Sindicatele din RAAN anunţă ample proteste pentru săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Tănase (FOTO stânga) alături de Bebe Piciorgros - Sindicatul de la Mina Husnicioara, în cadrul unei conferinţe de presă  FOTO Corina Macavei
Alexandru Tănase (FOTO stânga) alături de Bebe Piciorgros - Sindicatul de la Mina Husnicioara, în cadrul unei conferinţe de presă  FOTO Corina Macavei

Sindicatele de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare anunţă proteste ample începând chiar din prima zi a săptămânii viitoare, când angajaţii din schimbul întâi nu vor mai intra la muncă. Oamenii cer măsuri de protecţie socială şi continuarea activităţii pe platforma de la Halânga până anul viitor.

Alexandru Tănase, liderul de sindicat de la Termocentrala Halânga, a anunţat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că începând de luni, 13 iulie, angajaţii de la RAAN (Termocentrala şi Combinatul de Apă Grea) vor participa la o serie de proteste.

„Principalele revendicări ale salariaţilor sunt: acordarea celei de-a doua tranşe de 25 de milioane în vederea continuării funcţionării platformei şi a plăţii salariilor până la 31 august 2015; continuarea funcţionării platformei până epuizarea duratei de viaţă a instalaţiilor Romag Prod, adică anul 2016; preluarea întregii cantităţi de apă grea la rezerva de stat aşa cum prevede memorandumul încheiat cu Guvernul; măsuri de protecţie socială în cazul disponibilizărilor colective şi respectarea contractului colectiv de muncă”, a declarat Alexandru Tănase.

La mişcarea sindicală de la RAAN participă cei 2400 de salariaţi ai Regiei, plus 580 de mineri angajaţi în cadrul Minei Husnicioara, furnizorul de cărbune pentru Termocentrala de la Halânga. Practic, încetarea activităţii pe platforma de la Halânga înseamnă închiderea Minei de la Husnicioara.

Mâine dimineaţă,  la ora 7,00, angajaţii care ar trebui să intre în schimbul întâi vor rămâne la poarta unităţii şi la fel  se va întâmpla şi cu salariaţii din turele următoare, iar marţi se va organiza un marş de protest la care sunt aşteptaţi să participe peste 1500 de oameni.

„Stăm până cineva va veni şi ne va spune <<haideţi să rezolvăm problemele>>, dar nu cu a fost până acum. La poartă va veni schimbul 1, schimbul 2, schimbul din libere, oamenii din concediu. Mâine noapte tot tura 3 va fi la muncă.  Marţi noapte dacă nu rezolvăm problema tot acei angajaţi din tura 3 vor fi la muncă până când vei auzi salvările că vin să îi ia. Eu nu am dat drumul la acţiuni că Tănase, cum sunt acuzat, ba că este scula PNL-ului, ba că e scula PSD-ului. Nu, eu am dat drumul la acţiuni după ce am strâns semnăturile de la salariaţi că vor să declanşeze acţiunile de protest. Nu este o acţiune a mea să fac jocul nu ştiu cui”, a mai declarat duminică, la Drobeta Turnu Severin, liderul de sindicat Alexandru Tănase.

Problema RAAN-ului este deosebit de delicată pentru că nu înseamnă doar închiderea celui mai mare angajator din judeţul Mehedinţi, dar şi faptul că municipiul Drobeta Turnu Severin va rămâne fără apă caldă şi căldură în iarna care vine.

Guvernul a stabilit, prin ordonanţă de urgenţă şi prin derogare de la unele prevederi legale, intrarea în insolvenţă a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin în luna septembrie 2013, păstrând dreptul Regiei de a-şi conduce activitatea, de a administra şi a dispune de bunurile din proprietatea sa.

După intrarea în insolvenţă, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin a acumulat datorii de 130 milioane la furnizori, dar ca o piatră de moară atârnă şi datoriile către bugetul de stat, care sunt în jur de 40 de milioane de lei.

În plus, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 10 milioane de euro, după cum reiese dintr-un raport de control al inspectorilor Finanţelor Publice Mehedinţi.

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite