GALERIE FOTO Reportaj: Pe urmele genovezilor la Enisala

GALERIE FOTO Reportaj: Pe urmele genovezilor la Enisala

Cetatea de la Enisala

La doar 30 de kilometri de Tulcea, pe un drum ca-n palmă tulcenii pot petrece câteva ore de vis la Cetatea Enisala de lângă Sarichioi. Singura cetate genoveză din județ atrage în weekend zeci de turiști. Traseul este simplu, iar prețul unei vizite este de numai 2 lei. Nu-ți mai rămâne decât să urci în mașină și să te plimbi pe urmele genovezilor la Enisala.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ieși din Tulcea pe drumul spre Agighiol. Înaintezi spre Sabangia, apoi spre Sarichioi, iar la ieșirea din Sarichioi faci dreapta pe drumul spre Enisala. Urci cu mașina până în parcarea special amenajată la poalele dealului pe care este Cetatea. Dacă te uiți în sus, vezi singura cetate genoveză din județ, ridicată acum 700 de ani.
Cetatea a fost construită din piatră de calcar cioplită în a doua jumătate a secolului XIV de către negustorii genovezi, iar după trecerea Dobrogei în stăpânire otomată a devenit sediu pentru garznizoana militară turcească. Numele cetății s-a păstrat din perioada cuceririi, de la turcescul Yeni Sale (Sat Nou).

Click pe poze pentru a vedea toată fotogaleria!

„Este singura cetate medievală care a rămas în picioare în această porțiune de țară, mai sunt doar câteva prin Moldova. Ineditul acestei cetăți este rolul ei militar (de aici urmăreau genovezii navele de comerț în perioada în care controlau traficul pe apă) combinat cu peisajul inedit. Este o împletire fericităîntre interesul științific și atracția turistică. Este un «cuib de vulturi» care domină împrejurimile, natura extraordinară“, spune Florin Topoleanu, arheolog în cadrul Institutului de Cercetări Eco Muzeale.
Locul este ideal pentru ceea ce se numește acum „turism de week-end“. Practic, din Tulcea poți ajunge aici în mai puțin de jumătate de oră, iar din Constanța poți ajunge aici puțin peste o oră.
Peisaj impresionant
Turul cetății nu poate dura mai mult de câteva zeci de minute. Dar cei care ajung aici nu se pot dezlipi de imaginea de vis a lacului Razelm și a canalelor care îl leagă de lacul Babadag. Dacă alegi să mergi la Enisala în această perioadă, feeria de culori care se îmbină la poalele dealului te va face să îți dorești să rămâi ore întregi aici. 
Dacă vrei să pleci cu o amintire, pentru 7 lei poți cumpăra o poșetă de in sau un magnet cu imaginea cetății. Cea mai frumoasă amintire rămâne, însă, combinația dintre o fortăreață masivă și imagina liniștitoare a legăturii dintre cele mai mari lacuri din Tulcea.


citeste totul despre: