Fermier român, despre tomatele care în interior sunt verzi: „Căldura foarte puternică le coace brusc, astfel că miezul rămâne verde”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doru Muşat, fermier din Mehedinţi FOTO Alexandra Georgescu
Doru Muşat, fermier din Mehedinţi FOTO Alexandra Georgescu

Comuna mehedinţeană Pătulele trăieşte din legumicultură. Anul acesta, chiar dacă temperaturile scăzute şi ploile le-au dat bătăi de cap, oamenii au muncit din greu la solarii, iar rezultatele au început să se vadă.

Familia Muşat a ieşit deja la piaţă cu primele roşii, fiindcă a cultivat un soi extratimpuriu. De cinci ani cultivă tomate şi ştie că numai cu acest soi poate să iasă la vânzare cu roşii după data de 20 mai.

„A fost foarte greu în această primăvară, cu temperaturile astea scăzute, au fost zile în care a dat îngheţ şi roşiile erau deja legate. Am făcut focul, dar frigul a  afectat cât de cât producţia”, spune Doru Muşat.

Fermierul preferă să-şi vândă marfa pe piaţa din Reşiţa, unde şi-a format deja o clientelă fidelă care îi apreciază produsele sută la sută bio, gustoase şi zemoase. Este cunoscut faptul că pe piaţă se vând şi legume care au fost forţate să se coacă mai repede, dar Doru Muşat dă asigurări că tomatele sale sunt sănătoase.

rosiile produse la patulele FOTO Alexandra Georgescu

Despre tomatele româneşti care au culoarea roşie, de zici că sunt coapte, dar când le tai acasă constaţi că în interior sunt verzi, fermierul de la Pătulele dă şi o explicaţie:

„Căldura foarte puternică le coace brusc, astfel că miezul rămâne verde. Şi gustul se modifică, nu mai este ca cel de acum, de la primele recolte. La primele 3-4 recoltări nu se întâmplă acest lucru, doar după ce vin temperaturile mari”.


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite