Taxă de salubritate într-o comună mehedinţeană sufocată de gunoaie. Localnic: „Noi lăpădăm gunoiul în ogaş”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În comuna mehedinţeană Malovăţ, localnicii sunt condiţionaţi la plata impozitului pe anul 2016 de achitarea unei taxe de 30 de lei pentru serviciul de salubritate. Culmea este că oamenii nu beneficiază de acest serviciu şi aruncă gunoaiele pe unde apucă.

Localnicii din Malovăţ, o comună învecinată municipiului Drobeta Turnu Severin, sunt revoltaţi de faptul că Primăria comunei le condiţionează plata impozitului pe anul 2016 de achitarea unei taxe de salubritate de 30 de lei. Nu suma ar fi problema, în opinia oamenilor, ci faptul că ei nu beneficiază de serviciul de salubritate, dovadă că pe mai toate uliţele comunei găseşti din loc în loc munţi de gunoaie.

În purul stil oltenesc, firma de salubritate a instalat însă în toată comuna, la aproximativ 1200 de case, doar 20 de pubele, aşa că în multe cazuri oamenii ar trebui să aducă gunoiul şi la o distanţă de peste 1,5 kilometri. Aşa se face că localnicii aruncă gunoaiele pe unde apucă.

„Nu mă duc eu cu canta de gunoi de zece kile până la mijlocul satului, până la biserică şi aşa că noi lăpădăm gunoiul în ogaş. Dar banii îi ia când plătim impozitul că eu ştiu sigur, sunt muiere de 80 de ani, nu vorbesc prostii. Cum să merg eu babă bătrână un kilometru până acolo, eu nu mă pot duce”, se plânge Elisaveta Mucioniu, o localnică din satul Bârda.

image

„Eu îl arunc la mine în grădină”

„Nu e ladă de gunoi. Ce să fac, să mă duc cu canta de gunoi, bolnav, tocmai până la primar acolo. E mai mult decât un kilometru. Nu am plătit această taxă, nu am vrut”, spune şi soţul acesteia.

„Unde să mă duc cu gunoiul ăsta, tocmai un kilometru în deal? Nu pot, eu îl arunc la mine în grădină. E bătaie de joc şi mai dăm şi bani”, spune o altă femeie din sat.

„Acum trei săptămâni când am fost la Primăria din Malovăţ se plătesc impozitul funcţionarii mi-au spus că nu îmi iau banii pentru impozit  pe 2016, dacă nu plătesc salubritatea pe 2015. Eu nu plătesc această taxă atâta timp cât nu am condiţiile respective”, zice un bărbat din satul Bobaiţa.

De cealaltă parte, Primăria Malovăţ spune că pe raza comunei nu au fost amplasate mai multe pubele întrucât s-ar fi triplat cuantumul sumei care ar fi trebuit percepută populaţiei.

„Cunoaştem situaţia amplasamentelor containerelor de gunoi. Deocamdată primăria atât a putut să realizeze datorită bugetului foarte mic, taxa care se percepe de la cetăţeni nu acoperă în întregime serviciul de salubrizare. (...) Aceste tomberoane au fost amplasate în aşa fel încât noi să ne încadrăm în această sumă”, a declarat Ioana Ciurel, inspector la Primăria Malovăţ.

Cum s-a încheiat contractul de salubritate

image

La data de 28.11.2014, Primăria Malovăţ a delegat gestiunea serviciului de salubritate prin atribuire directă (adică fără licitaţie!) firmei SC ECOSAL Drobeta SRL pentru o perioadă de 12 luni, începând cu data de 1.01.2015. Potrivit hotărârii de Consiliu Local, valoarea achiziţiei serviciului este de 53.400 lei fără TVA, bani care se vor achita lunar, în rate egale. Contractul a fost semnat de viceprimarul comunei Malovăţ, Aurel Sfetcu, primarul fiind de mai multă vreme după gratii pentru luare de mită. Contractul a mai fost prelungit şase luni şi pentru anul în curs.

Cu alte cuvinte, Primăria Malovăţ se face că a rezolvat problema salubrizării comunei  fiindcă în caz contrar ar fi amendată de Garda de Mediu, iar firma Ecosal încasează nişte bani frumuşei deşi Malovăţul este înecat în gunoaie. La mijloc rămân cetăţenii comunei care sunt obligaţi să plătească pentru un  serviciu de care nu beneficiază.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite