Paradoxurile din Mehedinţi: locuinţe mai scumpe, dar şi primii în top la sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Municipiul Drobeta Turnu Severin FOTO Alexandra Georgescu
Municipiul Drobeta Turnu Severin FOTO Alexandra Georgescu

Mehedinţiul a ajuns judeţul paradoxurilor. Sărăcia şi lipsa unei perspective reale de dezvoltare economicã, deci de progres pentru fiecare mehedinţean în parte, sunt elemente care se regăsesc în continuare în viaţa cotidiană a urbei. Cu toate astea, au crescut preţurile pe piaţa imobiliară, iar autoturismele se înmatriculează pe bandă rulantă.

Chiar dacă în ultimii ani s-au închis principalii angajatori, iar Mehedinţiul este în topul judeţelor privind rata şomajului, preţurile la locuinţe în municipiul reşedinţă de judeţ au crescut de la începutul anului 2017 cu aproximativ 10 la sută, piaţa imobiliară locală intrând din nou într-un ritm susţinut de creştere.

„Vă pot spun că piaţa imobiliară din Turnu Severin este în creştere, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 2007. Au crescut preţurile cu circa 10 la sută.  Dacă anul trecut, de exemplu, vindeam un apartament cu două camere cu 20.000 de euro, în Crihala, etajul trei, acum  avem cereri pentru 24.000-25.000 de euro. Este o creştere mare şi neaşteptată a preţurilor, nu ne putem explica ce s-a întâmplat”,

spune Cătălin Golumbină, administratorul uneia din cele mai importante agenţii imobiliare (Kat Imobiliare) din Drobeta Turnu Severin.

Cele mai căutate zone rămân în continuare centrul oraşului şi zona Hotel Traian-Kiseleff-Independenţei. Un preţ bun se obţine şi dacă imobilul scos la vânzare se află într-o zonă unde există reţeaua de gaze. O garsonieră de 27 mp, care anul trecut se vindea cu 50.000 de lei, acum proprietarul acesteia poate obţine un preţ de 65.000 de lei, iar un apartament cu trei camere se poate vine acum şi cu 30.000 de euro faţă de anul trecut când preţurile variau în jur de 24.000-25.000 de euro.

Înmatriculări de autoturisme

Şi nu doar “apetitul” pentru locuinţe a crescut la Drobeta Turnu Severin, ci şi dorinţa cetăţenilor de a deţine un autoturism. În momentul de faţă, unul din cinci mehedinţeni deţine un autoturism, dacă facem un raport între numărul de locuitori ai judeţului (285.579) şi parcul de autoturisme existent în momentul de faţă (63.626). La Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Autovehiculelor Mehedinţi au fost înmatriculate în luna februarie a.c. 2.477 de autoturisme şi 1.907 în luna martie.

De unde provin banii care circulă pe piaţă

Şi având în vedere toate aceste operaţiuni de vânzare-cumpărare unde se învârt sume importante de bani, se pune întrebarea de unde provin aceste fonduri.

„Este un paradox, în Severin sunt foarte mulţi bani. Hai să ne uităm la cluburi, la autoturismele care se înmatriculează, la cumpărăturile care se fac în hipermarketuri. De unde sunt aceşti bani, nu vă pot spune”, declară Cătălin Golumbină.

De aceeaşi părere este şi sociologul Vasile Deac, specialist în accesarea şi implementarea de proiecte cu finanţare europeană:

“Sunt destul de mulţi bani pe piaţă în Severin şi acest lucru poate să rezulte şi din numărul mare de marketuri care vând şi au parcările pline de maşini în această perioadă.  Dacă mergem la serviciul de înmatricultări auto vedem că se înmatriculează foarte multe autoturisme. Să nu uităm că o altă statistică arată că în Severin sunt cele mai multe maşini de lux la mia de locuitori, după Bucureşti”.

În aceste tranzacţii se investesc însă de foarte multe ori bani negri.

„Dacă facem o analiză serioasă pe activitatea economică din Drobeta Turnu Severin şi din judeţ o să vedem că în jur de 90 la sută din economie este una gri. Adică acea economie în care plătesc pentru un angajat o oră şi el lucrează opt ore sau declar anumite sume şi de fapt ele sunt mult mai mari. Acolo sunt cei mai mulţi bani, acolo ar trebui să ne concentrăm, să-i aducem în economia reală, singura în care se plătesc impozite fiindcă doar ea este producătoare de dezvoltare şi locuri de muncă”, mai spune sociologul Vasile Deac.

O parte din banii negri care ajung pe piaţa din Drobeta Turnu Severin provin şi din contrabanda cu ţigări şi alcool, dar cea mai importantă sursă o reprezintă însă traficul cu droguri, traficul de carne vie, dar mai ales din comiterea infracţiunilor informatice. Cele mai scumpe locuinţe din municipiu, dar şi autoturisme de lux aparţin în cea mai mare parte indivizilor care fură banii cu cardul în afara ţării ori sunt membrii unor reţele care acţionează în sfera criminalităţii informatice.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite