Şase membri ai unui cunoscut clan de romi, condamnaţi după ce au răpit de pe stradă o mamă şi pe fetiţa ei de 4 ani. Care a fost miza răscumpărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuna Grajduri este cunoscută pentru palatele ţigăneşti
Comuna Grajduri este cunoscută pentru palatele ţigăneşti

Curtea de Apel Bacău a dispus condamnarea definitivă a şase membri a clanului Stănescu, din comuna Grajduri Iaşi  pentru lipsire de libertate de şantaj. O mamă şi fiica ei de 4 ani au trăit clipe de groază pe străzile din oraşul vasluian Negreşti, unde au fost transportate, după ce au fost răpite.

Cazul s-a aflat în atenţia autorităţilor timp de doi ani de zile, cei şase membri ai clanului Stănescu (o femeie şi cinci bărbaţi) şi taximetristul care i-a ajutat la răpire au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman în iunie 2016, sub acuzaţia de lipsire de libertate în mod ilegal, loviri şi alte violenţe, şantaj precum şi complicitate la aceste infracţiuni. 

Răpirea care a declanşat un veritabil război între clanurile de romi din Grajduri şi Horia (Neamţ), a avut loc în martie 2016. Potrivit anchetatorilor, unul dintre membrii clanului Stănescu a decis să o răpească pe fiica şi nepoata liderului romilor din Horia (clanul Copoţ). Astfel, spera că acesta din urma îşi va folosi influenţa pentru a-l ajuta pe Busuioc Stănescu să îşi recupereze concubina care se mutase în satul Horia. Stănescu fusese plecat în străinătate, iar la întoarcere a descoperit ca femeia, alături de care avea un copil, l-a părăsit, fiind implicată într-o altă relaţie de concubinaj cu un bărbat din satul Horia, Neamţ.

In hotărârea Curţii de Apel Bacău este descris modul în care s-a pus în aplicare răpirea. Pe 4 martie 2016, C.S. se deplasa pe jos împreună cu fiica ei de 4 ani la spitalul din municipiul Roman. 

Ameninţate că vor fi tunse, ”spurcate” sau chiar omorâte

”Văzându-le, inculpatul Stănescu Busuioc a luat hotărârea de a le lua cu el pentru a cere în schimbul eliberării lor ca numita S. A. să se întoarcă la el, cunoscând influenţa pe care familia acesteia o avea în comunitate. În zona Favorit, inculpatul Oancea Costache a oprit autoturismul din care a coborât inculpatul Stănescu Busuioc care, prin folosirea de violenţe a urcat cu forţa în autoturism cele 2 persoane vătămate şi apoi, tot la indicaţiile inculpatului, le-a transportat împotriva voinţei lor până în localitatea Negreşti, Vaslui. Pe timpul deplasării, inculpatul Stănescu Busuioc a apelat-o telefonic pe persoana vătămată C. B., mama persoanei vătămate C. S., căreia i-a transmis că i-a răpit fiica şi nepoata şi că doreşte în schimbul eliberării lor să i-o aducă în Grajduri, unde locuieşte el, pe concubina sa S. A. şi pe copilul lor minor Darius. Pentru a fi mai convingător, inculpatul  a adresat şi ameninţări persoanei vătămate cu privire la faptul că fiica şi nepoata sa vor fi tunse, „spurcate” sau chiar omorâte”, se menţionează în hotărârea Curţii de Apel Bacău.

Mama şi fiica au fost transportate în oraşul Negreşti, fiind terorizate şi lovite. După ce au fost plimbate pe străzile din Negreşti, în aşteptarea unui răspuns privind răscumpărarea, cele două victime au fost mutate într-un alt autoturism, înmatriculat în Finlanda şi transportate în localitatea Grajduri. Aici, iniţial au fost ascunse într-unul dintre palate, ulterior fiind mutate într-o altă locaţie, pentru a nu fi găsite. Ulterior, mai mulţi membri ai clanului Copoţ, împreună cu fosta concubila şi fiul lui Busuioc Stănescu, s-au deplasat la Grajduri,

În urma negocierilor purtate de cele grupări, mama şi fiica au fost eliberate. În schimbul eliberării, lui Busuioc Stănescu şi-a primit fiul, nu şi concubina.

În prima instanţă, Judecătoria Roman a dispus pedepse aspre în acest caz, cei opt inculpaţi fiind condamnaţi, în total, la 38 de ani de închisoare. În apel, însă, Curtea de la Bacău a decis reducerea pedepselor şi, cu o singură excepţie, a dispus suspendarea acestora: Condamnările pronunţate: Stănescu Busuioc: 6 ani şi 4 luni închisoare, Stănescu Diamant: 2 ani şi 9 luni cu suspendare, Stănescu Lucreţia, Stănescu Marcel, Stănescu Radu, Stănescu Dragoş: câte 2 ani şi 5 luni cu suspendare, Stănescu Gheorghe:  2 ani şi 4 luni cu suspendare.

În privinţa taximetristului Oancea Costache judecătorii au dispus încetarea procesului penal, urmare a faptului că inculpatul a decedat în timpul procesului.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite