CJ Vaslui sancţionat pentru nereguli la licitaţia privind reabilitatea Spitalului Judeţean. Autorităţile, acuzate că au impus condiţii de calificare nelegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a pierdut, în primă instanţă, procesul cu Ministerul Dezvoltării Regionale, prin care solicita anularea notei de control şi a corecţiilor financiare stabilite în urma verificărilor la proiectul privind reabilitarea spitalului din Vaslui. CJ este acuzat că a impus un prag nelegal, restricţionând accesul participanţilor care ar fi putut oferi un preţ mai scăzut.

Controlul efectuat de comisia din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a fost declanşat în urma unei sesizări a Unităţii Gestionare Nereguli Fonduri Europene, în martie 2016.

 În urma verificărilor, structura de control a reţinut că la atribuirea contractului în cauză, autoritatea contractantă a restricţionat participarea operatorilor economici la procedura de atribuire prin impunerea de cerinţe de calificare nelegale şi, pe cale consecinţă, a fost aplicată corecţia de 5% din valoarea contractului verificat emiţând în acest sens o notă de constatare a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare. Împotriva acesteia, CJ Vaslui a formulat contestaţie, însă comisia din cadrul MDRT a respins-o ca fiind neîntemeiată.

CJ Vaslui a a dat în judecată MDRT, iar în acţiunea înaintată Secţiei Contecios Administrativ a Curţii de Apel Iaşi, a solicitat anularea notei de constatare a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare, ”cu consecinţa anulării tuturor sumelor si măsurilor dispuse si exonerarea de la plata corecţiilor financiare stabilite prin aceasta respectiv: anularea corecţiei de 5% în cuantum de 18.290 lei (14.750+3.540 lei TVA) aplicabilă la valoarea efectiv plătită a contractului verificat în valoare de 295.000 lei”. Neregulile imputate vizează atribuirea serviciilor de dirigenţie de şantier. 

Neregulile reţinute în decizie, vizează criteriile de selecţie impuse în anunţul de participare, care a fost publicat în SEAP la data de 23.12.2010. Concret, CJ Vaslui a impus drept condiţie obligatorie la licitaţie ca ”operatorul economic să facă dovada îndeplinirii şi finalizării în ultimii trei ani a unuia sau a maxim două contracte de servicii similare cu cel supus procedurii cu o valoare cumulată egală sau mai mare decât valoarea de 210.000 lei”.

Prag valoric, considerat abuziv

Practic, prin impunerea acestui prag, a fost limitat accesul la licitaţie agenţilor economici care nu aveau la activ proiecte de mare valoare, fiind mai degrabă destinat celor abonaţi la contractele mari cu finanţare publică. De asemenea, pentru persoanele propuse ca experţi cheie, se solicita în Fişa de date a achiziţiei, să se facă dovada "experienţei relevante în domeniu, corespunzătoare poziţiei propuse în echipa de diriginţi. 

Curtea de Apel Iaşi a respins acţiunea formulată de CJ Vaslui, apreciind că solicitările care fac obiectul notei de control au fost abuzive. ”S-a reţinut că deşi autoritatea contractantă are dreptul de a impune în situaţii de excepţie, anumite limitări referitoare la capacitatea tehnică şi profesională, respectiv cerinţe minime de calificare, sub rezerva îndeplinirii condiţiilor de legalitate, totuşi din nota justificativă lipseşte o detaliere temeinică a motivelor care au stat la baza impunerii acestor cerinţe minime, prin raportare la riscurile de neîndeplinire a contractului”, se menţionează în motivarea Curţii. 

În plus, judecătorii au arătat că ”impunerea unor condiţii care au restricţionat participarea altor operatori economici la procedură este de natură a produce un prejudiciu bugetului UE, cât timp în procedura licitaţie ar fi putut participa operatori economici cu oferte mai avantajoase (criteriul de atribuire fiind „preţul cel mai scăzut”). Pe de altă parte, decontarea prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 a unor cheltuieli efectuate prin încălcarea procedurii naţionale de achiziţii este de natură a prejudicia bugetele europene”.

CJ Vaslui a atacat hotărârea Curţii de Apel Iaşi, dosarul aflându-se în prezent, în calea de atac, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Modernizarea celui mai mare spital din judeţul Vaslui

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui este cel mai mare proiect ce vizează infrastructura medicală în  judeţ. Proiectul, intitulat ”Reabilitarea, Modernizarea şi Echiparea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui”, a fost finanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională (57.418.838 lei, fiind fonduri nerambursabile, respectiv 1.193.159 lei contribuţia Consiliului Judeţean Vaslui. Pe lângă reabilitarea şi modernizarea clădirii au fost achiziţionate şi instalate 123 echipamente medicale pentru blocul operator, laboratorul de endoscopie digestivă, ortopedie, pneumoftiziologiecardiologie, ATI etc. Pe lângă aparatrura medicala, a fost achiziţionat şi mobilier nou, 497 de paturi, noptiere, măsuţe pliabile etc.

Implementarea proiectului de modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, care deserveşte anual peste 37.000 de pacienţi, a început la sfârşitul anului 2010. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite