Cum se prepară salata rusească. Reţeta gătită de celebra bucătăreasă Sanda Marin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salata rusească FOTO Click! Pofta Buna!
Salata rusească FOTO Click! Pofta Buna!

Simplă şi gustoasă, aduce foarte mult cu salata de boeuf. Se prepară rapid, este şi delicioasă şi plină de vitamine. Vă propunem aici o reţetă de salată rusească a Sandei Marin, autoarea unei celebre cărţi de bucate din România.

Ingrediente:

300 g cartofi, 1 morcov mijlociu, o mână fasole verde, o mână mazăre boabe, 2 ouă răscoapte, 1 linguriţă muştar, 100 ml ulei, 2 linguri oţet sau zeamă de lămâie, sare. Pentru servit: 2-3 linguri maioneză sau 250 g aspic, sau 12 roşii frumoase, sau şuncă, sau peşte.

Mod de preparare:

Se pun într-un castron cartofii şi morcovii fierţi, tăiaţi în cuburi mici, fasolea verde şi albuşul de ou răscopt, tăiate în bucăţele, şi mazărea boabe. Separat se face următorul sos: se trec prin sită gălbenuşurile răscoapte, se amestecă cu puţin muştar, se adaugă sare şi ulei puţin câte puţin, ca la orice maioneză. Se subţiază cu zeamă de lămâie sau cu oţet. Când este gata, se toarnă pentru zarzavatul tăiat. Se amestecă şi se lasă la o parte vreun sfert de oră, ca să se îmbibe cu sos. Apoi se gustă şi se potriveşte de sare şi de lămâie.

Salata rusească poate fi servită în diferite feluri:

1. Cu maioneză. Se aşază salata pe o farfurie lungă şi se netezeşte cu lingura. Se toarnă deasupra un sos gros de maioneză, iar împrejur se pun cozi de raci, felii de ou răscopt şi foi de salată verde.

2. În aspic. Se toarnă într-o formă dreptunghiulară aspic de un deget şi se lasă să se întărească. Din aspicul rămas şi bine răcorit se toarnă cu o linguriţă câte puţin pe pereţii formei, ţinută înclinat, astfel ca aspicul, întărindu-se , să se ţină de pereţi. Operaţia aceasta se repetă de 2-3 ori, până se obţine pe pereţii laterali ai formei un strat gros cam de 1 cm. La mijloc se aşază salata, apăsând uşor cu o lingură ca să nu rămână loc gol între salată şi aspic. Se dă la rece. Înainte de a servi se introduce forma o clipă în apă caldă, se şterge şi se răstoarnă pe farfurie. Se aşază împrejur aspic tăiat mărunt.

3. În roşii. Se aleg roşii frumoase şi tari. Se taie capacul şi se scobesc. Se presară înăuntru sare şi piper şi se pun pe o farfurie, cu gura în jos, să se scurgă. Se umplu cu salată şi se aşază pe farfurie, pe un strat de salată verde, tăiată cu tăiţeii.

4. Cu şuncă. Se taie cu grijă felii egale de şuncă. Din felii se fac cornete (ca orice cornet de hârtie) şi se umplu cu salată. Pot fi făcute şi rulouri, punând câte puţină salată pe felia de şuncă, apoi făcând felia sul.

5. Cu peşte. Se curăţă peşte şi se spală. Dacă e nisetru sau morun, se taie felii potrivit de subţiri din peştele crud, se fac sul, se leagă cu o aţă şi se fierb cu zarzavat şi sare, ca orice peşte rasol. La şalău se scoate carnea de la început de pe oase, se fac fileurile sul şi se fierb cu nisetrul; sau se firbe şalăul întreg şi apoi i se scot oasele. Se aşază salata rusească pe farfurie şi deasupra se pun rulourile de peşte răcorite sau şalăul întreg, după ce i s-au scos oasele. Împrejur se pun foi de salată verde.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite