Care sunt cei mai periculoşi agenţi patogeni ascunşi sub unghiile femeilor. Lista bolilor periculoase ce stau să erupă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unghii FOTO unica.ro
Unghii FOTO unica.ro

Femeile cochete care poartă unghii artificiale dau falsa aparenţă de mâini îngrijite, în spatele lacului de unghii fiind adevărate culturi de bacterii şi microbi care afectează grav sănătatea. Medicii spun că femeile sunt mai predispuse să poarte microbi care pot afecta grav sănătatea, cu toate astea, bărbaţii sunt cei care deţin cei mai mulţi germeni patogeni.

Unghiile artificiale pot ascunde o mulţime de microbi. Cercetătorii americani au arătat că unghiile false, chiar dacă arată mai curat, sunt un mediu mai bun pentru dezvoltarea microbilor decât unghiile naturale. Lacul de unghii aplicat recent nu creşte numărul bacteriilor periunghial dar lacul de unghii ciobit creşte numărul de microorganisme la nivelul unghiilor. Unghiile artificiale pot contribui la transmiterea de germeni gram-negativi iar numărul de germeni este mai mare pe unghiile artificiale decât pe marginile unghiilor naturale.

Chiar dacă un studiu recent a arătat că mâinile femeilor sunt mai predispuse la microbi, acest lucru nu este valabil şi pentru unghii. Cercetările arătă că unghiile barbaţilor sunt un mediu propice pentru germeni. Oamenii de ştiinţă au mai arătat că persoanele care îşi rod unghiile le au mai curate. Însă, veştile bune se sfârşesc aici, pentru că aceste tipuri de persoane înghit microbii de pe unghiile roase, punându-şi în pericol sănătatea. Din toate aceste motive, pentru o igienă adecvata medicii va recomandă să vă tăiaţi unghiile cu foarfeca, să folosiţi o perie pentru a curăţa zona de sub unghii care rămâne neatinsă atunci când vă spălaţi pe mâini.

“Recomandarea generală e să te speli pe mâini cât poţi de des şi cât poţi de corect, căci o simplă spălare a mâinilor poate stopa transmiterea multor boli. Spălarea mâinilor trebuie să se transforme într-un adevarat ritual, un gest reflex conştient care trebuie respectat întocmai pentru a avea rezultatele dorite”, a spus, pentru “Adevărul”, Cristina Sîrbu, asistent medical licenţiat (foto jos).

critinasirbu

Aşadar, ai grijă să îţi speli atât palmele, dar şi partea superioară a mâinilor şi încheieturile cu săpun şi apă din belşug (dacă se poate calduţă), cel putin câteva zeci de secunde bune, ai grijă să ajungă suficient săpun şi între degetele de la mâini, dar şi sub unghii, unde se adună o cantitate însemnată de microbi. Petrece suficient timp sub jetul de apă, usucă-ţi foarte bine mâinile cu un prosop de hârtie, insistând şi asupra unghiilor, aici fiind spatiul unde umezeala poate fi spatiu propice de a se dezvolta microorganisme. Trebuie să foloseşti cu încredere un gel antiseptic pe bază de alcool, deoarece şi acesta previne infectiile şi poate ajunge şi sub unghii, fiind o măsură eficientă de a ne asigura că spatiul subunghial este curat şi dezinfectat.

Pentru o igiena adecvată, medicii vă recomandă să folosiţi o perie pentru a curăţa zona de sub unghii care rămâne neatinsă atunci cand vă spălaţi pe mâini.

“Sunt nenumăraţi oaspeti nepoftiţi care-şi pot face prezenţa sub unghii dacă nu vă spălaţi cu grijă. Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că spălatul mâinilor, unghiilor şi degetelor oferă cel mai sigur mijloc de prevenire a unor infecţii digestive şi respiratorii, parazitoze, dar şi a Hepatitei A şi a gripei. Zonele subunghiale ale mâinilor poartă o mare concentraţie de bacterii, cel mai frecvent stafilococi coagulazo-negativi (CONS), dar şi germeni gram-negativi (inclusiv Pseudomonas spp.) şi Corynebacterium”, a explicat Cristina Sîrbu (foto).

Pe mâini şi sub unghii există 4.700 tipuri de microorganisme repartizate inegal. Pentru prevenirea îmbolnavirilor este suficient spălatul pe mâini înainte de masă, după folosirea toaletei şi de câte ori venim în contact cu persoane bolnave sau copii mici.

Musafirii nepoftiţi de sub unghii

Escherichia Coli (E.coli) este o bacterie care se găseşte de obicei în intestinele oamenilor, dar şi la animalele cu sânge cald. Cele mai multe tulpini ale acestei bacterii sunt inofensive. Există, totuşi, unele tulpini, precum cel al "enterohemoragiei E.coli" (EHEC), care pot provoca toxiinfecţii alimentare severe. Se previne prin spălarea temeinică a mâinilor cu apă şi săpun după folosirea toaletei, după atingerea animalelor sau dejecţiei animalelor, înainte şi după schimbarea scutecelor, înainte şi după prepararea mâncării (în special după atingerea de carne crudă, ouă în coajă, etc). Escherichia Coli poate rămâne cantonată sub unghii şi poate fi transmisă în momentul când ne alimentăm.

Prin urmare, majoritatea bolilor infecţioase pot fi prevenite într-un mod foarte simplu: spălându-ne pe mâini corect şi des!

Oxiuraza, cauzata de parazitul intestinal Enterobius vermicularis, este o infectie foarte des intâlnită. Oxiurii sunt paraziţi care folosesc corpul uman pentru a supravieţui şi a se reproduce. Ouăle fac pui şi se dezvoltă în adulţi care ajung la 5-10 mm lungime. Ouăle se maturează în intestine şi apoi călătoresc prin sistemul digestiv, ajungând în zona anală unde depun ouă. Viermii aduţti, care sunt albi şi arată ca mici bucăţi de aţă, trăiesc pana la 6 saptămâni. Cauza principala o reprezinta igiena precara. Ouăle se transmit de la anusul persoanei infectate fie la gură (reinfectându-se singuri) sau pe alte suprafeţe. Dacă altcineva atinge suprafaţa contaminată şi apoi duce mâna la gură, e posibil să fi ingerat ouă de oxiuri şi să fie infectat. Se previne prin spalarea mâinilor des şi conştiincios, insistând sub unghii. Nu uita să speli mâinile înainte de masă şi după ce ai folosit toaleta.

Aceşti paraziţi produc mâncărime rectală, iar în momentul scărpinării, ouăle paraziţilor intra sub unghii. Oamenii au tendinţa să ducă mâna infectată la gură, unde ouăle vor fi înghiţite şi vor infecta din nou intestinul. Infecţiile digestive debutează cu crampe violente, diaree, greaţă şi vărsături. Parazitozele sunt frecvente în comunităţile de copii, infecţiile cele mai des întâlnitefiind cu giardia, oxiuri sau limbrici. Balonarea, greaţa, lipsa poftei de mâncare şi pruritul (mâncărime) anal sunt câteva dintre simptome.

Virusul hepatitei A se găseşte în materiile fecale ale persoanelor infectate. Se transmite atunci când o persoană ajunge în contact cu alimente, apa contaminată cu fecalele altei persoane (transmitere fecal-orală), de obicei în condiţii de igienaăinadecvata. Virusul poate rămâne sub unghii, iar în lipsa unei spalări corecte, poate provoca boala cunoscută ca “boala mânilor murdare”. Hepatita A afectează ficatul, dar nu este la fel de gravă ca hepatita B sau C. Se vindecă în totalitate, fără sechele. Mai grav este că deseori nu prezintă simptome (scăderea poftei de mâncare, stări de slăbiciune, greţuri, vărsături, urina foarte închisă la culoare, scaune decolorate) şi-I poate îmbolnăvi şi pe cei din jur, boala fiind foarte contagioasă.

Gripa este o infecţie respiratorie transmisibilă (contagioasaă cauzată de virusul gripal.Virusul se transmite atunci când o persoană atinge ceva care este contaminat cu germeni şi apoi îşi atinge nasul, ochii sau gura, îşi suflă nasul în batistă. Gripa se transmite şi prin lipsa de igienă. Spalatul sau dezinfectarea frecventa a mâinilor, inclusiv a spatiului subunghial va ajuta să vă protejati de virus. Spalaţi-vă bine pe mâini cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi. Dezinfectantele pentru mâini pe baza de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mâinile contaminate, însă spălarea cu apă si săpun este mult mai eficienta.

Citeşte şi:

Cum se explică erecţia la morţi. Cele mai ciudate schimbări ale organismului uman după deces, explicate de specialişti

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite