Pesta porcină face ravagii în judeţul Tulcea. ANSVSA a decis să sacrifice 45.000 de porci dintr-o fermă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru sacrificarea porcilor au fost aduse patru incineratoare mobile din judeţul Timiş. În Tulcea au venit şi doi experţi din partea Comisiei Europene care evaluează situaţia şi oferă consultanţă de specialitate.

Ancheta epidemiologică demarată de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în data de 28 iunie, ca urmare a depistării virusului Pestei Porcine Africane (PPA) într-un abator aparţinând companiei Carniprod, unul dintre cei mai mari producători şi procesatori de carne din Dobrogea, precum şi rezultatele examenelor de laborator au confirmat prezenţa acestuia şi în fermele aparţinând aceleiaşi exploataţii.

Situaţia gravă cu care se confruntă judeţul Tulcea a făcut ca aici să vină inclusiv doi experţi din partea Comisiei Europene, care evaluează situaţia şi oferă consultanţă de specialitate, iar ANSVSA a detaşat personal de specialitate din 10 judeţe. Totodată, au fost aduse cu ajutorul armatei 4 incineratoare mobile din judeţul Timiş.

„Conform procedurilor, vor fi sacrificaţi toţi porcii existenţi în exploataţie (44.580 de capete), de la care se vor preleva un număr suficient de probe, rezultatele de laborator urmând a fi utilizate în cadrul investigaţiilor epidemiologice, pentru determinarea modului în care a fost introdus virusul pestei porcine africane în exploataţie”, transmite ANSVSA.

După depopulare, vor urma operaţiunile de curăţare mecanică, dezinfecţie, deratizare şi dezinsecţie a zonelor afectate şi a mijloacelor de transport.

„Personal sanitar veterinar va participa, alături de reprezentanţi ai poliţiei, la controale în trafic şi la alte verificări specifice, pentru asigurarea respectării măsurilor de carantină impuse şi a restricţiilor de circulaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire al oamenilor, dar acest virus are impact la nivel social din punct de vedere economic”, adaugă reprezentanţii ANSVSA.

Imagine indisponibilă

De mai multe zile, în judeţul Tulcea este stare de alertă, fiind instituite filtre la toate ieşirile din judeţ pentru a dezinfecta maşinile. Autorităţile spun că toate persoanele care au de suferit din cauza pestei porcine vor fi despăgubite.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat că pe mai multe sectoare de drum din judeţul Tulcea au fost impuse restricţii de viteză de 10 kilometri/oră, din cauza amplasării filtrelor pentru evitarea răspândirii pestei porcine africane:

- DN 22 km 89+650 stânga la Smârdan,
- DN 22 km 178+400 dreapta, ieşire din Tulcea,
- DN 22 km 232+550 dreapta Baia,
- DN 22A km 54+400 dreapta, intersecţie cu Rahmanu
- DN 22E km 7+600 dreapta, intersecţie Grindu cu I C Brătianu.

Pe aceeaşi temă:

Stare de alertă în judeţul Tulcea. Peste 40.000 de porci ar putea fi incineraţi din cauza pestei porcine africane

ANSVSA: Pesta Porcină Africană confirmată într-un abator aparţinând unei ferme din judeţul Tulcea

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite