Culmea şofatului: să treci pe roşu la semafor, cu poliţistul în dreapta. Cele mai stupide greşeli la examenul auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Emoţiile, prudenţa exagerată, dar, uneori, şi teama de examinator îi determină pe mulţi dintre candidaţii la examenul pentru obţinerea permisului de conducere să comită greşeli de nepermis atunci când susţin proba practică.

Dumitru Tăbărcaru este şeful Serviciului Regim Permise şi Înmatriculări Vehicule Vaslui şi de-a lungul anilor a participat la examinarea a mii de candidaţi la proba practică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere. Poliţistul a povestit pentru ”Adevărul” care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac pretendenţii la permis auto.

”Nu poţi cere unui candidat să aibă deprinderile unui şofer cu experienţă în ceea ce priveşte manevrele, dar punem accent pe cunoaşterea şi aplicarea regulilor de circulaţie şi pe comportamentul preventiv al candidaţilor”, precizează şeful SRPCIV Vaslui. De regulă, trec examenul cei care reusesc să-şi stăpânească suficient emotiile pentru a nu face greşeli foarte mari. 

”Exigenţa examinatorilor nu este în afara limitelor, pentru că se bazează pe regulament, dar să nu uităm ca avem de-a face cu vieţile oamenilor. Nu poţi permite unei persoane să devină un pericol public pe străzi“, precizează Dumitru Tăbăcaru.

Cele mai stupide greşeli

Confundarea culorilor la semafor

Chiar dacă nu se întâmplă des, sunt candidaţi care, în timpul susţinerii examenului, se pierd inclusiv în faţa semaforului. ”Fără îndoială, cea mai stupidă greşeală a fost atunci când candidaţii au trecut pe roşu la semafor. Într-o astfel de situaţie, examinatorul intervine imediat, iar candidatul este declarat respins”, precizează Tăbăcaru.

La un pas de a călca pietonii pe trecere

Acordarea de prioritate pietonilor este o altă provocare pentru candidaţii la examenul pentru permis. În timp ce unii viitori şoferi sunt atât de prudenţi încât aşteaptă eventualii trecătorii să se apropie de marcajul pietonal, alţii sunt la un pas de a provoca accidente. ”Acordarea de prioritate pietonilor este, cred una dintre cele mai mari greşeli ale candidaţilor. Mulţi dintre ei nu reduc viteza şi nu acordă prioritare de trecere celor care se angajează în trecerea stăzii sau aşteaptă să traverseze”.

Blocajul în intersecţii

Acordarea de prioritate într-o intersecţie nesamaforizată este o altă încercare grea pentru cei care doresc să devină conducători auto. Pentru a nu rămâne blocat în mijlocul intersecţiei, este foarte important spun examinatorii, respectarea unor reguli simple: folosirea oglinzii retrovizoare, semnalarea din timp, poziţionarea, precum şi folosirea treptei de viteză corespunzătoare.  

Oprirea motorului

Examinatorii spun că aceasta este una dintre cele mai frecvente greşeli, cauzate fie de folosirea incorectă a treptei de viteză, fie pentru că ridică prea repede piciorul de pe pedala de ambreiaj. Deşi nu duce automat la eliminarea din examen, mulţi dintre candidaţi se tem cel mai mult să nu le ”moară” motorul în timpul examenului. 

Depăşirea imprudentă

Pentru a testa abilităţile candidaţilor, una dintre cerinţele examinatorilor este efectuarea unei de depăşiri. Manevrele greşite ale unei depăşiri îi fac pe mulţi candidaţi să price examenul. ”Sunt candidaţi care uită se semnalizeze, care nu se asigură, dar şi care efectuează astfel de manvre prin locuri interzise, ceea ce duce automat la eliminarea din examen”, a subliniat Dumitru Tăbăcaru.

Viteza prea lentă

Prudenţa excesivă determină mulţi candidaţi, mai ales femeile, să conducă mult prea încet, ajungând în situaţia de a îngreuna traficul. Conducerea cu o viteză prea lentă, în mod nejustificat, se depunctează. ”De-a lungul timpului, am constatat că sunt persoane care, pur si simplu, nu sunt făcute să conducă, nu au aptitudini în acest sens. Dacă se întâmplă o nenorocire, prima dată apare întrebarea cum de a trecut şoferul de examen“, mai spune Dumitru Tăbăcaru.

La Vaslui, recordul în încercări pentru obţinerea permisului de conducere îl deţine o măicuţă din judeţ care a susţinut examenul pentru obţinerea permisului de nu mai puţin de 11 ori într-un an. Deşi promovează sala cu punctaj maxim, la traseu emoţiile o fac să facă greşeli mari. În speranţa că va reuşi să dobândească abilităţi de conducere, aceasta a efectuat 100 de ore suplimentare la o şcoală de şoferi din municipiu, pe lângă cele obligatorii. 

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite