Reţeta tortului de fasole. Cea mai excentrică formulă din celebra carte de bucate a Sandei Marin
0Pare ciudat să foloseşti fasolea în deserturi, dar totuşi în cartea de bucate a celebrei Sanda Marin există o reţetă de tort de fasole. Prăjitura aceasta nu conţine făină, doar o lingură de pesmet, dar glazura de ciocolată o scoate însă din anonimat şi transformă o banală prăjitură cu fasole într-un desert rafinat.
250 g fasole fiartă, 4 ouă, 200 g zahăr, 2 linguri unt, 1 lingură cacao, 1 lingură pesmet, 2 linguri rom
Se freacă fasolea fiartă, scursă bine de apă şi trecută prin sită, cu gălbenuşurile, zahărul şi untul proaspăt făcut spumă. Când totul este bine amestecat şi a devenit ca o cremă, se adaugă o lingură de cacao sau o lingură de cafea concentrată, o lingură de pesmet, romul şi albuşurile bătute spumă.
Se coace compoziţia la cuptor, într-o formă bine unsă cu unt, o oră. La început focul trebuie să fie mai moale ca să crească blatul, iar mai la urmă se întăreşte.
După ce tortul s-a răcorit, se acoperă cu glazură de cafea sau de ciocolată, iar pe margine se toarnă cu cornetul frişcă bătută.