VIDEO Povestea reală şi dură a unei tinere cu dizabilităţi intelectuale care a trăit 23 de ani în grija statului român
0
Cartea „Spune-mi Eli/Becoming Eli”, ilustrată de Dan Ungureanu, este câştigătoare la secţiunea Practici inovatoare 2019 pentru viaţă independentă organizată de către Zero Project.
Fundaţia Essl a iniţiat o competiţie internaţională, pe tema drepturilor persoanelor cu dizabilitate a cărui obiectiv este crearea unei lumi fără bariere. Peste 4.000 de experţi din peste 170 de ţări încearcă să identifice şi să promoveze global cele mai eficiente şi inovatoare practici şi politici care contribuie la îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu dizabilitate.
Cartea „Spune-mi Eli/Becoming Eli”, ilustrată de Dan Ungureanu, este câştigătoare la secţiunea Practici inovatoare 2019 pentru viaţă independentă.
Cartea este o nuvelă grafică bazată pe povestea reală şi dură a unei tinere cu dizabilităţi intelectuale care a trăit 23 de ani în grija statului român şi îşi propune familiarizarea publicului larg cu subiectul izolării şi conştientizarea dificultăţilor cu care se confruntă persoanele instituţionalizate.
Eroina acestei poveşti îşi continuă lupta pentru dezinstituţionalizare ca membră a Asociaţiei Ceva de Spus. Prin proiecte precum şi cel în urma căruia a rezultat această carte, asociaţia îţi propune să atragă atenţia asupra nevoii de a crea alternative de îngrijire care să respecte drepturile fundamentale ale omului, cum sunt serviciile comunitare incluzive.
Cartea a mai primit atenţie şi recunoaştere internaţională prin includerea în catalogul White Ravens 2018, ce conţine 200 de titluri în 38 de limbi din 50 de ţări.

Specialişti în literatură de la International Youth Library din München, selectează anual cele mai notabile cărţi care merită să atragă atenţia publicului internaţional datorită temei lor universale şi/sau datorită abordării artistice şi literare, excepţionale şi adesea inovatoare.
“<Le spunem tot! Bătaie, duşuri cu furtunul, sedat, mâncare…tot!>. Asta plănuiau să spună Eli şi un grup de orfani autorităţilor din Bucureşti când s-au decis să fugă din orfelinatul lor pentru a face cunoscute ororile la care erau supuşi zilnic. Planul lor eşuează însă şi devine o altă porţie a suferinţei aparent nesfârşite a celor care cresc orfani. Această carte puternică este bazată pe o poveste reală şi urmăreşte viaţa lui Eli Moldovan, care, cu ajutorul unui voluntar, a reuşit să rupă cercul fricii şi adversităţilor. Dan Ungureanu dă o voce miilor de destine, dar în primul rând adevăratei Eli Moldovan. Ea este acum activist şi auto-reprezentant în cadrul Asociaţiei “Ceva de Spus”, care sprijină închiderea instituţiilor similar închisorilor din România în favoarea unor alternative precum locuinţe protejate care permit orfanilor să crească fără traume”, spun cei de la International Youth Library.
Toate veniturile din vânzarea cărţii merg către Asociaţia Ceva de Spus şi iniţiativele sale pentru dezinsituţionalizare. Cartea poate fi găsită pe Amazon în format electronic sau poate fi comandată în format fizic direct de la Asociaţia Ceva de Spus, eli@cevadespus.ro.
