Castel superb din Turnu Severin închis de după tragedia din Colectiv. Simbolul turistic al oraşului, reabilitat cu 1 milion de euro, nu corespunde normelor ISU
0La Drobeta Turnu Severin s-au cheltuit fonduri europene în valoare de 1 milion de euro pentru reabilitarea Castelului de Apă din Drobeta Turnu Severin, devenit între timp Castelul Artelor, iar clădirea nu corespunde normelor de securitate la incendiu. Adevărul a ieşit abia acum la vedere, după tragedia de la Colectiv, când s-au înăsprit verificările pompierilor.
Amplasat în centrul urbei de la Dunăre, chiar la kilometrul zero putem spune, se înalţă monumentala construcţie, un simbol al oraşului de la Dunăre, care găzduieşte acum un centru cultural şi de informare a turiştilor. Pentru reabilitarea acestui castel s-a cheltuit 1 milion de euro, fonduri europene, lucrările fiind finalizare în 2013. De atunci, peste 60.000 de turişti i-au călcat pragul.
Iată însă că acum, după tragedia de la Colectiv, când pompierii verifică la sânge toate clădirile de pe raza municipiului Turnu Severin, Primăria oraşului a luat decizia să închidă acest imobil în urmă cu câteva zile.
Pompierii spun că acest imobil nu are autorizaţie privind securitatea la incendiu.
“Nu s-a eliberat autorizaţia privind securitatea la incendiu întrucât s-a depistat că nu s-a respectat documentaţia tehnică la realizarea unor elemente de construcţie şi instalaţii cu rol de securitate la incendiu”, precizează Ramona Nistor, purtătorul de cuvânt al ISU “Drobeta”.
Cu alte cuvinte, în acest castel, singurul obiectiv turistic, care în ultimii ani mai poate fi vizitat în municipiul Drobeta Turnu Severin (dat fiind că Muzeul Regiunii Porţilor de Fier şi Palatul Cultural Teodor Costescu se află de mai mulţi ani în reabilitare), putea să se petreacă oricând o nenorocire. Surse din cadrul Primăriei Drobeta Turnu Severin spun că instalaţia de stingere cu hidranţi exteriori şi interiori a castelului nu a funcţionat niciodată de la redeschiderea imobilului în 2013.
În urmă cu o săptămână, pompierii au închis sala de spectacole a Casei Tineretului din Drobeta Turnu Severin pentru că în urma unui control s-a constatat că iluminatul de siguranţă nu există şi că au fost desfiinţate două căi de evacuare.
O construcţie emblematică
Alături de Piciorul Podului lui Traian şi de ruinele Cetăţii Severinului, castelul construit în stil medieval este un simbol al frumosului oraş de la Dunăre. Castelul de apă din Drobeta Turnu Severin s-a ridicat după proiectul inginerului Elie Radu.
Emblematica construcţie a împlinit în toamna anului trecut 104 ani. Proiectul Castelului de Apă din Drobeta a fost aprobat de Consiliul Comunal, la 10 iunie 1910, după planurile inginerului Elie Radu. Castelul avea să fie amplasat la cea mai înaltă cotă din oraş, la 104 metri altitudine pentru o distribuţie avantajoasă în toate zonele oraşului.
Castelul a fost gata în 1913 şi inaugurat un an mai târziu, când s-a pus în funcţiune întregul sistem de alimentare cu apă a oraşului. La deschidere au participat primul ministru I.I.C.Brătianu, miniştrii Al. Constantinescu şi V.Gh. Mortun, episcopul Ghenadie al Râmnicului- Noului Severin şi a oficialităţilor locale. Castelul de Apă are 27 de metri înălţime şi este cea mai înaltă construcţie din Drobeta. A fost construit în stil medieval. Întreg sistemul avea o staţie de captare în amonte de oraş, uzina de apă care făcea decantarea, filtrarea şi sterilizarea şi, nu în ultimul rând, castelul de apă, prevăzut să facă distribuirea. El a fost proiectat astfel încât să fie ridicat din beton armat şi organizat în interior cu două rezervoare suprapuse, capacitatea lor fiind de 1025 de metri cubi.