De ce sunt tot mai căutate şcolile profesionale: „Avem un beneficiu, e ceva ce ne ajută foarte mult“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Meseria, brăţară de aur”, după această idee se ghidează din ce în ce mai mulţi şcolari din Mehedinţi care aleg învăţământul profesional. Această formă de studiu este la mare căutare printre tinerii care îşi conturează viitorul încă de la cele mai fragede vârste.

Copiii se arată încântaţi de bursele lunare, dar şi de parteneriatele cu agenţii economici, pe care şcolile profesionale le au. Astfel, majoritatea celor care termină cursurile şcolilor profesionale au asigurat un loc de muncă.

Denis are 17 ani şi anul viitor va termina şcoala profesională la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto din Drobeta Turnu Severin. De când se ştie şi-a dorit să se facă şofer, aşa că s-a îndreptat spre această şcoală fără să stea prea mult pe gânduri şi acum nu regretă. Aici a învăţat meserie şi este convins că îşi va găsi  uşor un loc de muncă. Diploma obţinută după cei trei ani de şcoală este recunoscută la nivel european.

„Avem un beneficiu deoarece putem să ieşim cu o meserie şi cu permisul de conducere. În plus, avem o diplomă care ne atestă această meserie şi asta ne ajută în viaţă. Eu aş vrea să mă fac şofer deoarece îmi place să conduc şi facem şi mecanică, care ne va folosi foarte mult”, spune Denis Andrei Danilescu.

Petre (17 ani) este din Bîcleş şi după terminarea şcolii are locul de muncă asigurat. Şeful unui autoservice unde face practica l-a remarcat şi încă de pe acum i-a spus că îl va angaja. Nici nu putea să treacă neobservat pentru că niciodată nu pleacă din autoservice atunci când se termină orele, ci rămâne atât cât este nevoie de el.

„Am ales profesionala pentru că facem cu un an mai puţin şi pentru că avem şi bursă cu care ne achităm căminul. Cel mai important este însă că învăţăm o meserie şi ieşim practic din şcoală cu serviciul în mână, cu diplomă de mecanic calificat sau tinichigiu calificat. Este foarte bine pentru că vedeţi ce greu te poţi angaja în ziua de astăzi. Facem practica la un autoservice şi au spus domnii de acolo că s-ar putea să mă angajeze după ce termin şcoala”, spune Petre Andriţa.

Încă patru clase de profesională la Auto

Colegiul Tehnic de Transporturi Auto are tradiţie în învăţământul profesional în Mehedinţi şi pentru anul şcolar viitor îşi va suplimenta planul de şcolarizare cu încă patru clase de confecţioner produse electrotehnice, datorită solicitării unui angajator japonez din Drobeta Turnu Severin.

„Noi am contactat firma respectivă în vederea realizării unui contract pentru stagiile de practică şi şcolarizare pe calificare, care se pretează la dânşii şi au fost deschişi. În primă fază pentru o clasă, apoi s-au gândit că prin această formă de şcolarizare pot să-şi creeze viitorii meseriaşi şi ne-au mai solicitat încă trei clase pe acest domeniu electric. Copiii vor face practică şi vor vedea în ce constă concret munca acolo şi să sperăm că îi vor şi angaja pe aceşti copii. Este mai uşor să formezi un copil decât un adult”, declară profesorul Camelia Mîţu, directorul Colegiului Tehnic de Transporturi Auto din Drobeta Turnu Severin.

Elevii primesc o bursă lunară de 200 de lei

Noi patru clase de profesională, se vor crea şi la Colegiul Tehnic „Lorin Sălăgean” din Drobeta Turnu Severin, tot la solicitarea fabricii japoneze de cablaje auto.

„Avem un parteneriat cu această unitate (n.r. angajator japonez) care doreşte să angajeze copii, vom şcolariza patru clase în domeniul mecanic, calificarea mecanic maşini şi utilaje hidraulice şi pneumatice. În prima fază, elevii vor fi familiarizaţi cu noţiuni din domeniul mecanic în atelierele şi laboratoarele uniţăii şcolare, ulterior vor merge la agentul economic, iar dintre cei care sunt şcolarizaţi cea mai mare parte probabil vor rămâne acolo, în condiţiile în care vor dori acest lucru. Copiii vor fi sprijiniţi, se oferă o bursă de 200 de lei în fiecare lună de Guvern pentru şcolarizarea elevilor, iar unitatea şcolară va pune la dispoziţie gratuit cazarea  la cămin”, a precizat profesorul Leontina Niţoi, directorul Colegiului Tehnic „Lorin Sălăgean”.

Şase clase în plus faţă de anul trecut

Inspectoratul Şcolar Mehedinţi spune că pentru anul şcolar 2016-2017 s-a făcut o propunere către minister de 17 clase pentru învăţământul profesional.

„Noi insistăm ca să popularizăm în rândul părinţilor şi a elevilor învăţământul profesional pentru că le asigură o integrare rapidă şi bună pe piaţa muncii. Anul acesta, Inspectoratul Şcolar Mehedinţi a înaintat ca propunere către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice un număr de 17 clase de învăţământ pofesional faţă 11, care s-au realizat anul trecut. Această creştere se datorează ofertelor venite de pe piaţa muncii, avem alături de noi agenţii economici care sunt interesaţi să dezvolte profesional elevii din Mehedinţi”, explică inspectorul şcolar Cristinel Degeratu, purtătorul de cuvânt al ISJ Mehedinţi.

Citeşte şi:

Elevii care învaţă o meserie în România, dar o pun în practică în străinătate: „Mă gândesc să plec în Polonia după liceu, ne oferă un salariu de peste 1.000 de euro“

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite