Vizite regale la Timişoara. De la Carol Robert, împăraţii Iosif al II-lea şi Franz Iosef la regii Ferdinand şi Mihai I
0De-a lungul istoriei, Timişoara a fost gazdă pentru numeroşi regi şi împăraţi. Aici au fost, printre alţii, Carol Robert, Sigismund de Luxemburg, Iosif al II-lea, Franz Iosef, Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai I sau Beatrix a Olandei.
Odată cu moartea Regelui Mihai al României, au fost reamintit vizitele sale în Timişoara. Începând cu cea din 1946, când Majestatea Sa a participat la sfinţirea Catedralei Mitropolitane, apoi cu revenirea din 1997, cu ocazia sărbătorilor de Paşti, când familia Regală a participat la Slujba de Înviere de la Caterdală. Regele Mihai şi Regina Ana au mai fost la Timişoara în 1998, de 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale, apoi în 1999 la „Aniversarea a 10 ani de la victoria Revoluţiei din 1989”.
Apoi, în 19 decembrie 2001, Regele Mihai a lansat la Timişoara cartea “Mihai I al României”, iar în 3 mai 2002, Regele şi Regina au sosit în capitala Banatului pentru a petrece din nou Paştele. Ultima dată când a pus piciorul pe pământ bănăţean a fost în 2009.
Timişoara are însă o istorie bogată în ceea ce priveşte primirea unor regi. Vizita regilor are o importanţă aparte pentru că ei veneau cu ocazii care aveau o semnificaţie deosebită.
Regele Carol Robert a mutat capitala la Timişoara
Pentru a vorbi de primul rege care a păşit la Timişoara trebuie să ne întoarcem în anul 1307. Atunci, Regele Ungariei Carol Robert de Anjou venea la Timişoara într-o vizită. La întoarcerea în capitală, dă ordin să se construiască la Timişoara un palat de reşedinţă. Apoi, Carol Robert vizitează oraşul şi în 1313, 1314 şi 1315, iar în 1316 se mută la Timişoara, împreună cu regina Maria-Ecaterina.
Bustul lui Carol Robert de Anjou din Parcul Central
Regina moare în 18 decembrie 1317 şi este înmormântată în biserica Sfânta Ecaterina din Timişoara. Anul următor, Carol Robert se căsătoreşte cu Beatrix de Luxemburg, pe care o aduce la Timişoara. Şi aceasta se stinge din viaţă la numai un an de la căsătorie, fiind înmormântată în Catedrala de la Oradea. Urmează căsătoria cu Elisabeta.
În 1325, Carol Robert mută capitala la Vişegrad, apoi la Buda. Revine la Timişoara în 1330, când porneşte o luptă împotriva lui Alexandru Basarab din Ţara Românească. Ultima sa vizită în Timişoara este în 1332, când vine la sărbătorile Crăciunului.
Vizita regilor maghiari în Timişoara
În 1349, relege Ludovic I de Anjou (Nagy Lajos) vine la Timişoara. În 1358, regele Ludovic cel Mare se află la Timişoara, de unde porneşte o expediţie împotriva despotului sârb Uroş.
În 1368, Ludovic cel Mare vine din nou la Timişoara, pentru a porni un război împotriva lui Vlaicu Vodă, domnul Munteniei. Ultima dată vizitează Timişoara în 1375.
În 1389 vine la Timişoara, pentru prima dată, regele Sigismund de Luxembrug, împreună cu soţia sa regina Maria. De aici a condus lupta împotriva voievodului sârb Ştefan.
În 1393, Sigismund stă mai multă vreme la Timişoara pentru a coordona operaţiunile militare împotriva turcilor. În 1397, regele convoacă Dieta Ungariei la Timişoara, iar în 1399 convoacă la Timişoara o adunare a nobililor, pentru aplanarea unor neînţelegeri ivite între ei.
În 1409, Regele Sigismund de Luxemburg dăruieşte domeniul Hunedoarei lui Voicu, militar al Curţii Regale. Mai vine în Timişoara în 1411, 1419, 1426, 1428 şi 1436.
În 1444, la 21 septembrie, noul rege Vladislav I face un popas la Timişoara, pentru odihna trupelor formată din armata creştină pe care o conducea împotriva turcilor.
Fiul lui Vladislav I, Ladislau al V-lea vine în Timişoara în 1456, iar apoi în 1458, la 29 ianuarie, noul regele ungar Matia Corvin revine în oraşul copilăriei sale.
În 1492 vine la Timişoara regele Vladislav al II-lea, pentru a controla personal executarea lucră¬ri¬lor de întărire al cetăţii oraşului. Acesta mai vine în cetate în 1494 şi 1495.
Începe era împăraţilor austrieci
Din 1552, Cetatea Timişoarei cade în mâna otomanilor, care o stăpânesc până 164 de ani. După eliberarea Banatului de către trupele habsburgice, încep din nou să sosească capete încoronate.
În 1767, la Timişoara soseşte viitorul împărat Iosif al II-lea.
După aproape 300 de ani a fost prima vizită a unei personalităţi împărăteşti din lumea creştină care a onorat oraşul Timişoara.
Iosif al II-lea revine la Timişoara în 1768, fiind găzduit de către contele Perlas.
În 1768, Maria Terezia şi prinţul Albert sunt în vizită la Timişoara. Ei au participat la slujba din biserica piariştilor, care se afla atunci în Piaţa Libertăţii. Cei doi revin în 1770, an în care vine din nou şi Iosif al II-lea.
În 1733, împăratul Iosif al II-lea vizitează din nou Timişoara. Unul din cartierele istorice ale Timişoarei, Iosefin (Josefstadt, Jozsefvaros) îi poartă numele şi acum.
În 1807, împăratul Francisc I, însoţit de arhiducele Carol vizitează Timişoara,
Hotelul Der Tropmeter (mai târziu Hotel Hungaria)
Vizitele împăratului Franz Iosef I
În 15 iunie 1852, la Timişoara soseşte împăratul Franz Iosef I. Cu această ocazie pune piatra fundamentală a Monumentului „Victoriei” în memoria celor care au apărat cetatea Timişoarei în timpul Revoluţiei Maghiare din 1848-49.
În 1859, Regele Alexandar Karageorgevici, domnitorul Serbiei, s-a refugiat la Timişoara. Alaxandar pleacă apoi la Viena, dar revine la Timişoara unde avea să moară la vârsta de 79 de ani, în ziua de 3 mai 1885.
În 1866, la 7 martie, domnitorul Alexandru Ioan Cuza se opreşte la Timişoara, tot la hotelul “Der Tropmeter”, în drumul său spre exil.
Vor mai urma trei vizite ale împăratului Franz Iosef. Prima în 1872, când vine să constate pagubele produse de inundaţiile rezultate în urma ploilor abundente căzute în Banat. A vizitat şi şantierul Liceului Real German din Timişoara, cât şi cel de la Palatul Culturii.
În 1879, Franz Iosef I revine cu ocazia inundaţiilor de la Szeged, când numeroşi sinistraţi au fost cazaţi la Timişoara.
În 1891, Franz Iosef vizitează Timişoara cu ocazia „Expoziţiei Naţionale Industriale şi Agricole”. Cu ocazia acestei vizite, Franz Iosef dă ordinul regal de desfinţare a fortificaţiilor.
Pavilionul expoziţiei din 1891 de la Timişoara
Regii României la Timişoara
În 2 martie 1919, Regina Maria însoţită de pricipesele Elisbatea, Maria şi Ileana au trecut prin Gara Timişoara în drum spre Londra. Gara Mare din Timişoara a fost pregătită sărbătoreşte şi un numeros public a aşteptat trecerea reginei şi a principeselor cu multă căldură şi entuziasm.
În 1923, la 1 mai, Regele Ferdinand I şi Regina Maria vizitează Timişoara. Cu ocazia acestei vizite, regele plantează în faţa Garnizoanei din Piaţa Libertăţii doi stejari, care mai sunt şi astăzi.
La 11-14 noiembrie 1923 Timişoara e vizitată, din nou, de Regele Ferdinand şi Regina Maria. Cu această ocazie regele inaugurează Şcoala Politehnică.
La 26 iulie 1924, Ferdinand vizitează Muzeul Banatului din Timişoara, iar în noiembrie participă la un concert al Corurilor Bănăţene şi la sfinţirea drapelului Asociaţiei Corurilor şi Fanfarelor Române din Banat.
În iulie 1925, principele Carol vizitează Timişoara. Urmează o nouă vizită a regelui Ferdinand, pentru a aşeza piatra fundamentală la biserica ortodoxă din Mehala.
În 1931, Regele Carol al II-lea, însoţit de primul ministru Nicolae Iorga vizitează Şcoala Politehnică din Timişoara.
La 2 iulie 1936, Regele Carol al II-lea mai face o vizită la Timişoara.
Carol al II-lea în vizită la Timişoara Foto: colecţia V.Capotescu
După al Doilea Război Mondial urmează o lungă perioadă în care regii nu mai au acces în România comunistă.
În afară de Regele Mihai şi Regina Ana, care au revenit în Timişoara după Revoluţia din 1989, oraşul de pe Bega a mai fost vizitat de un rege. În 15 noiembrie 2001, Regina Beatrix a Olandei a vizitat Timişoara, însoţită de o mare delegaţie de demnitari, industriaşi şi mari comercianţi olandezi.