Colegiul Tehnic de Transporturi Auto, partener într-un proiect european „Efectele activităţii umane asupra dezastrelor naturale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii si profesorii participanti la proiect
Elevii si profesorii participanti la proiect

Colegiul Tehnic de Transporturi Auto derulează începând cu septembrie 2016, pe o perioadă de trei ani, proiectul european de parteneriat strategic între şcoli, „Efectele activităţii umane asupra dezastrelor naturale”, finanţat cu sprijinul Uniunii Europene prin Programul Erasmus+.

Proiectul se adresează elevilor din mai multe instituţii partenere: LICEO ETTORE MAJORANA (Italia) care este si coordonator la nivel european, Tallinna Kesklinna Vene Gümnaasium (Estonia), Gaziantep Ticaret Odasi Guzel Sanatlar Lisesi (Turcia), Agrupamento de Escolas Póvoa de Lanhoso (Portugalia), 2nd General Lyceum of Oreokastro (Grecia), Lycée Polyvalent Boisjoly Potier (Reunion, Franţa).

“Prin tematica abordată, proiectul doreşte să dezvolte o cale didactică interdisciplinară inovatoare pentru a creşte interesul elevilor pentru studiile legate de ştiinţă, pentru a îmbunătăţi nivelul de competenţe şi abilităţi-cheie, învăţarea limbilor străine, dezvoltarea competenţelor digitale, spiritul antreprenorial, creativitatea”, spune profesorul coordinator Laura Filimon.

Învăţarea bazată pe cercetare va juca un rol major în proiect: vor fi realizate cercetări generale privind pericolele naturale şi geologice, riscul de dezastru "natural" sau dezastrul datorat activităţilor umane din fiecare ţară, cu referire la: cutremure şi erupţii; deficitul de apă; creşterea speciilor străine invazive şi a pierderii biodiversităţii; evenimente catastrofale legate de schimbările climatice, cum ar fi inundaţii, alunecări de teren, topirea ghetarilor, valuri de caldură.

În perioada 27-31 Martie 2017, Colegiul Tehnic de Transporturi Auto a fost gazda celei de-a doua reuniuni de proiect, perioadă în care au avut loc activităţi de învăţare, predare şi formare, la care au participat alături de echipa de proiect din România, 23 de elevi şi 12 profesori din ţările partenere.

Activităţile de învăţare, predare şi formare adaptate tematicii proiectului au debutat cu cercetarea şi investigarea alunecării de teren, care a distrus o porţiune din drumul DJ 607A de lângă Husnicioara, în luna mai a anului trecut.

Acestea au continuat cu prezentări multimedia interactive ale elevilor, workshopuri, studiul în echipe transnaţionale a dezastrelor naturale şi induse din Europa, concursuri, vizite la Detaşamentul de pompieri „Drobeta”, la Hidrocentrala Portile de Fier, la Cariera Husnicioara, la Centrul de monitorizare a broaştelor ţestoase de la Eşelniţa şi o excursie de informare şi de studiu a diversităţii biologice a rezervaţiei naturale Cazanele Mari din Parcul Natural Portile de Fier. Complexitatea geologică a defileului Dunării şi frumuseţea acestor locuri au fost admirate de oaspeţi într-o plimbare cu şalupele pe Dunăre în zona Cazanelor Mari şi Mici.

În ultima zi a reuniunii, după o vizită la Colegiul National Pedagogic, unde elevii de la CTTAuto, având rol de profesori, au susţinut două lecţii pentru elevii de gimnaziu, activităţile au continuat cu discuţii ale profesorilor participanţi în urma cărora s-au stabilit priorităţile următoarei întâlniri care va avea loc în luna octombrie 2017, în Portugalia, iar în final, a avut loc ceremonia de încheiere a reuniunii si înmânarea certificatelor de participare.

“A fost o reuniune care a îmbinat activităţile de învăţare formale cu cele non-formale cu scopul de a permite elevilor nu numai să-şi consolideze cunoştinţele din diferite domenii  dar, de asemenea, să le aplice în activităţi practice şi de învăţare bazată pe cercetare şi studii de caz. Participanţii au fost cuceriţi de frumuseţea locurilor noastre şi ospitalitatea românească, care a lăsat multe amintiri frumoase în inimile lor. Ce poate fi mai emotionant decât mesajul trimis de unul dintre profesorii participanţi, d-nul Christos Alexakis pe drumul de întoarcere în Grecia: <<Desi am plecat, inimile şi sufletele noastre au rămas alături de voi, in Români>>”, a mai spus profesorul coordinator Laura Filimon.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite