VIDEO Castorul a reapărut în Delta Dunării, după 200 de ani
0După o absenţă de 200 de ani din România, castorul a fost surprins recent, în urma acţiunii de monitorizare în Delta Dunării, anunţă organizaţia de conservare a naturii WWF Romania.
Imaginile au fost obţinute de la cinci camere cu infraroşu amplasate în zona unde trăieşte familia de castori, în complexul lacustru Somova – Parcheş.
Castorul european, acum specie strict protejată, a dispărut la începutul secolului al XIX-lea, nu numai în România, ci şi în marea parte a Europei, ca urmare a vânării pentru blana sa.
„Această specie e supranumită „inginerul ecosistemelor” pentru ingeniozitatea prin care construieşte un mozaic de habitate unde reţine apa şi extinde zonele umede, atât de necesare în condiţiile actuale ale schimbărilor climatice. Mai mult, această specie erbivoră are un impact de lungă durată asupra mediului în care trăieşte, îmbogăţind biodiversitatea din aceste habitate.
Vizuinile de crengi specific aranjate pot fi noi cuiburi pentru păsări sau ascunzători pentru reptile şi amfibieni, iar canalele pe care le sapă pot fi locuri ferite, unde peştii îşi pot depune icrele”, spune Alexandra Panait, coordonatorul proiectului în Delta Dunării, Rewilding Europe.
Imaginile surprinse ilustrează atât diversitatea speciilor de păsări din zonă, cât şi exemple de prădători naturali ai castorilor, mai ales ai puilor, cum ar fi câinele enot.
WWF-România şi Rewilding Europe susţin antreprenorii locali să valorifice natura şi să trăiască responsabil de pe urma ei.
Vă mai recomandăm:
FOTO VIDEO Lotca solară, un nou produs al campionului Ivan Patzaichin
FOTO Jurilovca, poarta Raiului de la intrarea în Delta Dunării
FOTO Niculiţel, tărâmul strugurilor şi al mănăstirilor
FOTO Luncaviţa, satul teilor şi al nopţilor senine