Dotări de ultimă generaţie de aproape 1 milion de euro la ISU Drobeta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, 7 mai a.c., a avut loc deschiderea Atelierului de lucru, organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Drobeta” al judeţului Mehedinţi, ce se va desfăşura pe parcursul a două zile în Drobeta-Turnu Severin, în cadrul proiectului „Întărirea capacităţii autorităţilor române şi sârbe de a reacţiona în caz de inundaţii şi cutremure", derulat în cadrul Programului Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia.

Activitatea a fost susţinută de inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Drobeta” al judeţului Mehedinţi, în prezenţa autorităţilor judeţene şi locale, dar şi a şefilor instituţiilor şi structurilor implicate în gestionarea riscurilor privind inundaţiile şi cutremurele. 

Din partea partenerilor din Serbia, la activităţile desfăşurate pe parcursul celor două zile, participă o delegaţie formată din 12 persoane, condusă de adjunctul Sectorului pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă din cadrul Ministerului de Interne.

În cadrul întâlnirii de luni, managerii de proiect au prezentat obiectivele specifice ale proiectului. 
Scopul atelierului este de a elabora reguli de lucru specifice pentru echipele de intervenţie, comune în caz de inundaţii şi cutremure, care vor fi tipărite în trei limbi: română, sârbă şi engleză. Astfel, coordonarea  regională va fi  îmbunătăţită, asigurându-se o reacţie rapidă şi eficientă în situaţii care depăşesc capacităţile naţionale. 

„Proiectul urmăreşte îmbunătăţirea capacităţii autorităţilor din zona transfrontalieră de a gestiona situaţiile de urgenţă generate de inundaţii şi cutremure, în scopul reducerii efectelor acestora, dar şi creşterea rezilienţei populaţiei locale prin însuşirea acţiunilor şi regulilor de urmat în cazul manifestării acestor riscuri”, spune Raluca Tîrcă, purtătorul de cuvânt al ISU Drobeta.

În cadrul proiectului, ISU Drobeta va achiziţiona o autospecială pentru intervenţii la accidente colective şi calamităţi, o autospecială de sprijin logistic, folosită pentru organizarea unei tabere pentru sinistraţi sau ca bază de operaţiuni – asigurând o capacitate pentru 70 de persoane, dar şi un camion pentru transportul materialelor la locul intervenţiei. 

De asemenea, vor fi achiziţionate două microbuze (16+1 persoane), bărci de salvare şi echipamente de protecţie individuală pentru intervenţia în caz de inundaţii şi căutare-salvare sub dărâmături.

O atenţie deosebită va fi acordată creşterii gradului de conştientizare a populaţiei, în special în rândul elevilor, cu privire la măsurile de prevenire şi la modalităţile de a reacţiona în situaţii speciale provocate de inundaţii şi cutremure. 

Proiectul, finanţat de Uniunea Europeană, este implementat de către Ministerul de Interne al Republicii Serbia - Sectorul pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă, în calitate de beneficiar lider de proiect, şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta"al judeţului Mehedinţi, în calitate de Partener 2.

Proiectul este implementat pe o perioadă de 2 (doi) ani, având prevăzut un buget total de 2.020.605,30 euro, din care suma de 982.947,00 euro revine Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta" al judeţului Mehedinţi.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite