Cel mai mare dosar de evaziune fiscală făcut vreodată în Moldova: infractori de drept comun, parteneri de afaceri cu oameni de afaceri milionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şase persoane au fost reţinute în martie 2015, toate sunt în prezent libere
Şase persoane au fost reţinute în martie 2015, toate sunt în prezent libere

30 de oameni de afaceri şi 24 firme, din judeţele Moldovei şi Bucureşti au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT Vaslui într-unul dintre cele mai aple dosare de evaziune fiscală şi spalarea banilor, cu un prejudiciu de aproape 2 milioane de euro. Peste 30.000 de lei a costat instrumentarea anchetei în acest caz.

Printre afaceriştii trimişi în judecată de procurorii DIICOT, Biroul Teritorial Vaslui, se numără patronul Hotelului Unirea din Focşani, Bogdan Vasile, precum şi Ionel Diniţă, patronul Cazino Goleşti, din Vrancea. 

Peste 150 de administratori de firme şi societăţi comerciale au fost cercetaţi ca inculpaţi şi suspecţi în acest caz, însă la finalul anchetei procurorii au dispus trimiterea în judecată a 54 dintre ei. Faţă de ceilalţi s-au dispus soluţii de clasare, având în vedere valoarea redusă a prejudiciilor, care au şi fost recuperată.  

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Vaslui, cu sprijinul poliţiştilor specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Iaşi, Bacău, Galaţi, Bucureşti, Braşov şi Covasna şi împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Vaslui, au efectuat peste 54 de percheziţii în acest caz, în luna martie 2015. 

”Oameni de paie”, paravan pentru milionari

Potrivit DIICOT, ampla filieră infracţională a fost iniţiată încă din anul 2011 de un om de afaceri din Iaşi, Radu Lucian Coşeriu, şi un vasluian, Emanoil Petru Boca. Cei doi  lideri ai grupării infracţionale au înfiinţat societăţi comerciale pe numele lor ori ale unor persoane sărace care, în schimbul unor sume modice, au constituit sau preluat firme. Ulterior, membrii grupării au identificat clienţi, respectiv administratori de societăţi comerciale, care, pentru a plăti către bugetul de stat contribuţii cu mult reduse faţă de cele reale, doreau să intre în posesia facturilor fiscale fictive emise de societăţile de tip fantomă, pentru a le introduce în situaţia financiar-contabilă.

Printre ”oamenii de paie”, aşa cum au fost denumiţi de anchetatori, care au devenit afacerişti în acte s-au numărat şi mulţi infractori de drept comun. Potrivit procurorilor, aceştia prezentau o predispoziţie pentru comiterea de fapte anti-sociale, acceptând cu uşurinţă propunerea formulată de inculpatul Boca Emanoil Petruţ, fiind fără loc stabil de muncă, cu o situaţie materială precară, urmărind astfel obţinerea rapidă a unor sume de bani, în schimbul semnării actelor prin care deveneau asociaţi şi administratori, fără a urmări în mod direct comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală, urmare pe care totuşi au prevăzut-o.

”Prin semnarea de primirea părţilor sociale inculpaţii Boitan Ionel Alexandru, Giurcăneanu Dănuţ-Ciprian, Lupu Gioni, Mătrăgună Gabriel, Stoica Nicolae (cu toţii cu antecedente penale pentru infractiuni de violenţă sau altele de drept comun n.r.) urmau să fie „oamenii de paie”, prin intermediul cărora inc. Boca Emanoil Petruţ şi Coşerariu  Radu Lucian au intenţionat să asigure conspirativitatea activităţii infracţionale, astfel încât să nu poată fi stabilită o legătură directă între aceştia şi facturile fictive care urmau să fie emise prin intermediul societăţilor respective”, se precizează în rechizitoriul procurorilor DIICOT.

Cum era organizată gruparea

Firmele acestora funcţioneze în regim de societăţi „fantomă”, în sensul că nu funcţionau la sediul declarat, nu întocmeau evidenţă contabilă, nu depuneau toate declaraţiile fiscale, balanţele lunare şi bilanţurile anuale.

”Odată cu transformarea societăţilor în societăţi de tip „fantomă” membrii grupului infracţional organizat, respectiv inc. Coşerariu Radu Lucian, Boca Emanoil Petruţ au emis facturi fiscale şi chitanţe fictive către mai multe societăţi comerciale – beneficiari finali, contra unui comision stabilit de comun acord”, se menţionează în actul de sesizare al instanţei. Potrivit procurorilor DIICOT, grupul infracţional era structurat pe trei paliere: palierul I – coordonare şi control, asigurate de inculpaţii Coşerariu Radu Lucian şi Boca Emanoil Petruţ; palierul II – sprijin, asigurat de inculpaţii Berea Adi, Mătrăgună Ionuţ Gabriel, Boitan Ionel Alexandru, Stoica Nicolae, Giurcăneanu Dănuţ Ciprian, Lupu Gioni, Dianu Viorel, Rapan Anamaria, Blaga Viorel,  Stoica Valtăr şi Didilă Vasile; şi palierul III – beneficiari finali, consituit din inculpaţii Baidac Tudor, Mihai Ion, Bogdan Vasile.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Vaslui, inculpaţii fiind acuzaţi de constituire/aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălarea banilor.


 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite