Afacerea dubioasă dintre tatăl-primar şi fiul-afacerist ţine închisă, de opt ani, o şcoală nouă. Sute de copii, obligaţi să facă naveta zeci de kilometri în fiecare zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala din Parpaniţa este închisă din 2008, în timp ce copii din sat fac naveta
Şcoala din Parpaniţa este închisă din 2008, în timp ce copii din sat fac naveta

Aproape 200 de copii din trei sate vasluiene sunt nevoiţi străbată câte zece kilometri în fiecare zi pentru a merge la cursuri, în timp ce şcoala din sat, construită în proporţie de 90%, stă închisă şi se degradează de mai bine de opt ani. Totul a pornit de la faptul că un contract de reabilitare a şcolii, încredinţat de fostul primar din localitate firmei fiului său, întreaga afacere ajungând la DNA, ancheta nefiind, însă, gata nici în prezent.

Parpaniţa este o suburbie a oraşului Negreşti, din Vaslui,  iar şcoala din sat, înainte de a fi inclusă în programul de reabilitare, deservea peste 130 de copii, atât din localitate, cât şi din alte două sate vecine: Căzăneşti şi Glodeni.  

În 2006, Şcoala Parpaniţa a fost inclusă într-un program de reabilitare, finanţat de Guvern, iar  un an mai târziu a fost închisă, copiii fiind obligaţi să facă naveta la Negreşti.

În lipsa spaţiilor, o parte dintre elevii navetişti sunt nevoiţi să înveţe în clădirea unei şcoli speciale pentru copii cu deficienţe, astfel că unii dintre ei, afirmă părinţii, au început să copieze anumite obiceiuri ale copiilor cu nevoi speciale. 

Revoltaţi, oamenii din Parpaniţa ameninţă că nu îşi vor mai lăsa copiii la şcoală dacă autorităţile nu le vor redeschide şcoala din sat. 

Clădirea reabilitată stă în paragină din anul 2008, când lucrările au fost sistate urmare a unei anchete a poliţiştilor de la investigare a fraudelor.  Lucrările privind reabilitarea şcolii Parpaniţa au fost efectuate de una dintre firmele de casă ale fostului primar, Ioan Cozma (foto dreapta), între timp condamnat pentru fraude cu fonduri europene. 

ioan cozma

Ancheta poliţiştilor de la investigarea fraudelor avea să scoată la iveală faptul că Ioan Cozma, primar al oraşului Negreşti, până în 2012, a acaparat toate lucrările de construcţii din oraş şi suburbii, cu finanţare de la Guvern şi Comunitatea Europeană, la costuri supraevaluate, iar în unele cazuri, obiectivele, deşi finanţate integral, nu fost realizate decât parţial.

Şcoala se degradează de la un an la altul

În 2010, ancheta privind şcoala din Parpaniţa, dar şi alte lucrări de anvergură, precum groapa ecologică sau  reţeaua de canalizare din Negreşti, a fost preluată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism, însă în timp ce anchetatorii se pregăteau de finalizarea urmăririi penale, la sfârşitul anului 2011, dosarul privind devalizarea Negreştiului a fost mutat printr-o decizie a şefului DIICOT, de la Biroul Teritorial Vaslui, la Serviciul Teritorial Iaşi al DIICOT. Ulterior, dosarul a fost declinat, fiind conexat cu un alt dosar aflat pe rolul DNA.  
Reprezentanţii Primăriei Negreşti afirmă că, deşi şcoala din Parpaniţa este finalizată în proporţie de 90% ea nu poate fi deschisă, câtă vreme face obiectul anchetei DNA, în urma căreia ar trebui stabilit prejudiciul produs prin supraevaluarea lucrăririlor, respectiv nerespectarea proiectului.

”De ani de zile am făcut adrese peste tot, la DNA, la CSM solicitând să se urgenteze cercetările pentru a se clarifica situaţia şcolii din Parpaniţa. Dar ni s-a spus că se fac cercetări, că este un dosar amplu şi necesită timp. Dar sunt opt ani de zile de când această şcoală nu este folosită, clădirea a început deja să se degradeze, iar noi nu putem face nimic.  Pur şi simplu asistăm cum şcoala nouă se dărâmă. S-a efectuat o expertiză în această cauză şi s-a stabilit că structura de rezistenţă a şcolii a avut de suferit pentru că nu a fost realizată potrivit proiectului ”, a precizat Vasile Voicu, primarul în funcţie al oraşului Negreşti.

vasile voicu primar negresti

Un dosar cu 38 de suspecţi şi 600 de volume

Într-un răspuns furnizat ”Adevărul”, DNA arata că dosarul care vizează activitatea infracţională a fostului primar din Negreşti este unul uriaş: 600 de volume şi 38 de suspecţi. Printre aceştia, pe lângă fostul primar Ioan Cozma, este vizat şi fostul secretar de stat din Ministerul Dezvoltării, Răzvan Murgeanu.

”În dosarul penal la care faceţi referire se efectuează cercetări faţă de un număr de 38 de suspecţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: constituire grup infracţional organizat, abuz în serviciu, conflict de interese, înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, fals in declaraţii, spălare de bani, folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta. Dosarul nu a fost soluţionat încă, urmare a volumului mare de informaţii ce  trebuie procesate, aproximativ 600 volume, şi a complexităţii activităţii infracţionale desfăşurate”, precizează procurorii DNA.

Soluţia preotului din sat: să construiască singur o altă şcoală

În timp ce şcoala nouă din Parpaniţa se degradează sub privirile neputincioase ale localnicilor, preotul din sat, cunoscut pentru proiectele sale sociale, s-a oferit să construiască, din donaţii, o şcoală nouă, în aceeaşi curte cu clădirea care zace în paragină.

”Am vorbit cu domnul primar despre acest proiect şi mi-aş dori să găsim pârgiile necesare pentru a reuşi să  avem o şcoală aici, în sat şi să nu-i mai chinuim pe elevii cu naveta. Este nefiresc ca nişte copii să străbată zilnic kilometri, în timp ce şcoala nouă din sat stă cu lacătul pe poartă. Eu cred că putem construi o clădire din panouri tip ”sendviş” în curtea şcolii. Dacă mi s-ar da acceptul aş face-o fără să le cer vreun bani. Oamenii se mobilizează şi pun umărul atunci când este vorba de un lucru atât de necesar. Aştept însă un răspuns din partea Primăriei”, a declarat preotul Vasilică Paraschiv Mihai.

copii parpanita

FOTO: Preotul Vasilică, alături de copii din sat participanţi la programele derulate la centrul social

Pentru că mulţi copii din sat, în special cei din familiile nevoiaşe, au vrut să renunţe la şcoală, părintele Vasilică, aşa cum îi spun localnicii, a construit un centru social destinat copiilor. A înfiinţat o bibliotecă în incinta centrului, iar în curtea bisericii a construit un parc de joacă pentru copii. De 9 ani, de când este preot la Parpaniţa a derulat peste 20 de proiecte sociale, în care a implicat şi copii, încurajându-i, astfel, să nu renunţe la şcoală.
În această vară, 42 de copii din sat au beneficiat de meditatii gratuite. Din banii de la fondul social al biserici, dar şi cu ajutorul unei fundaţii, preotul a cumpărat rechizite şi ghiozdane pentru toţi cei 42 de copii.

Mai puteţi citi:

Îngerul copiilor din suburbia celui mai sărac oraş din ţară. Cum a reuşit un preot din Vaslui să pună bazele unui centru care schimbă viaţa copiilor

Preotul care îşi dedică viaţa şi banii sărmanilor: „Îmi vine să intru în pământ când ştiu că sunt oameni care n-au o bucată de pâine“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite