VIDEO Cum a ajuns un baron din Banat să fie „abandonat” într-un cimitir sătesc: „Au jucat fotbal cu capu' lu' baronu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baronul Gyula Csávossy şi-a construit în secolul XIX un mausoleu în care să fie îngropat, dar a ajuns să „doarmă” într-un cimitir comun de la marginea unui sat din Timiş FOTO  Facebook, Alex Zelenco
Baronul Gyula Csávossy şi-a construit în secolul XIX un mausoleu în care să fie îngropat, dar a ajuns să „doarmă” într-un cimitir comun de la marginea unui sat din Timiş FOTO  Facebook, Alex Zelenco

Localitatea timişeană Bobda găzduieşte una dintre cele mai interesante construcţii din Banat. E vorba de un mausoleu (mormînt cu aspect şi dimensiuni monumentale) construit de un baron maghiar la jumătatea secolului XIX. Construcţia a ajuns o ruină, iar baronul a fost scos din mausoleu şi mutat în cimitirul de la marginea satului. Îngrijitorul cimitirului spune că, în anii 80, a fost martorul unei scene şocante.

Gyula Csávossy a fost unul din marii latifundiari ai Banatului în secolul XIX. Deţinător de terenuri agricole, Gyula a fost atât de bogat încât şi-a construit pe teritoriul actualei comune Bobda un castel cu 42 de camere despre care se spune că erau elegant mobilate, împodobite cu tablouri, bibelouri, covoare, perdele din dantelă, draperii de catifea şi brocart, lampadare din cristal de Murano. 

În ciuda bogăţiei ieşite din comun, baronul era conştient că o să vină vremea în care va trece în nefiinţă şi a construit un mausoleu în care să fie îngropat el şi familia sa. Potrivit lui Flavius Sebastian Ignea, care a cercetat istoria mausoleului de la Bobda, construcţia clădirii a început în anul 1860 şi a fost finalizată în forma actuală în anul 1908, fapt atestat şi de inscripţia de pe cele două clopote, fabricate la Timişoara, în atelierele lui Antonius Novotny. Potrivit lui Ignea, „anul 1904 avea să aducă familiei Csávossy înobilarea acesteia şi deci intrarea într-o nouă aripă a societăţii, cea de aristocraţi maghiari”, documentele care atestă aceste lucruri fiind păstrate la Arhivele Naţionale ale Ungariei.

Baronul Csávossy avea să treacă în nefiinţă în toamna anului 1911. Cu doar câteva luni înainte, se stingea din viaţă soţia baronului, Josephina. Familia baronului Csávossy a fost înmormântată în cripta de sub Maousoleul Familiei Csávossy. În prezent, mausoleul este în ruină, porţile sunt încuiate, iar în curtea din jurul mausoleului a crescut o adevărată pădure.

Îngrijitorul cimitirului din Bobda a declarat că familia baronului Csávossy a fost scoasă din maousoleu încă dinainte de Revoluţie, unii dintre localnici căutând după bijuteriile pe care le-ar fi avut baronul şi soţia sa. Bărbatul a mai declarat că în anii 80 a fost martorul unei scene şocante, în care mai mulţi tineri din sat ar fi devastat mormântul baronului din mausoleu şi i-au luat craniul cu care au jucat fotbal. În momentul de faţă, mormântul baronului şi al soţiei sale este în cimitirul catolic de la marginea satului, înconjurat de buruieni pe care îngrijitorul a spus că urmează să le taie. Acolo, pe o placă de marmură este numele baronului şi al soţiei sale, morţi în 1911.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite