Cum se prepară cea mai aromată dulceaţă de pere busuioace. Reţeta faimoasei bucătărese a românilor Sanda Marin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gospodinele pregătesc în această perioadă borcanele cu dulceaţă care vor umple cămările la toamnă. Vă propunem aici o reţetă a Sandei Marin, celebra autoare de cărţi de bucate, cu care sigur nu veţi da greş.

Ingrediente:

1 kg pere busuioace, 1 kg zahăr, 1 baton vanilie, zeama de la ½ lămâie

Mod de preparare:

Se aleg pere mici, busuioace, se curăţă de coajă cu un cuţitaş ascuţit şi se scobesc înăuntru de sâmburi. Pe măsură ce se curăţă, ca să nu se înnegrească, se pun într-un castron acoperit cu o cârpă udată în apă cu puţină sare. Din timp se pune zahărul cu apa la fiert.

Când perele sunt curăţate trebuie să fie şi siropul legat, deoarece primele îşi schimbă culoarea dacă aşteaptă prea mult.

Se pun perele în siropul potrivit de legat, se adaugă vanilia şi se face focul mic. Se ţine tingirea aşa 10 minute, apoi se dă din nou la foc mare şi se lasă să fiarbă dulceaţa până se leagă cât trebuie, adăugând zeama de la o jumătate lămâie.

Se amestecă uşor, din când în când, cu dosul lingurii sau se mişcă puţin tingirea, iar când dă dulceaţa în clocot se ia spuma.

Se adaugă zeama de la încă o jumătate de lămâie şi se lasă să fiarbă până se leagă. Nu trebuie să ne îndepărtăm nicio clipă de maşină, deoarece dulceţurile se ard uşor pe fund şi dau repede în foc. Pentru a încerca dacă este gata, se ia tingirea de pe foc şi se pun câteva picături de sirop pe o farfurioară.

Dacă siropul, după ce s-a răcorit, este destul de legat, tingirea nu mai e pusă pe foc. Se toarnă dulceaţa într-un castron foarte curat şi se acoperă cu o cârpă udă şi bine stoarsă. Din timp se spală borcanele şi se pun să se usuce bine în gura cuptorului. Când dulceaţa s-a răcorit, se toarnă în borcane, care se leagă apoi cu hârtie pergament.


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite