VIDEO Situaţie bizară într-o grădiniţă. Consum de apă uriaş când copiii erau plecaţi în vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Într-o lună cu trei săptămâni de vacanţă, o grădiniţă a înregistrat un consum de 800 mc apă FOTO Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 36 Timişoara/Facebook
Într-o lună cu trei săptămâni de vacanţă, o grădiniţă a înregistrat un consum de 800 mc apă FOTO Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 36 Timişoara/Facebook

Un control al Curţii de Conturi la primăria unui mare oraş din România a scos la iveală cantităţi de apă consumate fără justificare la o grădiniţă care funcţionează în subordinea primăriei. Curtea de Conturi a descoperit creşteri ale consumului de apă când grădiniţa era, practic, nefuncţională.

Curtea de Conturi a descoperit cu ocazia ultimului control efectuat la Primăria Timişoara o situaţie bizară la o grădiniţă care funcţionează într-o clădire a primăriei. E vorba de Grădiniţa cu Program Prelungit numărul 36 de pe Calea Aradului. Grădiniţa, funcţionează în incinta fostului Liceu Agricol, desfiinţat în 2015 prin absorbţia lui de către Liceul Silvic. Astfel, Liceul Silvic a preluat clădirile care au aparţinut fostului Liceu Agricol. Într-unul dintre corpurile fostului liceu funcţionează Grădiniţa PP 36, iar într-un alt corp funcţionează Secţia 5 de Poliţie.

Consumul de apă al grădiniţei şi al Secţiei de Poliţie sunt facturate de Aquatim Liceului Silvic. Conform unei înţelegeri dintre Grădiniţa 36 şi Secţia 5 Poliţie, 60 la sută din consumul de apă este suportat de grădiniţă, iar 40 la sută de secţia de Poliţie.

Cu ocazia controlului efectuat la Primăria Timişoara, Curtea de Conturi a descoperit că Grădiniţa PP 36 a înregistrat în perioada octombrie 2017 – ianuarie 2018 un consum de apă de aproape 2.000 de metri cubi, cu 1.500 de metri cubi mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului precedent.  Chiar şi în perioada în care s-a constatat un consum mai mic de apă a fost descoperită o ciudăţenie. Din cei 1.500 de metri cubi consumaţi în perioada octombrie 2017 – ianuarie 2018, 800 de metri cubi au fost consumaţi în intervalul 22 decembrie 2017 – 22 ianuarie 2018, în condiţiile în care din 23 decembrie până în 14 ianuarie copiii au fost în vacanţă şi în condiţiile în care în lunile precedente, când copiii au fost la şcoală s-a înregistrat un consum de 106, respectiv 190 metri cubi lunar.

Consumul nejustificat de apă de la Grădiniţa PP 36 de pe Calea Aradului a fost demonstrat şi printr-o comparaţie cu consumul de la o altă clădire a aceleiaşi grădiniţe aflată pe strada Teiului. Concret, în clădirea grădiniţei de pe strada Teiului, în care învaţă 147 de copii, s-a consumat într-un an apă în valoare de 4.000 de lei, iar în clădirea aceleiaşi grădiniţe de pe Calea Aradului, unde învaţă 177 de copii, s-a consumat în acelaşi an apă în valoare de 53.000 de lei. Potrivit Curţii de Conturi, consumul de apă de 14 ori mai mare de pe Calea Aradului, comparativ cu consumul de pe strada Teiului nu se justifică nici măcar în condiţiile unui consum suplimentar pentru stocarea apei în boilere pentru apa caldă, respectiv pentru prepararea hranei în cantină, necesară pentru alimentaţia  copiilor.

Potrivit unor surse „Adevărul”, conducerea grădiniţei a informat conducerea Liceului Silvic că „în week-end-uri, repetat, se consumă 189 metri cubi, 212 metri cubi, 171 metri cubi de apă, 174 metri cubi de apă, însemnând de vineri după-amiaza – ora 18.00, până luni la ora 06.00”. Auditorii Curţii de Conturi au suspectat că apa a fost consumată de o firmă care deţină pe terenul fostului liceu agricol o bază sportivă, firmă cu care primăria este în proces pentru evacuare. De altfel, există şi o adresă a Serviciului Juridic al Primăriei Timişoara care arată că „s-au constatat la faţa locului şi construcţii noi lângă sala de sport, amplasate fără autorizaţie de construire şi fără aviz al Primăriei Municipiului Timişoara, precum şi branşarea lor ilegală la instalaţia de încălzire şi apă a fostului Liceu Tehnologic Agricol Petru Botiş”.

În timpul controlului, Serviciul Şcoli – Spitale a emis, însă, o adresă care arată că în urma controlului efectuat la faţa locului, apa menajeră folosită de baza sportivă este asigurată de hidroforul propriu al firmei, instalat printr-un puţ forat, în timp ce consumul de curent este contorizat printr-un subcontor.

La faţa locului, nici directorul Liceului Silvic, nici directoarea Grădiniţei 36 nu au putut justifica consumul de apă. În timp ce directorul liceului a arătat că apa a fost oprită în clădirile nefuncţionale, directoarea grădiniţei a pus consumul mare de apă pe seama unor pierderi. La rândul său, patronul bazei sportive a declarat că apa necesară funcţionării bazei provine dintr-un foraj propriu, fiind acum în proces cu Primăria Timişoara pentru recuperarea investiţiilor făcute. Curtea de Conturi a dispus: luarea măsurilor de intrare în legalitate prin solicitarea identificării de către furnizorii de utilităţi a consumatorilor reali, nedeclaraţi şi eliminarea cauzelor care conduc la înregistrarea de consumuri de utilităţi nejustificate la toţi consumatorii suportaţi din bugetul local al municipalităţii. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite