Un bărbat din Mehedinţi a stat trei ani cu două pense medicale uitate în abdomen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gicu Crăiaşu din Dănceu-Mehedinţi FOTO Corina Macavei
Gicu Crăiaşu din Dănceu-Mehedinţi FOTO Corina Macavei

Un bărbat din localitatea mehedinţeană Dănceu a trăit aproape trei ani de zile cu două pense în stomac. Gicu Crăiaşu a ajuns pe mâna medicilor în data de 31 august 2010, când a fost victima unui accident de circulaţie. A fost adus în stare gravă la spital, a fost operat de urgenţă şi, din câte se pare, medicul a uitat în abdomenul acestuia 2 pense autostatice lungi de 17 centimetri.

Un accident stupid avea să-i aducă numai necazuri lui Gicu Crăiaşu, de 45 de ani, din Dănceu. În ziua de 31 august 2010 se afla pe un moped, când a fost lovit de o căruţă. O bucată de lemn din căruţă i-a secţionat stomacul, astfel că bărbatul a ajuns în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin.

Diagnosticul pus de medici la acea vreme a fost următorul: evisceraţie post-traumatică prin plagă deschisă multiplă a abdomeniului, şoc  hemoragic, hematom retroperitoneal. A rămas internat în spital până în data de 15 septembrie 2010, când a fost externat, pe biletul de ieşire din spital fiind menţionat “Evoluţie favorabilă, dar lentă. Se externează vindecat chirurgical”.

S-a întors acasă, bucuros că a scăpat cu viaţă din accident. Nu avea să bănuiască o clipă că în timpul operaţiei, două pense de câte 17 centimtri lungime îi fuseseră uitate în abdomen. După o vreme însă a simţit că ceva îl taie în stomac şi la sugestia fiicei sale a pus un magnet. Nu a mai fost niciun dubiu că în stomacul său se aflau nişte corpuri străine metalice. Din păcate sărăcia în care se zbate şi faptul că în fiecare zi munceşte pe unde găseşte pentru a aduce o pâine celor trei copiii, l-au împiedicat pe Gicu Crăiaşu să vină mai devreme la medic pentru a scoate pensele.

“Când stăteam într-o dungă ieşeau coarnele de la o pensă, ieşeau puţin prin piele şi se observau. Nu am mers la doctor că mă simţeam bine, am muncit. Am auzit la televizor că s-au mai întâmplat cazuri de ăstea şi au stat şi 10 ani cu aşa ceva aşa că am zis că nu oi fi eu primul care moare. Am ştiut de o pensă că o simţeam, dar nicidecum de două.  Am zis că trebuie să  muncesc să-mi cresc copiii şi n-am avut nici curaj să mă duc. Fetiţa mi-a spus să pun magnetul şi atunci mi-am dat seama că am un corp străin în corp”, povesteşte bărbatul.

“Mi-a spus că am atelier mecanic”

Luna trecută, pe 3 aprilie, lui Gicu Crăiaşu I s-a făcut rău. Familia a sunat la 112 şi din nou a ajuns la Urgenţe la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin. Două zile mai târziu avea să fie operat, ocazie cu care i-au fost scoase din stomac cele două pense.

“M-am împiedicat de bordura de la fântână şi am căzut aşa într-o parte. Atunci am simţit că m-a înţepat ceva. M-am gândit în acel moment că mi s-a rupt ceva în intestin şi că nu o mai duc. Când am ajuns la spital şi mi-au făcut razii, doctoriţa de acolo mi-a spus că am atelier mecanic. <<Doamnă, eu ştiu că am o pensă>>. <<Pe naiba ,mă, ai două>>. M-au internat, m-a luat domnul doctor Harcău Sorin, că el era de gardă.

S-a infectat unul dintre intestine acolo, era puroi, mi-a şi spus domnul medic Harcău Sorin: <<Bă, băiatule dacă mai stăteai o săptămână, salut, te duceai. Norocul tău că venişi acum, încă venişi la timp>> M-a curăţat dumnealui acolo, cred că a pus vreo 10 sticluţe cu apă oxigenată ca să dizolve puroiul acela, să mă cureţe. Operaţia a durat vreo 9 ore, după cum am auzit şi mâna a rămas cu semipareză cred că de la anestezie”, a povestit bărbatul.

Că în stomacul acestuia au zăcut bine mersi cele două pense atâta amar de vreme reiese clar analizând diagnosticul pus de medicul care l-a operat în data de 3 aprilie a.c.: ABCES INTRA ABDOMINAL ÎNCHISTAT (RETENŢIE CORPI STRĂINI METRICI), hemipareză stânga, peritonită plastică generalizată, eventraţie postoperatorie voluminoasă încarcerată, subocluzie intestinală.

“Pacient cu abdomen multi cicatrial patogen se internează prin serviciul de urgenţă pentru o eventraţie postoperatorie voluminoasă şi simptomatologia unui sindrom sub ocluziv. Este investigat clinic şi paraclinic pregătit preoperator şi în data de 5.04.2013 se intervine chirurgical. Intraoperator se constată un proces de perivscerită supra şi sub mezocolică aderente fibroase visceroviscerale şi visceroparietale, abces intra abdominal prin retenţie de corp străini (două pense autostatice). S-a practicat visceroliza, extragerea corpilor străini metalici, extirparea abcesului”, se arată în biletul de externare din data de 30 aprilie a.c.

Sora bărbatului, Ionica Ionescu a depus o plângere la Colegiul Medicilor din Mehedinţi, şi, în paralel, se va adresa şi justiţiei pentru a se face dreptate în cazul fratelui său. Pentru că starea de sănătate a acestuia nu îi permite deplasarea la Turnu Severin, dar şi pentru că un bilet de autobuz este mult prea scump pentru Gicu Crăiaşu, sora acestuia se ocupă de actele care trebuie depuse în instanţă. Familia lui este hotărâtă să meargă până în pânzele albele pentru ca medicul care a greşit să plătească.

“Fratele meu tot spunea că îl doare şi că îl înţeapă ceva, dar tot nu am crezut că s-a putut întâmpla aşa ceva. În operaţie, pe 5 aprilie, a stat aproximativ 9 ore, a făcut un accident vascular,  iar acum este paralizat de mâna stângă, nu mai poate să-şi mişte mâna stângă. Domnul doctor care l-a operat în 2010 a uitat aceste pense în el şi de aici i se trag toate, iar acum nu mai poate munci. Are toţi muşchii abdominali terminaţi. Dânsul spune că îi pare rău, dar copiii fratelui meu nu trăiesc cu păreri de rău, ei trebuie să mănânce. Fratele meu acum este acasă, nu ştie nimeni că acei copii nu au ce mânca.  

Trebuie să plătească cineva pentru ceea ce a păţit ca să-şi poată creşte copiii pentru că el nu va mai putea munci.  A stat cu pensele în burtă, a avut noroc că trăieşte pentru că doi ani şi aproape şapte luni a avut toată burta necrozată” a spus Ionica Ionescu, sora bărbatului.

Colegiul Medicilor Mehedinţi a fost sesizat şi urmează să se pronunţe în acest caz

“Avem o sesizare făcută de sora unui pacient care reclamă faptul că în data de 31 august 2010 fratele, în urma unui accident de moped, a suferit o intervenţie chirurgicală în urgenţă. După doi ani de zile, pacientul revine la spital şi se practică în data de 5.04.2013, conform biletului de ieşire din spital, o intervenţie. Printre afecţiuni se menţionează şi retenţia de corpi străini, adică două pense autostatice. Colegiul Medicilor, conform statutului, va întruni comisia de specialitate care este abilitată să vadă ceea ce s-a întâmplat şi va lua măsurile în cauză”, a precizat Delia Mazilu, purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor Mehedinţi.

“Nu cred că trebuie să luăm capul nimănui pentru o ştire”

Deocamdată conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin nu a demarat o anchetă internă. Pentru managerul spitalului, Doina Borugă, este important faptul că în 2010 a fost salvată viaţa acestui bărbat, iar această “deficienţă” este pusă pe seama “grabei cu care s-a lucrat pentru a salva viaţa pacientului”.

“Având în vedere sesizările d-voastră  (n.r. ale jurnaliştilor) o să facem şi noi analiza noastră. Din primele impresii pe care le-am cules am înţeles că a fost un caz grav în momentul în care a fost operat. Pacientul era într-o stare de şoc , a fost nevoie să fie resuscitat, operaţia iniţială a trebuie să fie foarte mult scurtată din punct de vedere al faptului că anesteziştii trebuiau să susţină funcţiile vitale ale pacientului. Probabil că tendinţa de a închide foarte repede bolnavul , graba cu care s-a lucrat acolo pentru a salva viaţa pacientului şi probabil că asta va şi dovedi analiza noastră că a condus la această deficienţă. Dar trebuie să menţionăm că a salva viaţa unui pacient şi un risc secundar, fie el şi de a uita un instrument acolo, o compresă care până la urmă nu i-a pus viaţa în pericol. A fost o durere abdominală care s-a rezolvat operator şi care nu a pus nicio o clipă viaţa în pericol. În schimb, pacientul a fost salvat din starea iniţială de şoc, cu care a venit, trăieşte şi acum, bolnavul este bine şi ca dovadă că el nu a avut o plângere deosebită împotriva medicului este că nu el personal a făcut această plângere, ci o rudă a pacientului care a gândit că probabil un scandal mediatic este binevenit . (…) Nu cred că trebuie să luăm capul nimănui numai pentru o ştire”, a declarat managerul spitalului, Doina Borugă.


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite