Protocol de cooperare încheiat între Poliţia de Frontieră şi JTI România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

JTI România a semnat astăzi cu Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră un Protocol de cooperare în vederea combaterii traficului ilegal cu ţigarete.

În ultimii trei ani, au fost capturate de Poliţia de Frontieră peste 30 de milioane pachete de ţigarete de contrabandă, a căror valoare depăşeşte 35 milioane euro. Dacă în ianuarie 2010 piaţa neagră a ţigaretelor atinsese un nivel record de peste 36%, în 2012 şi în 2013 procentul s-a menţinut relativ constant la circa 13%. Reducerea contrabandei cu ţigarete se datorează eforturilor autorităţilor, schimb’ăarilor legislative, precum şi parteneriatelor între companiile de tutun şi instituţiile statului.

Ca urmare a acordului semnat astăzi, poliţiştii de frontieră vor beneficia de sprijinul şi expertiza JTI, atât în vederea eficientizării acţiunilor pe linia combaterii contrabandei, cât şi a depistării produselor din tutun contrafăcute, care pot ajunge pe piaţa de desfacere din România sau din alte state membre ale Uniunii Europene.

Potrivit documentului, JTI va furniza pregătire de specialitate cu privire la metodele de identificare a produselor contrăfacute, bazate pe elementele de siguranţă ale mărcilor al căror titular de licenţă este în România. Vor mai fi avute în vedere metode şi tehnici de identificare a marcajelor false, tehnologii de producere a ţigaretelor, dar şi suport logistic sau sprijin specific în vederea derulării diverselor acţiuni.

“Acest parteneriat cu un important reprezentant al mediului privat este un pas înainte al institutiei în lupta împotriva contrabandei şi în special a traficului ilicit de ţigarete şi contrafacerii. Expertiza, consultanţa şi sprijinul JTI România erau necesare pentru eficientizarea si finalizarea acţiunilor pe care  poliţiştii de frontieră le întreprind în domeniul prevenirii şi combaterii traficului ilegal şi depistării ţigaretelor contrafăcute care pot pune în pericol siguranţa consumatorilor, fapt pentru care acest Protocol deschide perspectiva dezvoltării cooperării cu reprezentanţii producătorilor de ţigarete, în beneficiul cetăţenilor, în slujba cărora ne desfăşurăm activitatea”, a declarat chestorul şef de poliţie Ioan Buda.  
„Acest Protocol reprezintă un cadru pentru viitoare programe comune ale celor două organizaţii, în vederea reducerii pieţei negre. Premisele sunt foarte bune, colaborarea cu Poliţia de Frontieră fiind deosebit de fructuoasă, chiar şi în absenţa acestui cadru oficial. În iunie, am semnat un Protocol de Cooperare cu Centrul Chinologic Sibiu, în baza căruia JTI sprijină instruirea echipelor canine destinate Poliţiei de Frontieră, în vederea depistării produselor din tutun. JTI a fost prima companie de tutun din România care, în 2005, a încheiat un Protocol de colaborare în scopul combaterii comerţului ilicit cu ţigarete, cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi ulterior cu Autoritatea Naţională a Vămilor, acesta din urmă concretizat, între altele, într-un program de instruire a 28 de echipe canine. Eforturile JTI pe plan intern sunt parte a politicii companiei la nivel global. În 2007, JTI a încheiat cu Comisia Europeană un Acord pentru combaterea comerţului ilicit, pe 15 ani, în valoare de 400 milioane dolari”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romînia, Moldova şi Bulgaria.

În perioada 17 mai – 17 iunie 2013, cele două instituţii au desfăşurat, în judeţele de graniţă din Vestul şi Sud-Vestul ţării, o campanie pilot, de informare “Stop contrabandei cu ţigarete! Eşti fie de partea lor, fie de partea legii”, care a a avut ca scop educarea publicului local cu privire la efectele negative pe care le are contrabanda asupra societăţii şi a fiecăruia dintre noi.

Campania, care poate fi replicată şi în alte zone vulnerabile (Nord, Nord-Est, Est),  s-a desfăşurat în presa scrisă, TV şi radio locale. De asemenea, s-au trimis prin poştă către cetăţenii judeţelor din Vest şi din Sud Vest (Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş, Bihor, Gorj, Mehedinţi) comunicări scrise prin care Poliţia de Frontieră atrăgea atenţia asupra efectelor negative ale contrabandei cu ţigarete.
Totodată, cetăţenii care au trecut, pe durata desfăşurării campaniei, prin punctele de pe frontieră cu Serbia, au primit de la lucrătorii Poliţiei de Frontieră materiale informative cu privire la amenzile şi sancţiunile prevăzute de legislaţie pentru comerţul ilicit cu ţigarete, fiind popularizat numărul unic al Poliţiei de Frontieră Române, unde cetăţenii pot suna pentru a sesiza încălcări ale legislaţiei.

Drept urmare, pe timpul desfăşurării campaniei, s-au înregistrat 3.558 de apeluri la numărul Poliţiei de Frontieră – 021.9590, totodată fiind înregistrate şi mai multe sesizări cu privire la săvârşirea unor fapte ilegale în domeniul contrabandei cu ţigarete. Astfel, numărul de apeluri către structurile Poliţiei de Frontieră a crescut cu peste 40%, comparativ cu luna precedentă (2.504 apeluri).

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite