Pericolul de la Romag Prod: „Riscul major este de a avea o poluare locală extraordinară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Combinatului de Apă Grea de la Halânga atrage atenţia asupra pericolului care există în situaţia închiderii în regim de avarie a instalaţiilor de aici. În orice moment se poate produce o poluare şi, totodată, este pusă în pericol viaţa angajaţiilor de pe platformă.

În momentul de faţă, instalaţiile de la Combinatul de Apă Grea (Romag Prod) sunt încă în regim treptat de oprire, de ajunge la punctul zero şi potrivit procedurilor acestea pot fi oprite total doar în momentul în care este înlăturat orice risc. În mod normal, instalaţiile îşi sfârşesc durata de viaţă tehnologică anul viitor, în luna aprilie

Practic, în cazul în care Termocentrala de la Halânga nu ar mai asigura aburul tehnologic necesar funcţionării în bune condiţii a Combinatului de Apă Grea, instalaţiile ar trebui oprite în regim de avarie, iar consecinţele ar fi dintre cele mai grave, având în vedere că există peste 100 de tone de hidrogen sulfurat, care trebuie stocat.

„În aceste condiţii, riscul major este de a avea o poluare locală extraordinară deoarece hidrogenul acesta sulfurat se evacuează şi se arde într-un sistem de facle, dar cantitatea imensă care ar trebui arsă în astfel de condiţii de avarie vor conduce în mod cert la impact de mediu şi automat pot duce şi la impact transfrontalier de mediu”, spune ing. Ervin Watzlawek, directorul Combinatului de Apă Grea de la Halânga.

Hidrogenul sulfurat este o substanţă cu efecte neurotoxice, acţionează extraordinar de repede şi în cantităţi foarte mici. Este suficient o singură inspiraţie de hidrogen sulfurat, şi nu în concentraţie mare, ca să cazi la pământ, iar apoi durează ore până când îţi revii.

Într-un scenariu care ar trebui să pună în alertă autorităţile, se va ajunge la evacuarea în regim de avarie a angajaţiilor de pe platformă.

„Tot personalul cunoaşte pericolul şi ştie ce are de făcut într-o astfel de situaţie, dar nu vom putea asigura securitatea integrală a personalului de pe întreaga platformă. Evident, se va ajunge la evacuarea tuturor în regim de avarie, cei care sunt în zona zero, zona de risc maxim, vor continua să-şi desfăşoare activitatea pentru aducerea instalaţiilor în sistem de securitate cât de cât. Aceste instalaţii trebuie curăţate, purificate de hidrogenul sulfurat, trebuie lăsat într-un regim astfel încât oricine ar veni după noi să lucreze, să le demonteze să nu sufere”, mai spune directorul de la Romag Prod.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite