Cum fentează Consiliul Judeţean Mehedinţi legea şi face angajări din privat la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căminul de bătrâni de la Bâcleş FOTO Facebook
Căminul de bătrâni de la Bâcleş FOTO Facebook

La Centrul de Asistenţă Medico-Socială de la Bâcleş, instituţie bugetară aflată în subordinea Consiliului Judeţean Mehedinţi, se angajează personal la foc continuu. Regula cum că în sistemul de stat se poate face o angajare la 7 plecări e un simplu basm de spus copiilor fiindcă s-a găsit o metodă pentru a se fenta legea: detaşările.

Culmea este că Centrul de Asistenţă Medico-Socială de la Bâcleş trebuie să disponibilizeze acum 12 posturi, ocupate de oameni angajaţi prin concurs aşa cum cere legea, dar rămân în schema de personal 8 persoane detaşate de la o policlinică privată din Turnu Severin, unde persoanele respective au stat angajate doar câteva zile. Zile în care cel mai probabil s-au declarat dezamăgite de sistemul privat şi s-au detaşat la stat prin bunăvoinţa acestei instituţii bugetare, pentru a mânca şi gura lor din banii publici. În prezent sunt internaţi în cămin 40 de bătrâni, cazuri medico-sociale, iar numărul angajaţilor este de 36 de persoane.

Potrivit regulamentului de organizare şi funcţionare, în cadrul centrului îşi desfăşoară activitatea următorul personal: director, medic, asistenţi medicali, asistent social, contabil, administrator, infirmiere, bucătar, muncitor întreţinere, spălătoreasă, îngrijitor curăţenie, paznici.

În anul 2010, conform hotărârii nr. 459 din 5 mai 2010 pentru aprobarea standardului de cost/an pentru servicii acordate în unităţile medico-sociale şi a altor normative privind personalul din unităţile de asistenţă medico-socială şi personalul care desfăşoară activităţi de asistenţă socială comunitară, 12 posturi din această organigramă trebuiau reduse. Hotărârea nu numai că nu s-a pus în aplicare, dar în ultimele luni, la Centrul de la Bâcleş se fac angajări pe bandă rulantă. Nu prin concurs, aşa cum ar fi firesc pentru o instituţie finanţată de la buget, ci prin detaşare de la privat.

Detaşări după Codul Muncii

E adevărat nu există un text de lege care să interzică în mod expres că detaşările de la privat la stat sunt interzise, aşa că pe principiul „ce nu este interzis, este permis”, Centrul de la Bâcleş a făcut aceste detaşări în baza prevederilor Codului Muncii. Problema care se pune este în ce măsură s-a respectat nu atât legislaţia aplicabilă firmei private, respectiv Codul Muncii, ci legislaţia specifică instituţiilor publice şi în ce măsură instituţia publică justifică interesul, pentru că legislaţia prevede că trebuie să existe un interes al instituţiei publice pentru a lua un anumit salariat, iar firma privată este de acord să dea persoana respectivă pentru o perioadă de timp. Este o chestiune la care Consiliul Judeţean Mehedinţi trebuie să dea un răspuns având în vedere că toate aceste detaşări s-au făcut cu girul său.

Detaşările s-au făcut în mod suspect de la aceeaşi policlinică privată din Drobeta Turnu Severin, care pare să fie pentru Centrul de la Bâcleş o adevărată pepinieră de asistenţi medicali şi infirmiere.

Ce "experienţă" au asistentele

Iată, la data de 1 februarie a.c., o infirmieră de la Centrul medico-social de la Bâcleş îşi dă demisia şi se angajează ca asistent medical la Policlinica “Sănătatea” din Turnu Severin. Nu face mulţi purici la noul loc de muncă fiindcă începând cu data de 3 februarie a.c. este detaşată ca asistent medical la Bâcleş pentru o perioadă de un an de zile. Nu a contat deloc faptul că “experienţa” acestei asistente medicale se rezumă la doar o zi având în vedere că la căminul de la Bâcleş sunt internaţi bătrâni cu probleme medicale destul de grave.

Schema a funcţionat la fel şi în cazul unei infirmiere, angajată la Policlina “Sănătatea” în data de 19 martie 2014, ca la doar câteva zile mai târziu, mai exact în data de 1 aprilie 2014, să fie detaşată la Bâcleş. Alte trei infirmiere au mai fost angajate de la aceeaşi policlinică la datele de 9 februarie a.c, 10 februarie a.c., 25 februarie a.c., iar alte două asistente medicale au  fost detaşate de la Policlinica Sănătatea în data de 20.05.2014 şi 9.02.2015. 

S-au mai făcut angajări din privat de la alte două firme: Cesta Instalaţii SRL (un lăcătuş) – 2 martie a.c. şi Chiliment SRL (casier) – 1.05.2014.

După un control al Curţii de Conturi efectuat în cursul anului trecut, Centrul Medico-Social de la Bâcleş trebuie să pună în aplicare aceea hotărâre din 2010 şi să reducă 12 posturi. Interesant este însă faptul că persoanele angajate prin detaşare nu îşi pierd locul de muncă, posturile acestora rămânând în organigrama propusă de conducerea centrului, ci vizaţi sunt angajaţi cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, care muncesc la acest centru încă de la deschidere, din 2004.

Noua organigramă

Din 2010 încoace, când trebuia pusă în aplicare această hotărâre, nu s-a luat niciodată în calcul faptul că aceste persoane ar putea să urmeze cursuri de recalificare, astfel încât să rămână pe posturile bugetate, evitându-se situaţia de acum când riscă să rămână pe drumuri. Ba mai mult, o parte din ei chiar au cursuri în domeniu şi ar fi putut ocupa bine mersi acele posturi ocupate de persoanele detaşate din privat.

Conform regulamentului de organizare şi funcţionare, Centrul de asistenţă medico-socială de la Bâcleş este o instituţie publică specializată, cu personalitate juridică, care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Mehedinţi, conform Hotărârii nr. 74/2004. În raporturile cu Centrul de asistenţă medico-socială, Consiliul Judeţean Mehedinţi este reprezentat de Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului.

Rămâne de văzut ce hotărâre vor lua consilierii judeţeni în şedinţa ordinară pe luna aceasta, care trebuie să voteze noua organigramă a Centrului medico-social de la Bâcleş şi dacă vor achiesa la aceste detaşări, cel puţin suspecte.
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite