Scurgeri de petrol din nava eşuată acum 34 de ani în raiul natural din Peninsula Sacalin: „Este o pătură uleioasă în care păsările şi peştii n-au nicio şansă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localnicii din Sfântu Gheorghe au sesizat de câteva zile scurgeri de produse petroliere din epava unui remorcher care a eşuat în 1983 în Peninsula Sahalin, arie naturală protejată prin lege în România şi casă pentru sute de specii de animale rare.

În primăvara anului 1983, în sudul Peninsulei Sacalin din Delta Dunării a eşuat remorcherul Tuzla, aflat în administrarea Întreprinderii de Exploatare Portuară Constanţa. În ultimii 34 de ani, epava navei a devenit loc de cuibărit pentru mai multe specii de păsări rare de pe teritoriul rezervaţiei, printre care se numără pescăruşul argintiu, cormoranul mic sau pelicanul creţ.

În imediata apropiere se află o zonă de năpârlire pentru lebede, care acum îmbracă penajul de iarnă, pregătindu-se pentru migraţie. Tot aici, în apa salmastră, se dezvoltă până la vârsta de un an sturionul sălbatic. În plus, teritoriul este vizitat şi de către delfini.


Pătura uleioasă care omoară păsările

Deşi zona în care nava a eşuat este una strict protejată, turiştii continuă să se aventureze şi să imortalizeze imaginea epavei. În urmă cu câteva zile, unul dintre vizitatorii raiului natural din Sacalin a sesizat că la mare distanţă de epavă miroase tare a păcură, iar pe suprafaţa apei a observat pete de produs petrolier. Cel mai probabil, reziduurile provin din rezervoarele corodate ale navei.
 
„Cantitatea de reziduu petrolier se pare că este destul de mare deoarece zona este împânzită cu o pătură uleioasa în care păsările şi peştii nu mai au nicio şansă. Mirosul de combustibil se simte de la kilometri distanţă“, spune un localnic.

Oamenii din zonă au semnalat problema agenţilor ecologi ai Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD) din zonă, însă timp de câteva zile nu s-a luat nicio măsură. Conducerea RBDD a fost sesizată asupra problemei de către reporterii „Adevărul“. „În cazul în care poluarea provine de la epavă, trebuie ca autorităţile de mediu (Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului) să declanşeze procedurile şi se intervine de urgenţă. În mod normal, cine constată o astfel de situaţie ar trebui să sune la 112“, a declarat Mălin Muşatescu, actualul guvernator al Deltei Dunării. 

image

FOTO www.colanda.ro

Mihaela Cândea, director executiv al ONG-ului Mare Nostrum, care derulează mai multe programe de protejare a speciilor de delfini din Marea Neagră, spune că în cazul în care hidrocarburile sunt eliberate în apă, speciile de vieţuitoare de apă marină şi păsări sunt afectate. „La contactul cu ele, păsările sunt în pericol să-şi piardă penajul, sau să le fie afectată capacitatea de a se termoregla prin penaj“. Aceste hidrocarburi se formează ca o peliculă la suprafaţa apei şi împiedică schimbul de oxigen dintre vieţuitoarele din mediul acvatic şi atmosferă. Cu alte cuvinte, cele care sunt prinse sub această peliculă se sufocă. 

„Ţinând cont de faptul că aceste hidrocarburi au în compoziţie substanţe toxice, peştii care vor trăi în apa respectivă nu vor fi comestibili deoarece nu au capacitatea să metabolizeze aceste substanţei şi doar le acumulează“, mai spune Mihaela Cândea. 

Nisipurile mişcătoare de la Sfântu Gheorghe 

Epava remorcherului cu aburi a eşuat în anul 1982, în timp ce se îndrepta spre Sulina, pe limba de pământ a Peninsulei Sacalin, teritoriul nou care a început să se formeze în jurul anului 1860. 

Pescarii de la Ciotic, situat în apropierea locului unde remorcherul a eşuat, unde exista pe vremuri şi o cherhana, au plecat imediat să acorde ajutor şi să repună vasul pe poziţia de plutire. „Noi avem pompe de apă şi ştim cum să scoatem vasul, pentru că aici, la noi, nisipul, sub acţiunea curenţilor, îngroapă orice obiect greu“, s-u oferit localnicii. În schimb, au cerut echipajului o tonă de combustibil. Marinarii au refuzat, spunând că se vor descurca singuri. Localnicii s-au îndoit de acest lucru, mai ales că membrii echipajului cam miroseau a băutură.

După două zile au venit două remorchere din Constanţa ca să mişte vasul eşuat, însă nu au mai putut face nimic. Era înnisipat prea mult. „Echipajul nu ştia că Peninsula Sacalin este atât de întinsă şi aşa a urcat remorcherul pe limba de nisip. Peninsula se vede că se termină cu ochiul liber, dar sub apă ea se mai întinde încă şapte – opt kilometri“, spune un localnic. 

Epava remorcherului ar fi devenit la fel de vestită precum epava navei Evangelia, care a eşuat la Costineşti în anul 1968, dacă nu ar fi fost într-o arie strict protejată. În anul 1990, când s-a înfiinţat Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, epava a ieşit din drumul navelor. Cu toate acestea, mulţi turişti care au auzit de ea ţin neapărat să o vadă şi să facă poze. În urmă cu şapte ani, localnicii au prins un hoţ de fier vechi în timp ce tăia copastia navei. Au reuşit însă să-l alunge. 

sacalin

Peninsula care se roteşte

Peninsula Sacalin, care măsoară peste 21.000 de hectare, a început să se formeze în jurul anului 1860, în dreptul braţului Sfântu Gheorghe. Pe peninsula Sacalin se regăsesc cele mai mari colonii de chire de mare şi pelicani creţi, insula fiind principala zonă de cuibărit, hrănire şi iernare a acestor specii. În apele ei se găsesc peşti rari, sturioni, dar şi plante rare, cum ar fi varza de mare şi canarul bălţii.

Peninsula are o mişcare de rotaţie în jurul punctului de legătură cu ţărmul, de la est la vest. Acest lucru a fost descoperit ca urmare a suprapunerii unor hărţi vechi cu unele actuale. Fenomenul are o explicaţie ştiinţifică: peninsula este erodată de curenţii marini şi de vântul foarte puternic de pe mare.

  

Vă mai recomandăm:

FOTO „Triunghiul Bermudelor“ din Marea Neagră. Cum explică specialiştii misterele din zona Şabla şi Insula Şerpilor

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Jurnal de vacanţă. Drum iniţiatic spre izvoarele poporului român, prin sudul Dobrogei

Dobrogea în lung şi-n lat, pe bicicletă: cele mai frumoase trasee de parcurs pe două roţi printr-o Românie în miniatură cu accent de Balcani

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite