Severin: Piese din muzeu, lăsate în ploaie. Conducerea instituţiei spune că materialele nu sunt importante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Severinenii sunt scandalizaţi de modul în care Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin a înţeles să păstreze o serie de piese vechi. Acestea sunt aruncate de-a valma în curtea muzeului, în cutii de lemn, deteriorate şi neacoperite.

O grămadă de piese se află în mijlocul curţii Muzeului Regiunii Porţilor de Fier din Turnu Severin. În jurul ei se perindă muncitorii firmei care reabilitează muzeul severinean. Piesele sunt depozitate în nişte lădiţe de lemn putrezit, aruncate de-a valma, fără să fie protejate într-un fel de intemperiile vremii, dar nici de hoţi. Severinenii care astăzi au ajuns în zonă sunt de-a dreptul revoltaţi de ceea ce au văzut.

„Am văzut aceste obiecte aruncate pe aici, părăsite. Au valoare, sunt inscripţionate, nu este normal să fie depozitate în aceste condiţii, plouă pe ele. Am sunat la muzeu şi nu a venit nimeni”, a spus un tânăr. „Nu se poate aşa ceva, este incredibil, Ministerul Culturii trebuie să ia atitudine în acest caz”, a spus un alt domn.
Conducerea Muzeului Regiunii Porţilor de Fier spune că aceste obiecte nu au avut valoare pentru a fi prinse în inventarul şi patrimoniul muzeului şi că sunt păstrate pentru a fi folosite cu ocazia organizării unor ateliere de lucru cu elevii, atunci când muzeul se va redeschide.

„Nu puteţi aprecia dumneavoastră, de afară, ce-i cu materialul respectiv. Există specialişti care şi-au asumat răspunderea pentru acest lucru şi vocea lor trebuie ascultată şi făcută cunoscută. Este vorba de un material care, de-a lungul anilor, a rezultat din diferite cercetări, material care a fost prelucrat de către specialiştii muzeului de mai multe ori. Este un material care nu este înregistrat în patrimoniul muzeului şi care a fost păstrat pentru a face ateliere de lucru cu elevii în momentul în care se va redeschide muzeul”, a declarat directorul Muzeului, Doiniţa Chircu.

Aceasta mai spune că din lipsa spaţiului au fost depozitate în acest loc, dar „constructorul şi-a luat angajamentul pentru că a preluat amplasamentul în 2010 că materialul respectiv, care a stat mii de ani în pământ, va rămâne acolo, dar nu este un material indispensabil muzeului”.

Muzeul Regiunii Porţilor de Fier se află din anul 2009 într-un amplu proces de reabilitare cu fonduri europene, proiect prin care se doreşte ca această instituţie să constituie un produs turistic excepţional pentru turiştii care ajung la  Drobeta Turnu Severin.

Practic, după reabilitare, muzeul va avea o cu totul o altă înfăţişare, un modernă, cu pavilioane multifuncţionale, sală de conferinţe, cu o pasarelă pentru evitarea traversării căii ferate din vecinătatea Piciorului Podului lui Traian.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite