RAAN ar putea disponibiliza 500 de angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada următoare 500 de angajaţi din cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare  ar putea  rămâne fără locuri de muncă, potrivit estimărilor făcute de reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS), în urma procesului de reorganizare, regia fiind în insolvenţă.

Prim – vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ion Pisc, prezent joi la Drobeta Turnu Severin, a declarat că pentru cei 500 de salariaţi ai RAAN, care vor rămâne fără locuri de muncă trebuie găsite soluţii astfel ca ei să nu intre în sistemul de protecţie socială.

“De la RAAN se preconizează 500 de oameni. De ce spun aceste 500 de locuri de muncă pierdute întrucât piaţa internă este saturată de apă grea pentru cele două grupuri energetice nucleare, pentru că investiţiile pe grupurile 3 şi 4 stagnează, pentru că investitorii se retrag şi pentru că Cernavodă are o mare problemă în ceea ce priveşte preluarea de putere energetică”,a spus prim-vicepreşedintele BNS.

Prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ion Pisc a propus câteva soluţii pentru redresarea RAAN, dar şi pentru depăşirea sezonului rece în condiţiile în care stocurile de materie primă pentru asigurarea alimentării cu energie termică a municipiului Drobeta Turnu Severin sunt reduse. În acest sens, prim-vicepreşedintele BNS propune transformarea Minei Husnicioara, cea care asigură cărbune exclusiv pentru RAAN, în societate comercială şi totodată transferarea ei de la Complexul Energetic Oltenia la RAAN, astfel încât minerii de la exploatarea respectivă, care se află în şomaj tehnic de la începutul lunii septembrie să se întoarcă la lucru, să extragă cărbune şi să fie plătiţi direct de către Regie.

“Principalele soluţii de redresare şi de o stabilitate în ceea ce priveşte situaţia economică a judeţului ar fi continuarea procesului de reorganizare a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, în sensul în care Exploatarea Minieră Husnicioara, cea care asigură până la 1,8 milioane de tone de cărbune pe an, necesare funcţionării centralei, să devină componentă de drept a acestei societăţi în sensul în care aceşti oameni care stau în regim de aşteptare trebuie să producă cărbunele pe care practic, trebuie să îl şi încaseze pentru că o muncă trebuie şi plătită”, a declarat Ion Pisc.

În privinţa redresării platformei Romag Prod a RAAN, sindicaliştii propun diminuarea costurilor de producţie a apei grele până la 50% astfel încât să poată fi introdusă pe piaţa externă.

“La preţul la care se produce nu ne acceptă piaţa externă şi tocmai de aceea trebuie să facem tot posibilul să diminuăm costurile  ca să putem exporta. Şi nu în ultimul rând intrarea într-o normalitate a Termocentralei de la Halânga care împreună cu Mina scade costul şi poate într-adevăr să fie pe piaţa energetică din România, dar oricare dintre soluţii ne va duce la diminuarea costurilor de personal”, a mai declarat prim-vicepreşedintele BNS.

Citiţi şi:

CE Oltenia a semnat un act adiţional cu RAAN:  îi va furniza lunar 240.000 tone de cărbune

Termocentrala de la Halânga intră în iarnă fără necesarul de cărbune

RAAN a intrat în insolvenţă. Angajaţii se tem pentru locurile de muncă

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite