FOTO Iarna pe muntele ascuns. Peisaje hibernale de o frumuseţe rară în nordul Dobrogei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dobrogea, iarna în Munţii Măcinului Sursa Facebook Cabana Valea Mierii
Dobrogea, iarna în Munţii Măcinului Sursa Facebook Cabana Valea Mierii

Dobrogea oferă peisaje de vis iarna, spre surprinderea celor care caută muntele doar în Carpaţi. În nordul regiunii sunt cei mai vechi munţi ai României, iar o călătorie prin desişul pădurii albite de nea te poartă în basmul hibernal.

În nordul Dobrogei se află Munţii Măcinului, al cărui habitat este o raritate din punct de vedere al florei şi faunei. Specialiştii spun că aici este o varietate de specii cum numai în insulele Creta şi Corsica întâlneşti. 

GALERIE FOTO DIN MUNŢII MĂCINULUI

„Flora din nordul Dobrogei este comparabilă cu flora bogată a insulelor Creta şi Corsica, numărul plantelor superioare reprezintă peste 19% din flora europeană. Aici este semnalată prezenţa multor specii floristice care sunt periclitate atât la nivel naţional, cât şi internaţional. 

Munţii Măcin şi împrejurimile lor sunt singurele zone din România unde încă mai există suprafeţe importante de vegetaţie naturală de stepă, care nu se găseşte nici în Balcani şi este foarte rară acum în Europa“, arată specialiştii de la Administraţia Naţională Munţii Măcinului.

Munţii Măcinului este singurul loc din ţară unde pot fi observate anual în migraţie peste 30.000 exemplare de păsări cu zbor planat, dintre care peste 10.000 păsări răpitoare şi restul berze albe.

Deoarece munţii sunt situaţi pe calea de migraţie Via Pontica, numărul speciilor de păsări răpitoare ce pot fi observate în migraţie este mai mare decât oriunde în Europa, cu 29 specii de răpitoare. Numărul speciilor de păsări observate în zona Măcin-Niculiţel a fost de 236 în perioada 1998-2007. 

Iarna, însă, peisajul este la fel de frumos. Zăpada se aşterne pe culmile şi coastele munţilor cei mai vechi din România, unde găseşti roci mai vechi decât dinozaurii - de sute de milioane de ani.

Împătimiţii expediţiilor care iubesc Dobrogea descoperă de fiecare dată lucruri noi în locurile atât de vechi. Relieful permite deplasarea cu mijloace de transport prin anumite zone. 

Natura răsfaţă ochiul celor care ştiu să privească.

Plimbarea prin pădure se termină cu o masă copioasă, cu vin de Dobrogea şi bunătăţi tradiţionale, la căldura unui foc de lemne. Oamenii din nordul Dobrogei sunt primitori şi bucuroşi de oaspeţi cărora să le arate frumuseţile unui loc mai puţin străbătut de lemne. 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Tricolorul flutură pe Ţuţuiatu, cel mai înalt vârf din cei mai vechi munţi ai României. Unde mai poate fi văzut în Munţii Măcinului

Traseele din Munţii Măcinului, cel mai bătrân lanţ muntos al României. Aici se găsesc roci mai vechi decât dinozaurii

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite