Un nor de cenuşă a acoperit zona de lângă Termocentrala Halânga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Norul de praf acopera casele din apropierea Termocentralei FOTO Alexandra Georgescu
Norul de praf acopera casele din apropierea Termocentralei FOTO Alexandra Georgescu

Un nor de praf de la depozitul de zgură al Termocentralei de la Halânga, aproape de municipiul Drobeta Turnu Severin, s-a ridicat sâmbătă după-amiază şi a acoperit mai multe localităţi din apropiere. Norul a acoperit şi şoseaua naţională care leagă Severinul de Târgu Jiu.

Dacă pentru locuitorii satelor învecinate a devenit un fapt obişnuit ca orice de câte ori bate vântul puternic să se ridice praful din depozitul de zgură al Termocentralei de la Halânga, nu la fel se întâmplă cu cei care trec prin zonă, mai exact conducătorii auto care traversează DN 67, drumul care face legătura între Drobeta Turnu Severin şi Târgu Jiu.

“Domnule, este incredibil ce se întâmplă. Păi nimeni nu ia nicio măsură, cum este tolerat un astfel de fenomen? Cred că autorităţile dorm aici la Mehedinţi”, a spus revoltat un conducător auto din Bucureşti, care a trecut sâmbătă după-amiază prin zonă.

Revoltaţi sunt şi locuitorii satelor afectate de această poluare, însă oamenii nu mai au aşteptări în privinţa rezolvării acestei situaţii care trenează de mulţi ani, mai ales acum când Termocentrala este închisă.

„Aşa e întotdeauna când bate vântul puternic. Praful vine peste noi de la groapa aia de la Termo, dar nimeni în toţi anii ăştia nu au catadicsit să rezolve această problemă. Acum? Ce să mai facă cu regia în faliment”, spune un localnic din Piatra Albă.

Cinci sate afectate

Ca întotdeauna, localităţile afectate de această poluare sunt Halânga, Răscoleşti, Dudaşul Cerneţiului, Cerneţi şi Piatra Albă.

La Termocentrala Halânga (sucursală a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare) a început în urmă cu şase ani o investiţie de stopare a poluării, dar care însă nu a fost finalizată. Între timp, RAAN a intrat în faliment, iar acum nimeni nu mai ia în calcul rezolvarea acestei grave probleme de mediu.

Modul cum s-a derulat această investiţie este verificat de oamenii legii, însă locuitorii din satele afectate sunt nemulţumiţi că nu s-a găsit o rezolvare a acestei probleme atunci când regia nu se afla în faliment.

După cum se arăta în raportul administratorului judiciar al RAAN, această lucrare “Instalaţia de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii” de la Sucursala Romag Termo (Termocentrala de la Halânga) a dus regia pe marginea prăpastiei, fiind consideră o investiţie ineficientă. Valoarea estimată a acestei lucrări în data de 13.08.2008, când s-a şi aprobat în Guvern, a fost de 172.603.323 lei.

“Pe parcursul execuţiei lucrărilor prevăzute în contractul iniţial, pe baza dispoziţiilor de şantier şi a Notelor de constatare încheiate între beneficiar, proiectant şi executant, au fost încheiate mai multe acte adiţionale de lucrări suplimentare care au mărit valoarea la 341.173.334,98 lei fără TVA”, se arata într-un raport al administratorului judiciar de la RAAN.

Se arată aşadar că valoarea lucrării s-a dublat în timp, în condiţiile în care câştigătorul licitaţiei pentru efectuarea instalaţiei, SC Confort SA Timişoara – Hydrosistem Projesct A.S. a obţinut-o cu preţul de 165.381.830 lei în data de 18.02.2009 şi ar fi trebuit să o termine în 36 de luni, adică în luna februarie a anului 2012. Instalaţia este nefinalizată în prezent în condiţiile în care până acum s-au facturat şi acceptat la plată lucrări în valoare de 274.417.361 lei fără TVA.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite