FOTO Deşeurile din Delta Dunării devin obiect de decor
0Stuful şi papura, materiale care se găsesc din abundenţă în Delta Dunării, sunt reciclate şi refolosite ca obiecte de decor în cadrul unui proiect european derulat de organizaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, prin Eco-Social.
Din mâinile lipovenilor din Letea ies adevărate opere de artă. Dintr-un mănunchi de papură, material care se găseşte din abundenţă în zonă, ei împletesc papuci de casă, suporturi de sticle, mape de laptop, covoraşe, pălării dar şi multe alte obiecte de decor, care vor fi valorificate pe piaţă, pe Facebookul organizaţiei Eco-Social, sau direct la sediu.
20 de persoane din Letea, cooptate în proiect
Activitatea face parte din proiectul „Economia socială, o soluţie pentru mediul înconjurător“, al cărui scop este integrarea socială şi pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Astfel, au fost înfiinţate opt structuri în patru regiuni ale ţării. Una dintre ele este în Delta Dunării. Aici, au fost cooptate 20 de persoane.
A fost aleasă localitatea Letea, întrucât, spune Loredana Pană, coordonatorul de proiect, este cel mai izolat sat din România. În zonă a fost amenajată şi o mică fabrică, unde se brichetează stuful şi astfel se obţine material pentru încălzire.
Obiecte decorate cu albastru lipovenesc
Pentru început, la realizarea obiectelor de artă din papură, localnicii au fost ajutaţi de un meşter din Chilia Veche. Încet – încet, şi femeile din Letea s-au deprins cu arta împletitului papurei. Până în prezent s-au realizat mostre, urmând ca restul produselor să fie scoase pe piaţă.
Orientativ, un coşuleţ mic de papură costă 10 lei, iar un coş mare de rufe - 100 de lei. Decorarea lor se face şi cu albastru lipovenesc, o culoare specifică Deltei.
Înainte de 1989, din împletiturile din stuf, oamenii Deltei câştigau bani mulţi, multe produse având căutare peste hotare.
Obiectele făcute de localnicii la capătul Deltei sunt furnizate la comandă. „Fiind o afacere socială, ea nu va avea niciodată profit foarte mare. Scopul este ca afacerea să se autosusţină şi să putem crea locuri de muncă într-o comunitate izolată. În cazul în care vom avea profit, el va fi investit în comunitate“, spune managerul de proiect.
Acest proiect va aduce şi pentru oamenii din satul izolat, care nu au unde să muncească, o mică sumă de bani, ei urmând să fie plătiţi în funcţie de comenzile ce vor veni“, spune Loredana Pană.
Letea ar putea intra în patrimonial UNESCO
Ţinta celor de la Salvaţi Dunărea şi Delta este mult mai mare. Ei vor ca locuinţele tradiţionale din Letea să fie acoperite din nou cu stuf, în ultimii ani obiceiul fiind pe cale de dispariţie. În prezent, se lucrează la un proiect pentru a declara satul Letea în patrimoniul UNESCO.
În timp ce locuinţele din Deltă sunt acoperite cu ţiglă sau alte materiale de construcţie, stuful din Delta Dunării cucereşte acoperişurile caselor de lux din Europa. Tot mai mulţi adepţi ai caselor ecologice se îndreaptă spre acoperişurile de stuf.
Pentru ca satele din Deltă să nu-şi piardă identitatea, localnicii vor fi învăţaţi cum să utilizeze stuful în activităţile casnice, iar multe case din Letea vor avea, din nou, acoperişuri din stuf.