Virusul gripei aviare a fost descoperit la Pardina. Este primul caz, din ultima perioadă, apărut într-o gospodărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gripa aviară a provocat aproximativ 12.000 de decese la nivel mondial

Autorităţile sanitar-veterinare sunt în alertă după ce într-o gospodărie din localitatea Pardina s-a identificat virusul gripei aviare.

Virusul gripei aviare a fost identificat la o gospodărie din localitatea Pardina din judeţul Tulcea. Este primul caz în România de gripă aviară în gospodăria populaţiei, boala fiind transmisă prin păsările migratoare. 

„La ora actuală există suspiciune de boală în judeţul Tulcea la o gospodărie a populaţiei.

Este primul caz în România de gripă aviară în gospodăria populaţiei, boala fiind transmisă prin păsările migratoare. Este în localitata Pardina pe zona braţului dintre România şi Ucraina, într-o zonă destul de izolată, unde nu există ferme de păsări, deci pericolul de contaminare şi de răspândire este redus, dar noi oricum luăm toate măsurile. Urmează să fie confirmat tipul virusului la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală", a precizat Radu Roatiş-Cheţan, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru AGERPRES.

Acesta a menţionat că în ţări foarte aproape de graniţa cu României evoluează focare de gripă aviară cu efecte destul de dramatice pentru ferme de păsări.

În martie 2015 un nou focar de gripă aviară a izbucnit în Tulcea, în zona insulei Ceaplace, la pelicani. Cazul a intrat în atenţia autorităţilor tulcene, după ce în zona insulei Ceaplace a fost sesizat faptul că există mai mulţi pelicani morţi. Inspectorii DSVSA Tulcea au prelevat şase cadavre de pelicani pe care le-au supus analizelor. 

În Constanţa, în luna decembrie, gripa aviară a fost confirmată la un cormoran descoperit în Portul Constanţa, acesta fiind cel de-al doilea caz din judeţ, după cel al unei ledebe. Reprezentanţii ANSVSA au dispus mai multe măsuri pentru a împiedica răspândirea virusului, una dintre acestea fiind ca păsările domestice să nu intre în contact cu cele sălbatice.

“Având în vedere că respectivul cadavru de cormoran a fost găsit la o distanţă de 300 de metri de locul unde a fost identificat cadavrul lebedei de iarnă (la care s-a confirmat prezenţa virusului influenţei aviare, subtipul H5N8), acesta este considerat focar secundar de influenţă aviară. Ca urmare, se menţin măsurile dispuse şi întreprinse de ANSVSA, odată cu declararea focarului de influenţă aviară din 28 noiembrie”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Specialiştii recomandă populaţiei pentru a împiedica răspândirea virusului să menţină păsările în gospodărie în adăposturi închise pentru ca acestea să nu vină în contact cu păsările sălbatice, proprietarii având obligativitatea de a informa medicii veterniari despre orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate înregistrat în gospodărie.

De asemenea, sunt interzise mutarea păsărilor din sau în afara exploataţiilor fără aprobarea autorităţilor, accesul raţelor şi gâştelor domestice la luciul de apă pentru a evita contactul cu păsările sălbatice şi ”adăparea păsărilor de curte cu apă provenită din lacuri sau bălţi”, potrivit ANSVSA.

Totodată, dacă sunt găsite păsări moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgenţă medicul veterinar de liberă practică sau DSVSA judeţeană pentru prelevarea cadavrelor şi trimiterea lor pentru efectuarea examenului de laborator.

Specialiştii ANSVSA spun că ”sunt interzise expedieri de păsări, carne proaspătă, carne tocată, carne separată mecanic, preparate şi produse din carne provenite de la păsări domestice, originare din zonele de control şi de la vânat sălbatic cu pene din zona respectivă, din zonele de restricţie sanitară veterinară, fără avizul autorităţii sanitare veterinare şi sunt interzise organizarea de târguri, pieţe şi expoziţii de animale”.

Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite