Apărarea localităţii Pătlăgeanca, o poveste pusă pe hârtie din 1990. Satul din deltă, protejat de un dig iepuresc, încropit în ultimele cinci decenii, riscă să fie luat de ape în weekend
0De departe cea mai sensibilă zonă din judeţul Tulcea este, la momentul de faţă, localitatea Pătlăgeanca. Zona Ceatalchioi – Pătlăgeanca – Plauru este în pericol de a fi inundată de fiecare dată când nivelul Dunării creşte. În ultimele săptămâni câte un localnic sau câte un pompier este responsabil pe doi kilometri de „linie de apărare“: la pas, verifică pe unde ar putea intra apele Dunării în sat.
Deja patru curţi sunt acoperite de apă. Intravilanul este protejat, spun autorităţile. Cel puţin la momentul de faţă (sâmbătă dimineaţă).
Pentru sâmbătă şi duminică (13 şi 14 aprilie) Tulcea va fi vârf de viitură (pe cod portocaliu). Debitul apei va ajunge la 14.500 de metri cubi pe secundă, astfel că se intră în faza de atenţie. Este vorba despe aproximativ 10 centimetri în plus în zona judeţului Tulcea, De săptămâna viitoare, spun autorităţile din judeţ, se va înregistra o stagnare a nivelului Dunării şi se aproximează că pe data de 19 aprilie se va înregistra char o scădere.
Apărarea localnicilor din Pătlăgeanca, o poveste veche de două decenii
Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Tulcea, Constantin Lefter, a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că primele studii de fezabilitate pentru un dig care să protejeze localitatea Pătlăgeanca au fost făcute în urmă cu 23 de ani. În 1990 a fost gândit digul care nici astăzi nu a devenit realitate.
Studiile au fost reluate şase ani mai târziu, după ce specialiştii au constatat că documentele au câteva „scăpări“.
Directorul Constantin Lefter: Digul ar putea fi gata într-un an şi jumătate
Două decenii mai târziu, lucrările erau pe punctul de a începe. Finanţarea există, astfel că investiţia este una care a scăpat de această problemă, a lipsei banilor. Au apărut, însă, alte situaţii: soluţia tehnică nu (mai) era potrivită.
„Când am început lucrările am constatat că soluţia tehnică trebuie reluată. Dacă începem investiţia, în maxim un an şi jumătate digul de la Pătlăgeanca ar putea fi gata“, spune Constantin Lefter.
Astăzi, linia de apărare a satului Pătlăgeanca din Delta Dunării este ceea ce reprezentanţii SGA numesc un „dig iepuresc“ (după care numai un iepure se poate ascunde). Lucrările au avut numai un caracter local şi au fost realizate în urmă cu cinci decenii. Mai exact, sunt „dâmburi“ de pământ care protejează localitatea.
Prefectul Lucian Simion: Nici nu se poate discuta despre un dig la Pătlăgeanca
Din cei 12 kilometri de „linie de apărare“, numai doi sau trei kilometri sunt diguri, la adevăratele standarde, este de părere prefectul de Tulcea, Lucian Simion.
Acesta a ţinut să precizeze faptul că, înr-adevăr, la momentul de faţă cea mai mare problemă din Tulcea o constituie localitatea Pătlăgeanca.
„Cea mai amplă intervenţie din judeţul nostru are loc la Pătlăgeanca. Astăzi (n.n. sâmbătă) au plecat în zonă alte două utilaje de la Consiliul Judeţean, un buldoexcavator şi un buldozer şi s-a solicitat o suplimentare de combustibil“, a precizat prefectul Lucian Simion.
Col. Başcău, ISU Delta Tulcea: Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă acţionează foarte prompt
Echipajele de pompieri militari au acţionat încă de la începutul lunii la Pătlăgeanca, acolo unde au intervenit pentru consolidarea pseudo-digului.
Zeci de cadre ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Tulcea au intrevenit rapid pentru a apăra vieţile şi bunurilor locuitorilor din satele din zonă.
De asemenea, col. Florin Başcău, inspector şef al ISU, a ţinut să menţioneze intervenţia promptă a comitetului local pentru situaţii de urgenţă din Ceatalchoi.
În lipsa unui dig care să protejeze satul Pătlăgeanca, localnicii, reprezentanţii primăriei şi pompierii fac toate eforturile pentru a se apăra de inundaţii.
„Vreau să vă amintesc că s-a discutat vinerea trecută de o breşă în zona Pătlăgeanca şi în jumătate de oră comitetul local a intervenit şi a astupat-o. Înseamnă că ei au identificat zona ca fiind una sensibilă şi au intervenit prompt“, a precizat Başcău.
Bani de la Guvern
În acest sens, autorităţile judeţene fac precizarea că, pentru apărarea localnicilor din Pătlăgeanca, câte o persoană este desemnată responsabilă pentru doi kilometri de linie de apărare. Acesta se plimbă pe porţiunea de care răspunde şi verifică locurile în care ar putea apărea infiltraţii.
În plus, pentru intervenţii locale s-au primit în cursul aceste săptămâni bani. Guvernul a alocat, din fondul de urgenţă, suma de 4 milioane de lei pentru apărarea localităţii Pătlăgeanca şi pentru supraînălţarea drumului judeţean 222 N (Tudor Vladimierscu – Chilia Veche). Şi dacă nu se va realiza acest dig, vor mai avea de dat, tot în regim de urgenţă, de fiecare dată când creşte nivelul Dunării.