VIDEO Culmea flagrantului: procuror momit cu o „găinărie” de avocatul pe care îl ancheta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scenariu de Cascadorii Râsului în Mehedinţi, după ce Iulian Odină, procuror DIICOT, a picat în plasa lui Sorin Crudiu, renumit ca „avocatul ţiganilor din Strehaia”. Anchetat într-un dosar deschis de procuror, avocatul i-a înscenat acestuia o afacere cu doi câini vânduţi de Odină chiar unor indivizi cercetaţi tot de el.

Procurorul Iulian Odină, de la DIICOT Biroul Teritorial Mehedinţi, s-a trezit cu o plângere la DNA şi la Consiliul Superior al Magistraturii, făcută de avocatul Sorin Crudiu din Turnu Severin, în care este acuzat de evaziune fiscală, fals material în înscrisuri oficiale şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de procuror. Totul s-a întâmplat după ce Odină a vrut să-şi vândă doi câini, apelând, fără să ştie, chiar la serviciile unui asociat de-al avocatului.

În spatele plângerilor se află, însă, un scenariu bine pus la punct şi filmat de avocatul Crudiu, anchetat într-un dosar de evaziune fiscală, deschis în noiembrie anul trecut de procurorul Odină. În replică, procurorul susţine că „totul e o intimidare, dorindu-se îndepărtarea mea din acest megadosar, în care sunt cercetaţi oameni de afaceri, avocaţi, funcţionari ANAF”, şi că ce a făcut el este doar un „act civil”.

Greşeala procurorului

Povestea a început în 5 februarie, când procurorul Odină, crescător de câini, a mers la sediul SNG Construcţii din Severin, aflată peste drum de clădirea DIICOT Mehedinţi, pentru a cere construirea unei pagini web, prin care să-şi promoveze patrupedele din rasa „labrador retriever”. Ce nu ştia atunci Odină era că intrase chiar în biroul avocatului Crudiu, pe care-l ancheta. A apelat, însă, la serviciile partenerului de afaceri al acestuia, Alin Cismaru, prezent şi el, în calitate de martor, în acelaşi dosar de evaziune fiscală deschis de procuror.

„A dorit înfiinţarea paginii pe numele soţiei sale, spunând că el nu poate apărea direct ca persoană ce administrează acest site, întrucât este procuror şi nu poate desfăşura alte activităţi, dar că el personal se ocupă de mai mult timp de creşterea, îngrijirea celor două căţele şi de vânzarea puilor”, se arată în plângerea către DNA.

Filmat la fiecare întâlnire

Ce a urmat? Toate discuţiile purtate de procuror cu Alin Cismaru au fost înregistrate audio şi video de acesta din urmă. „Am crezut, la un moment dat, că vrea să ne însceneze el ceva, aşa că s-a filmat fiecare întâlnire pe care a avut-o cu colegul meu”, spune avocatul Crudiu.

După ce au bătut palma pentru crearea site-ului, Alin Cismaru spune că a discutat cu procurorul preţul, stabilind să-i taie o factură pentru suma de 100 de lei, dar să primească, în mână, 500 de lei. „Mi-a zis că nu are nevoie de factură, că nu poate să apară în acte. Am susţinut că o să-i fac factură pe 100 de lei, dar să-mi plătească 500 de lei. A zis că nu-i nicio problemă şi i-am făcut factura pe 100 de lei. Mi-a spus că nu poate apărea dumnealui şi a sunat soţia, i-a cerut datele. Am făcut factura pe numele ei, dumnealui a semnat-o în loc”, povesteşte Alin Cismaru. După două săptămâni, procurorul şi-a văzut gata şi site-ul, www.labrador.webgarden.com.

„Clienţii”, tot anchetaţi de procuror

Scenariul nu se termină, însă, aici. Văzând că procurorul nu realizează că e atras într-o cursă, asociatul avocatului se oferă să-i găsească şi clienţi care să-i cumpere cei doi câini. „Cumpărătorii” sunt doi afacerişti: Mihai Moticică, din Timişoara, care l-a trimis la negocieri pe fiul său, Lucian, şi Sorin Bobaru, din Motru (Gorj). Atât Mihai Moticică, cât şi Bobaru apar în dosarul de evaziune fiscală deschis de procuror, acelaşi în care e cercetat şi avocatul Crudiu. 

„Pentru a dovedi lipsa de deontologie profesională, am hotărât să găsim doi cumpărători pentru cei doi câini pe care îi mai avea de vândut şi pentru care a dorit construirea paginii web. Am contactat doi dintre clienţii cabinetului meu de avocatură”

spune avocatul Crudiu.

Procurorul a primit de la cei doi bărbaţi suma de 1.100 de lei pentru fiecare câine. „Nu m-a întrebat cum mă cheamă, i-am dat cât mi-a cerut pentre câine, nu mi-a dat chitanţă, factură, mi-a dat doar carnetul de sănătate. Nu mi se pare firesc ca tocmai dumnealui, care cercetează oamenii pentru  evaziune fiscală, să facă aşa ceva”, ne-a declarat Lucian Moticică. În replică, procurorul susţine că nu a făcut nimic ilegal şi că vânzarea câinilor reprezintă un „act civil”, nicidecum o activitate comercială, motiv pentru care nu exista motiv să elibereze factură: „Au intenţionat să creeze o stare artificială de incompatibilitate, de altfel formulându-se o cerere de recuzare împotriva mea”.

“Nu pot să iau o măsură disciplinară împotriva unui coleg. Este un procuror foarte bun. Un avocat din cadrul Baroului Mehedinţi, cercetat de procuror, l-a denunţat pe colegul nostru”,  a spus Adrian Glugă, procuror-şef DIICOT Craiova, de care aparţine Biroul Mehedinţi.

Cine este Crudiu, „avocatul ţiganilor evazionişti din Strehaia”

Avocatul Sorin Crudiu este cercetat penal, alături de cei doi „cumpărători”, Mihai Moticică şi Sorin Bobaru, în celebrul dosar de evaziune fiscală instrumentat de procurorul Iulian Odină. În noiembrie 2013, dosarul a făcut mare vâlvă, după ce au fost peste 80 de percheziţii domiciliare în Mehedinţi, Dolj, Dâmboviţa, Hunedoara şi Timiş, fiind aduşi la audieri cei mai importanţi oameni de afaceri din Mehedinţi, dar şi Nicolae Micşoniu, şeful Poliţiei Locale Turnu Severin. Ei erau acuzaţi de apartenenţă la un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de 20 de milioane de euro.

Pentru ce e cercetat apărătorul

Sorin Crudiu spune că, în dosarul deschis de procurorul DIICOT, el este cercetat pentru evaziune fiscală în valoare de 4.000 de lei, după ce a cumpărat un copiator de la o persoană din Strehaia. „Eu am cumpărat un copiator în 2010 de la o persoană de etnie romă din Strehaia, cu aceasta având şi alte relaţii în virtutea calităţii de avocat pe care o am. Pentru că apare o factură de la una dintre firmele lui prin care a vândut acest copiator către cabinetul meu de avocatură, a considerat domnul procuror Odină că tranzacţia respectivă este fictivă sau că n-ar exista”, susţine avocatul.

Avocatul Crudiu este cunoscut în Mehedinţi şi ca apărătorul unuia dintre cei mai bogaţi afacerişti din judeţ, Constantin Bădescu, şi el acuzat de evaziune fiscală. Totodată, Sorin Crudiu şi-a făcut o reputaţie şi ca „avocatul ţiganilor evazionişti de la Strehaia”, după ce a reprezentat mai mai mulţi cetăţeni în diverse procese.

Odină, procuror din 2006

Dosarul de evaziune fiscală în care, toamna trecută, au dat cu subsemnatul importanţi oameni de afaceri din Mehedinţi, a stârnit interes la vremea respectivă şi pentru faptul că i-a fost încredinţat tânărului procuror Iulian Odină. De regulă, acest dosare „grele” erau instrumentate de experimentatul procuror mehedinţean Constantin Şopalcă, cunoscut ca un comisar Cattani al judeţului Mehedinţi.

Despre Iulian Odină se ştie că a lucrat ca jurist la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Turnu-Severin şi că, în data de 10 mai 2006, şi-a încetat activitatea aici, intrând în magistratură, ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu-Severin. În mai 2012 este promovat şi transferat ca procuror la DIICOT- Biroul Teritorial Mehedinţi.

Discuţie din 5 februarie 2014

Alin Cismaru: Spuneţi-mi, cu pagina. Printr-o societate?
Procuror: O să am în curând o canisă, e vorba de o pagină care să prezinte câini.
Alin Cismaru : A, am înţeles, o pagină cu pedegree-uri, cu rasele...
Procuror: Da, şi informaţii minime.
Alin Cismaru: Doriţi şi vânzarea lor, ceva de genul. Vă întreb pentru că sunt anumite pagini în comerţ care se fac cu magazin virtual.
Procuror: Nu, nu în niciun caz.
Alin Cismaru: Dacă vrea cineva să cumpere...
Procuror: Numai de prezentare şi eventual şi, mă rog, chestii de contact. Eu am două femele de labrador (...) Şi, mă rog, nu neapărat că e o afacere, dar până la urmă când reuşeşti din pasiune să faci ... Şi-aşa cheltuiesc o groază de bani, mâncare de calitate. Dar cel mai important pentru mine este în primul rând să arate ca un site profesionist, vă arăt de comparaţie un site şi nu ştiu cum s-ar putea ca să fie accesat uşor?
Alin Cismaru: În primul rând va trebui să cumpărăm un domeniu
Procuror: Vreau să fie vizitat. Aş dori să ştiu la ce costuri se ridică toată treaba.

Discuţie din 6 februarie 2014

Alin Cismaru: Noi discutrăm vizavi de pagină, dar ca să o putem face, am uitat să vă zic treaba asta, trebuie luată o licenţă de la ei, care mai costă 50 de dolari. Zisărăm un milion şi mai îmi daţi d-voastră patru milioane pe lângă şi îmi mai trebuie 50 de dolari ca să luăm de la ei licenţa.
Procuror: Cât înseamnă 50 de dolari.
Alin Cismaru: Nu de alta dar îmi e şi urât că d-voastră mai lucraţi la DIICOT-ul ăsta.
Procuror: Aşa?
Alin Cismaru: Să fie licenţa, că noi le găsim pe internet, să le luăm aşa fără licenţă, dar e problemă cu prostii de-astea.
Procuror: Păi e în regulă, îţi aduc banii?
Alin Cismaru: Nu-mi aduceţi acum, dar zisăi ca să ştiţi. Că eu vă zisem 8 dacă facem factura pe 8, dacă nu 1 şi îmi daţi 5, sau 1 pe factură şi 4 îmi daţi aşa şi mai rămân ăştia 50 de dolari pe lângă.
Procuror: Da, e în regulă.

Procurorul Iulian Odină

Citiţi şi:

Şeful Poliţiei Locale Turnu Severin ridicat, pentru audieri într-un dosar de evaziune fiscală

GALERIE FOTO Au început audierile în dosarul de evaziune fiscală de 10 milioane de euro

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite