şi 2013, promovând una dintre cele mai importante investiţii realizate în judeţul Vaslui după Revoluţie: un proiect care privea managementul deşeurilor solide din întreg judeţul. Campania de promovare a investiţiei a costat peste 1,5 milioane de euro, banii intrând în conturile uneia dintre firmele controlote de Sebastian Ghiţă, însă proiectul nu este funcţional nici astăzi.

Catalogat ca o ”mega-investiţie” pentru zona Moldovei, proiectul intitulat "Sistemul integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Vaslui" a fost lansat la Vaslui în 2011 de ministrului Mediului de la acea vreme, Laszlo Borbely. Ulterior, şi Rovana Plumb a fost prezentă la Vaslui, în calitate de ministrul al Mediului, pentru a promova investiţia.  

Proiectul în valoare de 49,3 milioane de euro vizează colectarea şi valorificarea deşeurilor menajere şi reciclabile din cele 86 de unităţi administrative vasluiene şi avea ca termen de finalizare sfârşitul anului 2013, termen prelungit ulterior până în martie 2014. Firma S.C. XOR IT SYSTEMS S.R.L. a câştigat licitaţia în februarie 2012. Firma este cunoscută ca fiind a unor apropiaţi ai lui Sebastian Ghiţă, iar omul de afaceri nu a negat niciodată că firma ar fi controlată chiar de el.

Fondurile uriaşe care au venit de la Uniunea Europeană aveau drept scop modernizarea gestionării deşeurilor solide, care urmau a fi preluate de la populaţia întregului judeţul şi prelucrate într-o staţie ecologică. Astfel, gunoiul menajer şi reciclabil urma a fi preluat de la populaţie în containere diferite şi amplasate în peste 3.000 de platforme de colectare atât în mediul urban, cât şi rural. Ulterior, containerele trebuiau să fie ridicate şi duse spre cele patru staţii de transfer din oraşele Vaslui, Bârlad, Huşi şi Negreşti, de unde apoi deşeurilor vor merge către depozitul central din comuna Roşieşti pentru a fi prelucrate în staţia ecologică.

Sume uriaşe pentru publicitate, adjudecate de firma lui Sebastian Ghiţă

Una din componentele importante ale programului a fost promovarea investiţiei şi informarea populaţiei prin spoturi publicitare radio-tv şi în presa scrisă. Contractul privind publicitatea şi asistenţa tehnică, în valoare de peste 3,1 milioane de lei, a fost câştigat, în urma unei licitaţii organizate de CJ Vaslui, de S.C. XOR IT SYSTEMS S.R.L., firmă apropiată lui Sebastian Ghiţă. În 2014, după excluderea din PSD, fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, îl acuza pe Sebastian Ghiţă că ar fi obţinut contractul de la Vaslui, în urma intervenţiei fostului premier Victor Ponta.

„Ponta este cel mai corupt prim-ministru pe care l-a avut România. A avut dreptate Băsescu. Ponta intervine personal la primari şi preşedinţii de Consilii Judeţene pentru contractele lui Ghiţă. De exemplu, vă dau un caz concret: la Consiliul Judeţean Vaslui Ponta, a intervenit personal şi o firmă de-a lui Ghiţă a obţinut 8 milioane de RONI, aproape 2 milioane de euro, pentru o consultanţă din bani europeni, fără licitaţie. DNA poate verifica foarte uşor acest lucru. Sigur Ponta va face puşcărie”, declara Marian Vanghelie în decembrie 2014.

Preşedintele CS Vaslui, Dumitru Buzatu, a respins atunci acuzaţiile fostului coleg de partid, catalogându-le drept ”nişte aberaţii”. Cert este că în intervalul octombrie  2012 – mai 2013 nu mai puţin de 1000 de spoturi publiciare au fost difuzate la posturile de radio şi televiziune, la ore de maximă audienţă între 7.00-10.00, respectiv 19.00-22.00. Pe lângă promovarea colectării selective a deşeurilor, investiţia de la Vaslui, inclusiv groapa ecologică de la Roşieşti, era prezentată ca fiind una funcţională, fiind dată exemplu pentru români. 

Milioane de lei pentru reclame, investiţia rugineşte

Deşi lucrările la proiect s-au finalizat de doi ani de zile, investiţia de aproape 50 de milioane de euro nu este funcţională nici astăzi. Pe lângă platforma ecologică de la Roşieşti care riscă să intre în proces de degradare, nefiind folosită, zeci de autovehicule compostare şi mii de containere zac în parcările primăriilor încă din 2013, când au fost achiziţionate.

În februarie 2015, Consiliul Judeţean Vaslui a organizat licitaţia privind gestiunea Serviciului Public de Management şi Operare a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) din judeţul Vaslui, a staţiilor de transfer şi platformelor publice de colectare de la Negreşti, Vaslui, Huşi şi Bârlad a flotei de vehicule de transport deşeuri între staţiile de transfer şi CMID. Practic firma care câştiga licitaţia urma să administreze întreg proiectul. La licitaţia organizată de CJ Vaslui s-au înscris trei firme: un consorţiu de firme din Roman şi Suceava, SC Rossal SRL-SC Diasil Service SRL, SC Girexim Universal SRL şi SC Romprest Energy SRL.

Licitaţia organizată de CJ Vaslui, anulată şi cercetată de DNA

Licitaţia deschisă organizată de CJ Vaslui a fost câştigată de consorţiul de firme din Roman şi Suceava, însă a fost contestată de ceilalţi doi participanţi care au solicitat Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor  (CNSC) anularea licitaţiei şi ”constatarea nelegalităţii şi neconformităţii ofertei declarate câştigătoare”. Acuzată că a favorizat firma câştigătoare, conducerea CJ Vaslui s-a scuzat afirmând că nu a făcut altceva decât să verifice dosarele şi să le introducă în SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice). Pe 22 aprilie, CSNSC a admis contestaţiile formulate de cele două firme dispus anularea licitaţiei organizate de CJ Vaslui şi anularea documentelor care desemnau firma câştigătoare. Decizia CNSC este obligatorie, însă poate fi atacată în termen de zece zile.

Modul în care au fost atribuite lucrările în cadrul proiectului Sistemul integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Vaslui" face şi obiectul unei anchete a procurorilor DNA, care în septembrie 2015 au descins la CJ Vaslui ridicând saci cu documente. Au fost vizate şi firmele care au lucrările în cadrul acestui proiect, unele dintre ele, cum este cazul societăţii Transmir din Vaslui, cunoscute ca fiind firme de casă ale PSD.

Pe ce s-au dus 50 de milioane de euro

Pe lângă groapa ecologicã de la Rosiesti, proiectul a vizat construcţia a patru staţii de transfer, precum şi închiderea depozitelor existente în Barlad, Husi şi Negresti. Judeţul Vaslui a fost impărţit in cinci zone: Negreşti, Vaslui, Husi, Bârlad şi Roşieşti. Prima celulă de depozitare a deşeurilor de la Roşiesti are o întindere de 10 hectare. 

Pe langă groapa ecologică, a fost construită o staţie de sortare, o staţie de tratare a levigatului (apa poluată din goapă), precum şi clădirea administrativã. O celulă are o capacitate de 1,3 milioane tone de deşeuri (3,7 megatone), durata de viaţă fiind estimată la 15 ani. Când prima celulă va fi umplutã, aceasta va fi închisă folosindu-se materiale speciale. În paralel, va fi deschisă o a doua celulă în vederea depozitării deşeurilor. 

În cadrul proiectului au fost achiziţionate şi 24 de masini, dintre care şase autocamioane cu remorcă pentru staţiile de transfer, respectiv 18 camioane compostoare pentru preluarea selectivă a deşeurilor din judeţ. Flota auto a fost parcată în urmă cu doi ani în poligonul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui, tot acolo regăsindu-se şi în prezent. De asemenea, în vara anului 2013, în cadrul aceluiaşi proiect au fost achiziţionate şi livrate primăriilor din judeţ 29.023 containere pentru compostare, 23.429 dintre acestea fiind repartizate în mediul rural. Toate zac în prezent în curţile primăriilor de la sate.

Mai puteţi citi: 

Preşedintele PSD Vaslui Dumitru Buzatu respinge acuzaţiile lui Marian Vanghelie, catalogându-le drept aberaţii

Vanghelie: Eu i-am spus lui Ponta că voi candida pe funcţia lui Liviu Dragnea. Îi deranjează Iliescu că s-ar putea să aibă un cuvânt de spus la Congres

Excluderile scot gunoiul de sub preş la PSD. Cât de penale sunt eforturile lui Ponta de a împiedica votul sau asocierea lui Geoană cu puşcăriaşul Cătălin Voicu

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite