Aproape 30 la sută din femeile gravide nu merg la medicul ginecolog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gravidele spun că nu îşi permit să meargă la medic
Gravidele spun că nu îşi permit să meargă la medic

Statistici şocante în Mehedinţi! 25% dintre femeile care nasc la Maternitatea din Drobeta Turnu Severin nu au fost nici măcar o dată la medic, pe parcursul sarcinii. Situaţia este mai mult decât îngrijorătoare consideră cadrele medicale care dau vina pe lipsa de educaţie. Gravidele spun însă că nu îşi permit să meargă la doctor şi speră să aibă noroc de un copil sănătos.

Doamna Viorica este de la Cornereva, un sat din judetul Caraş Severin. Nu a fost nici măcar o dată la medic pe  parcursul sarcinii şi a ajuns la maternitatea din Drobeta Turnu Severin, chiar înainte să nască. Băieţelul  pe care l-a adus pe lume are mari probleme şi doar Dumnezeu mai poate face un miracol pentru ca acest copil să aibă o viaţă normală. Femeia se  căieşte acum că nu a făcut nici măcar o ecografie, pe perioada de sarcină. Dă vina pe lipsa banilor.  

„Nu au fost bani. Nu am putut să ajung la medic. Nu am fost la ecograf, nu am făcut analize”, spune Viorica Glodan

În acelaşi salon o găsim şi pe doamna Josefina, din comuna Jiana, fericita mamică a unei fetiţe sănătoase. La 30 de ani, femeia se află la cea de-a cincea naştere şi mărturiseşte că nu a fost niciodată la medicul specialist pe timpul sarcinilor. Lipsa  banilor este de vină,  trăieşte doar din ajutorul social şi din alocaţiile copiilor.

„Nu mi-a fost teamă că o să aibă copilul probleme. Am avut noroc, am născut întotdeauna normal, nu prin cezariană”, spune Josefina Julă.

Medicii spun că de-a lungul  timpului au avut de înfruntat zeci de cazuri în care copilul şi mama au fost puşi în pericol din cauza neprezentării la consult. Cadrele medicale dau vina în totalitate pe  lipsa de cultură şi pe dezinteres.

„Sunt foarte multe femei care sunt nedispensarizate, sunt foarte multe femei care vin din străinătate şi nu au niciun control. Am avut femei care au venit din autocarul de Italia direct în maternitate şi au născut în jumătate de oră. Situaţia este ambiguă pentru că majoritatea nu sunt asigurate şi atunci nu au ajuns la medicul de familie, deşi există modalitatea de a încheia o asigurare pe timpul sarcinii”, spune medicul  Dumitru Pătraşcu şef de secţie maternitatea Drobeta Turnu Severin.

Gravidele sunt protejate de legea asigurărilor de sănătate, iar pentru a beneficia de asistenţă medicală pe timpul sarcinii şi lăuziei acestea trebuie să plătească un plafon minim pentru a beneficia de gratuitate. Acesta este  de maximum 250 de lei şi se poate achita în mai multe tranşe.

„În primul rând va trebui să meargă la un medic specialist sau la un medic de familie care să-i acorde o adeverinţă din care să reiese că este gravidă în luna de sarcină respectivă, vine la noi cu o copie după buletin şi noi îi facem calculul cât ar trebuie să plătească contribuţia minimă”, a declarat Radu Barbu, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

În timpul unei sarcini normale, gravida trebuie să meargă lunar la medic în primele două semestre de sarcină. În ultimele trei luni bebeluşul  trebuie monitorizat de două ori pe lună.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite