În căutarea relicvelor din judeţul Vaslui. Şantierul arheologic de la Polocin se redeschide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Necropola de la Polocin FOTO Adevărul
Necropola de la Polocin FOTO Adevărul

Specialiştii Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad, ajutaţi de grupuri de studenţi, vor reîncepe cercetările la sit-ul arheologic de la Polocini. În preajma mormiontelor de sec. IV î.e.n sutn căutate aşezări omeneşti


Se redeschide şantierul arheologic de la Polocini, localitatea vasluiană unde au fost descoperite în ultimele 2 decenii două necropole de sec. IV î.e.n.  În intervalul 14-25 iulie, echipe mixte de studenţi (cinci de la Universitatea “AL. I. Cuza” Iaşi şi şapte de la Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi) îndrumaţi de specialiştii din cadrul muzeului bârlăden vor face săpături în sepranţa că vor scoate de sub pământ aşezările omeneşti eferente necropolelor.

În vara lui 2013 a fost descoperită prima aşezare umană şi arheologii au convingerea că în zonă trebuie să fie o întreagă localitate. Cercetările sunt coordonate de arheologul Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad. La săpăturile din sit-ul erheologic Polocin vor lua parte 11 studenţi străni care vor veni după 20 iulie.

mircea mamalauca

În cele două necropole de la Poplocin au fost dezgropate 137 de morminte. Relicvele fac parte din cultura Sântana de Mureş-Cerneahov, una din cele mai spectaculoase culturi, din punctul de vedere al arheologillor.

“Este posibil ca tabăra de cercetare să se mai prelungească câteva zile, până la finele lunii august. Scopul nostru este de a descoperi aşezarea omenească aferentă necorpolelor”, a declarat, pentru “Adevărul”, muzeograful Mircea Mamalaucă (FOTO), directorul muzeului bârlădean.

După 20 iulie, pe şantierul arheologic Polocin va veni un gruip de studenţi străini din mai multe ţărio europene şi SUA. Aceştia vin în România printr-un program al Club “Rotary”, club care sprijină şi financiar continuarea lucrărilor în sit-ul Polocin.

Citeşte şi:

Arheologii de la Muzeul „Vasile Pârvan“ din Bârlad au făcut o nouă descoperire de senzaţie, reuşind să găsească o asezare care datează din secolul IV.

FOTO Descoperire paleontologică unică în România făcută într-un sit din Vaslui

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite