Protest în Vama Porţile de Fier I faţă de un Ordin ANAF
0Mai mulţi severineni au protestat duminică în Vama de la Porţile de Fier I faţă de un ordin al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, potrivit căruia o persoană poate aduce din Serbia două pachete de ţigări şi un litru de alcool, dar nu mai o dată la şapte zile.
În Vama de la Porţile de Fier I sunt circa 1300 de persoane monitorizate de autorităţi a căror principală “îndeletnicire” este traficul cu ţigări. Măsura luată în baza Ordinului ANAF a lovit însă şi în aceea categorie de severineni care nu au un loc de muncă şi pentru care câteva pachete de ţigări aduse din Serbia înseamnă un venit. Treceau zilnic prin vamă, uneori şi de 2-3 ori pe zi şi aduceau în ţară atât cât permite legea: 2 pachete de ţigări şi un litru de alcool de persoană. Ele sunt, dacă putem spune aşa, un fel de victime colaterale pentru că noile reglementări îi vizează direct pe marii contrabandişti care eludează legea şi care prin diverse metode introduc în ţară cantităţi mari de ţigarete.
Peste 20 de persoane au protestat duminică împotriva acestui ordin, pe care îl consideră injust şi spun că autorităţile judeţului ar trebui să ia măsuri în acest caz. Oamenii se plâng că nu au un loc de muncă şi că fac micul trafic în Serbia pentru că nu au altă soluţie de a trăi.
„Sunt în greva foamei. Nu trebuie să ne îngrădească drepturile noastre ca şi cetăţeni europeni de a merge în ţara vecină şi a cumpăra cele două pachete de ţigări. Noi nu avem nimic cu poliţia de frontieră şi cu vameşii pentru că oamenii îşi fac datoria, dar autorităţile noastre din Mehedinţi ar trebui să vadă că nu avem ce să punem pe masă copiilor. Noi trăiam din asta, veneam cu cele două pachete de ţigări, ştiam că este o infracţiune, dar le luam şi aduceam pâinea copiilor pe masă pentru că alt venit nu avem de unde. Ca mine sunt mulţi alţii. Şi atunci de unde să trăim, mai bine să dăm în cap oamenilor? , striga revoltat Stelică Geangălă, care solicita să vină la faţa locului preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, dar şi primarul Severinului.
„Nu am bani de pâine”
„Am intrat în greva foamei pentru că ne sunt îngrădite drepturile noastre de cetăţeni români, de cetăţeni europeni. Eu sunt bolnavă, am ciroză hepatică şi doctorii îmi spun că îmi trebuie 5000 de euro numai ca să fiu trecută pe lista de transplant şi eu nu am bani de pâine. Am pensie de 350 de lei cu care nu pot trăi. Am o fiică de 31 de ani, care a făcut o facultate şi nu şi-a găsit un loc de muncă şi s-a îmbolnăvit psihic, o am internată la psihiatrie. Luam şi eu făină, dero, ulei şi 2 pachete de ţigări că am soţul fumător, am şi băiatul fumător şi măcar le scoteam mai ieftin”, a spus o altă protestatară, Silvia Ciolan. „Mergeam acolo, cumpăram făină, ulei că sunt mai ieftibne acolo. Am lucrat şi nu mai am un loc de muncă pentru că ăsta este Severinul, ştiţi foarte bine că este un oraş mort şi dacă nici de aici nu ne lasă să luăm mai ieftin atunci ce să facem?”, a spus un alt bărbat.
Ordinul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a fost emis în luna noiembrie a anului trecut. Aplicarea acestui ordin începând cu data de 15 noiembrie 2013 la frontierele externe ale comunităţii europene (Serbia, Ucraina şi Republica Moldova), care a presupus şi completarea unei declaraţii cu bunurilor aduse în România, a creat la acea dată un haos uriaş la frontiere: cozi kilometrice şi ore bune de aşteptări. La mai puţin de 24 de ore, aplicaţia informativă a fost suspendată. Aşa se face că acum la o serie de vămi din ţară s-au implementat programe cu caracter local, până la apariţia unei aplicaţii informative la nivel naţional, care să permită supravegherea celor care aduc în ţară cantităţi mai mari decât cele permise de lege de ţigări şi alcool. În Vama Porţile de Fier I aplicaţia informativă s-a introdus începând cu data de 17 ianuarie, iar la Porţile de Fier II din data de 4 februarie.
Citiţi şi: