Zilele Maghiare din Timişoara se transformă într-un festival verde. Plasticul va fi interzis în zona gastronomică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul week-end din septembrie aduce la Timişoara cea de-a patra ediţie a Zilelor Culturii Maghiare. Organizatrorii pregătesc un program spectaculos.

În perioada 26-29 septembrie, timişorenii vor putea alege dintr-un program extrem de diversificat: concerte, spectacole, gastronomie, târg meşteşugăresc, film, evenimente pentru copii, dezbateri şi multe altele, la cea de-a patra ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Timişoara. 

“Este o mare mândrie pentru noi că putem să ne apucăm de organizarea acestui eveniment, este muncă multă... dar se pare că reuşim. Vom face ceva foarte asemănător ca anul trecut. Scopul nostru este să ne deschidem lumii, să ne prezentăm românilor, să le arătăm câte ceva din cultura noastră. Este un punct de întâlnire şi pentru ungurii din Timişoara. dar foarte mulţi vin la acest eveniment şi din Ungaria şi Germania. Este un eveniment foarte complex. Calitatea actului cultural, al evenimentelor, al produselor sunt importante, vrem să ţinem ştacheta sus”, a spus Tamás Péter, consulul onorific al Ungariei la Timişoara, preşedintele Asociaţiei Bastion-organizatorul evenimentului.

Festivalul începe joi, 26 septembrie, cu spectacolul de gală de la Opera Română, la care vor participa şi oficialităţile locale şi invitaţii din Ungaria.

Peter Tamas


Tamás Péter, consulul onorific al Ungariei la Timişoara
 

În afară de discursurile oficiale, va fi şi un moment artistic cu trupa dans Dunărea din Budapesta.

ZCM se transformă într-un festival verde

Începând din acest an, Zilele Maghiare din Timişoara se transformă într-un festival verde, care pune accentul pe mediul înconjurător. Deşerurile vor fi strânse selectiv, iar paharele, farfuriile şi tacâmurile fi din materiale reciclabile. Paharele de bere vor costa cinci lei şi vor putea fi reutilizate.

“Vom avea un concept nou. Vrem să facem un festival verde. Vrem să abordăm subiectele legate de mediul înconjurător, climă, ecologie. Vom lua mai multe măsuri. Nu vom mai folosi materiale de plastic la standurile de gastronomie. Paharele de plastic de la standurile de bere pot fi reutilizate. Se vor cumpăra cu cinci lei şi pot fi luate acasă. Cine nu doreşte, poate da paharul înapoi, primind pe ea garanţia de cinci lei. Este o problemă că se adună foarte mult gunoi. Dacă se vând 5.000 de beri, se aruncă şi 5000 de pahare de plastic. Nu vom mai permite paharele de unică folosinţă. La Facultatea de Muzică avem doi invitaţi, unul din Ungaria şi unul din Germania, care  vor discuta pe această temă”, a declarat Kása Zsolt, de la Fundaţia Bastionul. 

Imagine indisponibilă

Întâlnire cu văduva alpinistului Zsolt Erőss

Zilele Maghiare de la Timişoara aduc foarte multe dezbateri, care se vor ţine la Teatrul Maghiar şi la Facultatea de Muzică din Piaţa Libertăţii.
 

Printre invitaţi va fi şi văduva alpinistului Zsolt Erőss, cel mai cunoscut alpinist din Ungaria, care în primăvara lui 2013, în timpul unei ascensiuni pe Kangchenjunga (de pe Himalaya), a fost dat dispărut şi ulterior declarat mort.

Printre performanţele sale remarcabile se numără ascensiune a 10 din cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri altitudine ale munţilor Himalaya şi Karakorum. Este primul maghiar care a urcat pe vârful Everest.

Imagine indisponibilă

Văduva lui Zsolt, Sterczer Hilda – şi ea o alpinistă, conduce o fudaţie care poartă numele fostului soţ.


Nepotul fostului lider comunist Béla Kun vine la Timişoara
 

În sala Facultăţii de Muzică va avea loc un eveniment pentru amatorii de istorie. La ZMT 2019 este invitat istoricul Kun Miklos, nimeni altul decât nepotul lui Béla Kun - fostul dictator comunist maghiar care a condus în anul 1919 revoluţia bolşevică din Ungaria.  
 

În luna noiembrie 1918, Kun a creat Partidul Comunist Maghiar şi a devenit preşedintele comitetului central. 

Kun Miklos este un istoric care s-a specializat pe problema Uniunii Sovietice. Va ţine o prelegere inteersantă despre amestecul URSS în ţările estice. 
 

Târgul meşteşugăresc şi zona gastronomică

Târgul meşteşugăresc se va întinde pe străzile Mărăşeşti şi Victor Vlad Delamarina, unde vor fi întinse peste o sută de standuri cu produse artizanale de cea mai bună calitate.

Imagine indisponibilă


 

Zona gastronomică, din parcarea de la Modex propune 20 de standuri cu specialităţi ungureşti. 

“Vom avea câteva premiere; standul cafea artizanală, de asemenea un stand cu prăjituri şi preparate ungureşti, mezeluri şi preparate din carne de mistreţ şi cerb. O să avem standul celor de la Budapest Gastro, care va avea peste 20 de metri. Standuri mari mare vor avea şi cei de la Szekely gastro şi Quick Lunch. Nici anul acesta nu vor lipsi standurile cu bere artizanală, cele cu pălincă, langoşi, plăcinte, Kürtős Kalács sau celebrele brânzeturi de la Torocko”, a spus Metz Rita, din partea organizatorilor. 

Imagine indisponibilă

Tot ca o noutate, în Piaţa Victoriei va exista un pavilion al celor de la OTP Bank – care s-au alăturat ca sponsori principali, şi care au pregătit programe interesante pentru timişoreni.

Concerte cu Beatrice şi Neoton Familia

Concertele vor avea loc pe scena din faţa Operei. În fiecare seară vor evolua o trupe foarte iubite în ţara vecină. 

Ziua de vineri începe cu dansuri populare maghiare. Urmează concertul cu trupa Titan, care a fost înfiinţată în oraşul Reghin, în anul 2003. Seara se încheie cu trupa rock Ismeros Arcok. Piesa lor intitulată “Nélküled” este un veritabil imn pentru maghiarii de pretutindeni.
 

Sâmbătă, vor fi numeroase programe pentru copii, printre care şi o prezentare de modă pentru prichindei. Va urma un concert cu trupa Apacuka din Ungaria, tot pentru cei mici, după care va concerta formaţia Tedy Bear din Cluj. 

De la ora 20.00, începe concertul formaţiei Beatrice - una dintre legendarele trupe punk-rock din Ungaria.

Trupa a fost înfiinţată în 1969, iar începând cu anul 1971 s-a alăturat iconicul solist Nagy Feró, cel care a continuat să menţină flacăra Beatrice până în zilele noastre.

În 1981, trupa se destramă, urmând ca Beatrice să revină pe scenă după şase ani.
 

Timişorenii vor putea asculta piese celebre precum “8 óra munka”, “Azok a boldog szép napok”, “XX. Század” sau “Angyalföld”.


 

Duminică, iubitorii jazz-ului vor avea parte de un concert cu trupa Molnar Dixiland Band din Szeged, care a mai concertat, cu succes, la prima ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Timişoara.

Urmează un spectacol interesant cu Mahó Andrea şi invitaţii ei.

ZCM 2019 se va încheia cu un concert cu legendara formaţie Neoton Familia. Trupa activează încă din anii 60, dar adevăratul succes a început în 1979, odată cu albumul „Napraforgo”.

Neoton Familia a devenit una dintre cele mai iubite formaţii disco-pop din Ungaria, fiind supranumiţi Abba din Ungaria. Succesul trupei a ajuns până în Japonia.

Banditul Whisky la prezentarea filmului

Zilele Culturale Maghiare din Timişoara prezintă, vineri, 27 septembrie (de la ora 18.00), în Sala Mare a Teatrului Maghiar, filmul „Banditul Whisky”.

Este vorba de povestea banditului Attila Ambrus care a jefuit 27 de bănci şi oficii poştale în Ungaria, strângând peste o jumătate de milion de dolari. Povestea sa este spusă de regizorul Nimród Antal, care a muncit la scrierea scenariului timp de trei ani.

Pentru acest demers, Antal l-a consultat pe adevăratul personaj, eliberat din închisoare în 2012, după 12 ani. 

Attila Ambrus s-a născut în Miercurea Ciuc, în România comunistă, guvernată de Nicolae Ceauşescu. Fiind orfan de mamă şi abandonat de tată, a emigrat ilegal, în Ungaria- călătorind sub un tren de marfă, unde a devenit portar pentru echipa de hochei din Budapesta.
 

În cele din urmă, a ajuns un fel de Robin Hood, un veritabil erou popular: spărgător de bănci, cu numeroase jafuri armate la activ, păcălind în permanenţă autorităţile, dar fără să facă niciodată vărsare de sânge.

După proiecţia filmului, publicul din Timişoara va avea ocazia să-l întâlnească pe Ambrus Attila - „Banditul Whisky”, invitat special la ZMT.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite