Peste 80 de hectare păduri şi păşuni inundate în Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe suprafeţe de pădure şi păşune au fost inundate din cauza creşterii debitelor Dunării. La nivelul SGA Mehedinţi a fost instituită celula de criză, iar cotele Dunării sunt monitorizate din 3 în 3 ore.

În judeţul Mehedinţi au fost inundate mai multe suprafeţe de teren (suprafeţe ce se află situate în zona inundabilă): pe raza localităţii Ostrovul Mare (comuna Gogoşu): 50 ha fond forestier, 30 ha păşuni; pe raza localităţii Cozia (comuna Pristol): 0,5 ha păşuni.

Potrivit S.G.A. Mehedinţi, nivelul înregistrat luni, pe fluviul Dunărea, la punctul hidrologic Gruia, era de 630 cm, fiind depăşită cota de atenţie cu 20 cm, iar tendinţa este de creştere.

„Astăzi, în secţiunea Baziaş se înregistra un debit de 10.600 mcs, s-a ajuns la cota de atenţie atât la Gruia, cât şi la Calafat. La Gruia avem o cotă de 630 cm faţă de 610 cm cât este cota de atenţie, iar la Calafat cota este de 584 faţă de 550 cât este cota de aenţie”, a precizat Magda Dincă de la SGA Mehedinţi.

Viitura nu a creat probleme în ceea ce priveşte navigaţia şi, potrivit prognozelor, debitele Dunării vor reveni la normal în câteva zile.

„În sectorul românesc navigaţia nu este deranjată faţă de acest debit, care este uşor în scădere. Deci toată viitura care a fost în amonte şi în partea de început a Dunării s-a propagat cu întârzire pe lungimea Dunării şi prin urmare noi am avut o perioadă de timp mai lungă de debite ridicate. Vor mai fi câteva zile aceste debite, după care încet-încet vor reveni la normal, dacă şi vremea şi precipitaţiile ne lasă”, a declarat Mihai Ghiba, şeful Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin.

Cei mai afectaţi sunt însă pescarii care îşi fac veacul în apropierea Portului din Turnu Severin. Oamenii se plâng că din cauza debitelor crescute, se întorc acasă cu plasa goală.  „Ce să facem acum, să treacă viitura asta. Nu vrea deloc, a crescut Dunărea cu 4 metri, mă uit după bijuicile astea pe care le probez când e apa mare”, se plângea un pescar. „E mare apa şi nu prea mănâncă, mănâncă rar de tot. Prinsăi 3-4 obleţi în trei ore. Că e tulbure Dunărea asta e bine, că limpede te vede, dar dăm şi noi aşa că n-avem ce face”, spunea un alt pescar din Turnu Severin.

Citiţi şi:

Viitura a ajuns în Mehedinţi. Dunărea a ieşit din matcă în aval de Porţile de Fier II

Restricţii de navigaţie pe Dunăre în zona Cazanelor

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite