Ministrul Energiei îl acuză pe administratorul judiciar de la RAAN că face jocuri politice şi economice „profund incorecte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MInistrul Energiei la Turnu Severin FOTO Corina Macavei
MInistrul Energiei la Turnu Severin FOTO Corina Macavei

După ce într-un interval de numai 12 ore au avut loc două proteste ale angajaţilor de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile la timp, ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu a venit vineri la Drobeta Turnu Severin pentru a le explica salariaţilor situaţia economică a regiei.

La o întâlnire cu angajaţii regiei, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu le-a spus celor prezenţi la întâlnire că în cursul zilei de astăzi au fost achitaţi câte 500 de lei pentru fiecare salariat în parte, indiferent de funcţia şi încadrare salarială.

„Am constatat că există o întârziere de o săptămână la plata lichidării pe luna în curs, deci trebuia plătită pe data de 24, suntem în 31 octombrie. Suma totală care trebuia plătită este de 2,8 milioane RON. I-am informat că 1,2 milioane RON au fost plătite astăzi şi trebuie să-şi regăsească aceşti bani în conturile proprii. I-am informat de asemenea şi am cerut administratorului special să le pună la dispoziţie un extras de cont că societatea are în momentul de faţă sau avea în această dimineaţă în conturile de la Trezorerie o sumă de 25 de milioane RON, în timp ce salariaţilor aveau de primit 2,8 milioane RON. La rectificarea bugetară recentă, adoptată de către Guvern s-au suplimentat fondurile alocate celor de la rezervele de stat pentru achiziţie suplimentară de apă grea”, a declarat Răzvan Nicolescu în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la Prefectura Mehedinţi.

Suma de 1,2  miloane de lei, care astăzi a fost plătită angajaţilor provine din vânzarea din ultimele zile de către RAAN de energie electrică, şi nu din sumele provenite din rectificarea de buget. Ministrul a explicat şi motivul pentru care banii stau blocaţi în conturile Trezoreriei în timp ce angajaţii protestau în stradă pentru drepturile lor. În opinia sa, vina exclusivă aparţine administratorului judiciar al RAAN, Ion Tudor, care nu şi-ar fi dat acordul pentru plata salariilor.

„Acest lucru nu s-a putut realiza pentru că lipseşte acordul administratorului judiciar, domnul Tudor de la firma Tudor şi Asociaţii. Administratorul judiciar pe care îl suspectez că face un joc politic în aceste zile şi pe care, de asemenea, îl suspectez de ceva timp şi am cerut inclusiv public că îşi urmăreşte foarte bine interesul de a lua cei 3 la sută tot timpul din sumele pe care distribuie către creditori. Ori domnia sa nu poate să ia 3 la sută din sumele pe care le plăteşte salariaţilor. Deci cred că face un joc politic şi un joc economic profund incorect pentru că această societate fără a avea salariaţii plătiţi nu poate să funcţioneze. Şi acest lucru l-au înţeles şi băncile creditoare, care sunt de acord ca salariile să fie plătite la zi”, a explicat ministrul Nicolescu.

În context, Răzvan Nicolescu a mai spus că Guvernul nu poate schimba acest administrator, acest lucru putându-se face doar printr-o hotărâre a creditorilor: „Deci domnul Tudor nu semnează şi este un administrator judiciar fixat de către judecător, nu poate fi schimbat de către Guvern , sunt la curent că există o cerere făcută de către unul din creditori pentru a fi schimbat, dar este o decizie pe care repet o vor lua creditorii, Guvernul nu o poate influenţa. Ce pot să fac ca ministru este să semnalez că această atitudine reprezintă un risc serios la funcţionarea RAAN, o unitate care are particularităţile proprii, inclusiv legate de siguranţa naţională a României. Ca ministru vă pot spune, cu toată responsabilitatea, că mi-am pierdut orice fel de încredere în responsabilitatea şi în profesionalismul acestui administrator judiciar”.

Ministrul Răzvan Nicolescu a fost huiduit la intrarea în sediul regiei de la Turnu Severin de angajaţii care nu intrat în sală la discuţii cu acesta, iar pentru a evita un tratament asemănător, la finele întrevederii, ministrul a părăsit sediul regiei prin spatele clădirii.

Guvernul a stabilit, prin ordonanţă de urgenţă şi prin derogare de la unele prevederi legale, intrarea în insolvenţă a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin în luna septembrie 2013, păstrând dreptul Regiei de a-şi conduce activitatea, de a administra şi a dispune de bunurile din proprietatea sa.
 

Citeşte şi:

Protest spontan la Combinatul de Apă Grea. Angajaţii refuză să intre în tura de dimineaţă

Ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, huiduit de circa o sută de angajaţi nemulţumiţi că nu şi-au primit salariul

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite